Co ochutnat na dovolené


Už víme, co ochutnat v Itálii. Ovšem i další oblíbené prázdninové destinace mají co nabídnout. Po celodenním obdivování historických památek nebo jen odpočívání na pláži totiž pořádně vyhládne.Dejte šanci typickým místním specialitám. Chutnají nejlépe tam, odkud pocházejí. Místní je umí vyladit do posledního chutného detailu.

Francie

Jídla jako pomalu dušené hovězí boeuf bourguignon, kohoutek na víně coq au vin nebo francouzská cibulová polévka svědčí o tom, že Francouzi jídlo milují. Známý citát Ch. de Gaulla "Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?" mluví za vše. Sýr Gruyère najdete v sendviči croque-monsieur, Reblochon v zapečených smetanových bramborách tartiflette, ementál, Comté a Beaufort v sýrovém fondue. Nemluvně o Camembertu, který si dobře rozumí s křupavou bagetkou. V pekařství stojí za pozornost také máslový croissant, čokoládová tarletka, chléb pain de chocolat a křehké makronky z mandlí plněné sladkým krémem. Při šálku dobré kávy budete vzdychat slastí nad crème brulée s vanilkovou krustou či crêpes, neboli palačinkami, které se připravují na různé způsoby a jsou lehčí než vzduch. Nejste na sladké? Smlsněte si různé varianty slaných koláčů z křehkého těsta quiche. A jako lehké zakončení dne zkuste do křupava orestovanou zeleninovou směs ratatouille.. Bon Appétit!

Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne  

 

Španělsko

Každý region má svůj kulinářský charakter a typickou surovinu. Jídla jsou často zajímavě kořeněná bylinkami, pikantní po chilli a pro svou barevnost jsou potěšením i pro oči. Na začátek si dejte tapas. Jsou to populární jednohubky jako např. olivy, klobásky, masové kuličky, smažené rybičky, kousky sýra či populární sušená šunka jamón serrano, která se vyrábí z masa bílého prasete a podává se nakrájená na tenké plátky. Díky těmto chuťovkám tak můžete chutnat to nejlepší v degustačních porcích. V poledne se zchlaďte studenou zeleninovou polévkou gazpachem. O něco sytější je pestrobarevná paella. Je to takové španělské "rizoto". Připravuje se ve velké pánvi, a její ingredience se mění podle denní nabídky na trhu. Obdobu se slávkami si můžete jednoduše připravit také v Thermomixu®. Ze sladkých teček si nenechte ujít karamelový krém flan či churros. Není to nic víc než koblihové těsto, a běžně prodávají na ulicích. Smaží se ve velkých závitnicích, ze kterých se ulamují kousky. Podávají s čokoládovou omáčkou.

Rizoto se slávkami, rajčaty a bylinkami 

 

Řecko    

Země antických hrdinů a nádherného moře sází na jednoduché, ale rafinované chutě. Populární jsou pokrmy z mletého masa jako musaka, která je doplněna o bešamelovou omáčku, pikantní kuličky z hovězího masa Keftedes či obdoba našich karbanátků biftekia. Maso typu stifado a Kokinisto, se dusí společně zeleninou, vínem a bylinkami, díky čemuž se rozpadají na jazyku.  Za ochutnání stojí také vinné listy plněné rýží, masem a bylinkami zvané dolmádes. Parma, pražma, mořský jazyk, chobotnice či roztomilé sardinky se nejčastěji podávají grilované a polité dresinkem z olivového oleje či s česnekovou pastou skordalia. Přikusovat můžete salát Choriátiki z rajčat, okurek, cibule, oliv a sýru feta. Určitě nezapomeňte vyzkoušet pravý gyros. Ten pravý je zabalený v pita chlebu, a kromě masa nesmí chybět rajčata, hranolky a tzatziki, které mu dodají tu správnou chuť. Chutě na sladké zcela uspokojí malý kousek baklavy s medem, ořechy a mandlemi či galaktoboureko z listového těsta s vanilkovým krémem. Výborným dezertem je také hustý řecký jogurt s medem a ořechy.

Tzatziki 

 

Chorvatsko

Chorvatsko má vedle průzračného moře a jezer co nabídnout také po kulinární stránce. Na úvod zmiňme dalmátskou Pašticadu.  Jde o marinované hovězí maso v červeném víně, česneku a směsi bylinek a koření. Výsledkem je jídlo lahodné a výrazné chuti. Nelze zapomenou ani na čevapčiči a pljeskavici. Jsou to jakési sestry našeho karbanátku, ovšem připraveny z velmi kvalitního hovězího, vepřového a jehněčího masa. Jednoduše si je lze připravit také v Thermomixu®. Kalamáry, ústřice, krevety či olihně se nejčastěji opraží na domácím olivovém oleji a přikusuje se k nim bagetka. Nebo si dejte brodeto, guláš z plodů moře s kukuřičnou polentou či černé rizoto crzni rižot, které do temně obarvilo měkké maso sépie. Domů si určitě přivezte ovčí sýr Paškiz ostrova Pag. Je ovoněný tymiánem, šalvějí a rozmarýnem, při podávání se krájí na obdélníky a podává s pršutem. Na ten jsou Chorvaté velmi pyšní. Neobejde se bez něj žádná oslava a  posezení s přáteli. Z výletu na Istrii si jako suvenýr odvezte vyhlášené lanýže. Místní jimi ochucují omelety, těstoviny a omáčky.

Čevabčiči v župánku