4 bojovníci proti svátečním faldíkům


První dny nového roku jsou za námi. Někteří bilancují, co jim ten minulý přinesl, ti druzí se naopak dívají dopředu a hodnotí své aktuální možnosti. Pokud se následky svátečního hodování projevili o něco více, než jste doufali a marně se snažíte dopnout knoflík na kalhotách máme pro vás řešení. Představujeme vám čtyři obyčejné suroviny, které chutnají báječně a navíc díky nim zhubnete, ani nebudete vědět jak.

Jako balónek

Měli jste na Nový rok k obědu čočku? Tak to by se dalo říci, že jste začali velmi dobře. Čočka, stejně jako fazole, hrách a další luštěniny je výborným zdrojem vlákniny, která má jednu kouzelnou vlastnost: dokáží zasytit na dlouhou dobu, což vás zachrání proti hladovým nájezdům na lednici.  Také v nich najdeme vápník, fosfor a draslík. Kromě toho ještě  obsahují cenné bílkoviny, které napomáhají odbourávání tuků. Nepříjemnému nadýmání spojenému s jejich konzumací předejte, pokud je namočíme nejlépe přes noc do vody. Poté je s klidem uvařte. Třeba v Thermomixu® to jde bez zbytečného míchání. Také pomáhá přidání bylinek jako fenykl, saturejka nebo majoránka. Nadýmavý efekt může snížit i naklíčení. Vyzkoušejte to s fazolemi mungo nebo cizrnou. Dejte ale pozor, aby se kromě klíčků neobjevila kvůli vlhkosti i plíseň.

Čočková polévka krémová

 

Jedlá květina

Brokolici nepředchází zrovna dobrá pověst. A přitom úplně zbytečně. Patří totiž do skupiny takzvaných superpotravin, které v sobě koncentrují zvýšené množství živin, zvyšují vitalitu, povzbuzují imunitní systém a detoxikují organismus. Kromě nízkého obsahu energie obsahuje brokolice značné množství vitamínů C, A, D, E, B2 a B6. Dále vlákninu, železo, betakarotén, kyselinu listovou. Brokolice je také zásobárnou minerálních látek jako je draslík, vápník, fosfor či hořčík. Ty napomáhají  štěpit tukové buňky a usnadňují tak hubnutí. Nejšetrnější forma úpravy je příprava na páře, například ve Varoma systému. Díky tomu si tato křehká zelenina uchová velký podíl vitamínu a minerálů. A ještě jedna zajímavost na závěr: věděli jste, že je brokolice společně s květákem jediná zelenina, která je zároveň květinou?

Brokolice na česneku s kuskusem

 

Jednou v roce na Vánoce

Ruku na srdce: také si dopřáváte rybu pouze jednou v roce, a to na Vánoce? Přitom rybí maso je mnohem méně kaloričtější než daleko populárnější kuřecí.  Především z výživového hlediska.  Ryby jsou vynikajícím zdrojem libové bílkoviny, jejíž vysoká konzumace přispívá k úbytku váhy. Rovněž obsahují vitaminy A, B12 a D, jód, zinek a především omega-3 mastných kyselin. Ty  pomáhají regenerovat organismus, mají protizánětlivé účinky, chrání srdce a zlepšují odbourávání tuků. Bohužel, naše tělo je neumí vytvořit samo. A tak je jen na nás, abychom tuto blahodárnou látku doplňovali. Pokud si dáte tučnou rybu, nemusíte se bát o svou linii. Naopak. Taková ryba vás totiž zasytí na delší dobu zasytí a vy nebudete mít tendenci už za půl hodiny pošilhávat po kousku koláči ke kávě. Zkrátka ideální oběd.

Losos s bylinkovou krustou

 

Chutné afrodiziakum

Střapatá čupřinka tohoto šupinatého ovoce na nás kouká v každém supermarketu. Pod touto zdánlivě nedobytnou slupkou se ukrývá opravdový poklad. Šťavnatá dužina ananasu obsahuje až 90 % vody, přibližně 8 % sacharidů a také vlákninu a menší množství bílkovin a tuků. Najdete v něm také řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Za zmínku rozhodně stojí vysoké množství vitamínu C. Sklenice čerstvě vymačkané šťávy obsahuje celých 130 % doporučené denní dávky! Mnohem zajímavější je ovšem přítomnost enzymu jménem bromelin. Ten údajně dokáže velmi účinně spalovat tuky. Začněte proto svůj den sklenicí čerstvého ananasového džusu připraveného v Thermomixu®.  To se bude spalovat. A mimochodem: v karibských oblastech považují ananas za afrodiziakum. Tak na zdraví!

Ananasový džus