Co přibalit do piknikového koše?


Piknik může být příjemným víkendovým zpestřením, stejně tak jako osvěžením náročného pracovního dne. Můžete vyrazit do parku, na nedalekou louku nebo si udělat hezký večer na terase u domu. Jídlo venku milují malí i velcí. I když hodování pod modrou oblohou nemá tak přísná pravidla jako ty u sváteční tabule, i zde bychom se měli držet několika zásad nebo spíše doporučení.

Na co pozor

Určitě neberte nic, co nepřežije pobyt na sluníčku. Příkladem jako vystřiženým z učebnice může být všechno, co obsahuje majonézu. Díky použití syrových vajec představuje velké riziko vzniku salmonelózy. Bramborové a těstovinové saláty tak raději nechte v lednici nebo místo majonézy použijte olejovou zálivku s bylinkami a ochucenými octy. Pozor byste si také měli dávat na pokrmy z mletého masa a ryb. Jejich nesprávná příprava dokáže znepříjemnit nejen zažívání ale také celý piknik. Další skupina, která nemá ráda sluníčko jsou mléčné výrobky. Především živé bakterie v jogurtech, kefírech a podmáslí jsou choulostivé na teplotní výkyvy. Doma byste také měli nechat máslo a krémové zákusky. Hrozí totiž, že se lahodná náplň rozteče dřív, než dortík vybalíte z koše nebo zanechá mastné máslové skvrny na oblečení. Se sluníčkem si nerozumí ani čokoláda. Už jste někdy zapomněli čokoládovou tyčinku na zadním sedadle auta nebo v kapse? Stejné mazlavé překvapení vás může potkat, když si s sebou vezmete tabulku čokolády. Existuje ale spousta potravin, které je potěšení jíst venku pod modrou oblohou. Třeba tvarohové tyčinky s balkánským sýrem. Na dece s výhledem na řeku totiž nikomu nebude vadit, když pod sebe trochu nadrobíte.

Tvarohové tyčinky s balkánským sýrem 

 

Z košíku rovnou na deku

Mezi vhodné piknikové pokrmy naopak patří studená pečená a grilovaná masa. Výborně chutná telecí pečínka, kuře na tymiánu, grilované vepřové, nebo krůta se zázvorem. Použité bylinky příjemně osvěží chuť masa a zpomalí proces množení bakterií. Na trzích seženete i tak zajímavé druhy jako jsou jahodová máta či kari bazalka. Ty dokáží ozvláštnit i obyčejné kuře. Recept na jedno ovoněné majoránkou naleznete níže. Pokud máte malý přenosný gril, můžete si svůj kousek připravit přímo na louce. V tom případě byste měli mít maso dobře naložené a uložené s chladící tašce. Experimentovat můžete také se sýry. Ty piknikování zbožňují. Odborníci totiž doporučují  vyndat je před samotnou konzumací z lednice. Rozvine se tak jeho aroma a chuť. Zpestření jídelníčku nejen vegetariánů také mohou představovat různé luštěninové a obilné variace na saláty. Nebojte se použít například různobarevné fazole a čočku, zapomenutou pohanku a jáhly či supermoderní quionu a cizrnu. Fantazii a barvám se meze nekladou. Fazolový karbanátek chutná stejně dobře jako jeho masový příbuzný. Budete překvapeni, jak chutné může bezmasé jídlo být.

Kuře na majoránce 

 

Co k tomu přikusovat?

Lámete se hlavu s přílohou? Nejjednodušší a nejrychlejší je sáhnout po křupavém pečivu. Můžete si ho upéct doma a vyřádit se s ochucujícími ingrediencemi. V piknikovém košíku tak můžete mít ořechový chléb, cibulkovou bagetku, housky se sušenými rajčaty nebo olivové rohlíky. Další výhodou pečiva představuje jeho snadná dostupnost. Snědli  vám nenasytní strávníci domácí chleba s vlašskými ořechy dřív než došlo na hlavní chod? Nevadí. Rohlíky a housky seženete v každé večerce nebo vašem oblíbeném pekařství. A v neposlední řadě může zastoupit i příbory. Nebo jste už viděli, že by se masový karbanátek a houska s náplní jedli zvlášť? Kdepak – maso patří do housky. To dělá hamburger tak populárním jídlem. Stékající šťávu na prstech stačí olíznout nebo utřít ubrouskem. Další oblíbenou piknikovou přílohou, vyhledávanou hlavně ženami, jsou zeleninové saláty. Stačí do plastové krabičky nakrájet očištěnou zeleninu jako papriky, okurky, rajčata nebo plechovku oliv. Zálivku na salát je lepší vzít zvlášť do lahvičky a pokapat jí zeleninu až při podávání. Ovšem pozor na tu s majonézovým základem. Přikusovat můžete zlatavou bagetku. Těchto cibulových doporučujeme napéct alespoň dvojnásobné množství. Zmizí rychlostí totiž blesku.

Cibulové bagety 

 

Sladká tečka na závěr

Čokoládový dezert může být dokonalou tečkou za každým hodováním a nezkazí se ani na slunci. Umíte si ale představit, jak bude v letním dni vypadat po dvou hodinách na dně košíku? Také již zmiňované krémové zákusky a dorty si nechte v cukrárně na deštivé dny. Vaše zažívání by vám později nemuselo poděkovat. Výbornou variantou je třená bábovka, oříškové muffiny, třešňová bublanina či tvarohová bábovka. Nejsou to žádné „dusivky“. Naopak příjemně je doplní sezonní ovoce, oblíbené oříšky nebo svěží tvaroh či jogurt. Nemáte – li čas na pečení, nakrájejte na kousky dary zahrady a lesa, které je zrovna ve formě. V létě to jsou jahody, meruňky, broskve nebo meloun. A určitě nezapomeňte na dostatek tekutin. Lahve s domácí šťávou nebo ledovým čajem nenalévejte úplně plné, ale raději je doplňte ledovými kostkami. Ty se budou postupně rozpouštět a vaše pití tak vydrží dlouho studené. Před sladkými limonádami plnými cukru, který vábí hmyz dejte přednost vodě. Z obyčejného nápoje udělá neobyčejný nakrájené ovoce, které ho příjemně ochutí svou šťávou. Jak chytře zužitkovat sezonní ovoce a dezert vhodný na piknik se dozvíte zde:

Bublanina s ovocem 

 

Povinná výbava

Není důležité mít piknikový set za několik tisíc. Pro přenesení věcí postačí plastová přepravka, látkový nebo proutěný košík na nákup, případně chladící box. Nicméně základem každého pikniku je prostorná deka, na kterou by se měli pohodlně vejít všichni hladoví strávníci. Volte příjemné materiály, které nebudou kousat a pouštět „chlupy“. Nemělo by také vadit, když na ní ukápne grilovací omáčka, mastný kousek masa nebo se vylije sladký džus. Rozmazlujete-li se rádi, doplňte deku také menšími polštářky, díky kterým si relaxaci užijete opravdu naplno. V piknikovém koši by dále rozhodně neměly chybět bavlněné či papírové utěrky a ubrousky. Velmi praktické jsou ty vlhčené, které si hravě poradí s nečistou na rukou i tváři. Další nezbytností je pak plastové nádobí, kelímky a papírové tácky. I zde hraje prim praktičnost. Při použití jedno nárazového nádobí nemusíte řešit jeho následné mytí. Rozhodně se také neobejdete bez otvíráku na konzervy, vývrtku a malého praktického nože. Koš by také měl být zajištěn proti vylití obsahu lahví nebo termosek. Další užitečné pomocníky v podobě repelentu, opalovacího krému nebo malého vějíře už jsou jen a jen na vás. Na závěr zkuste připravit jednoduchý ale efektivní dip. Nejen že je zdravý, ale také směle zastoupí v létě tak rizikovou majonézu.

Pasta z cizrny s citronem