Ema mele maso


Mleté maso je vděčné a velmi univerzální. Jeho výhodou je rychlá příprava a široká možnost využití. Jen takový karbanátek můžete pokaždé připravit jinak: jednou s voňavými bylinkami, podruhé s kousky sušených rajčat a potřetí je naplnit třeba aromatickým sýrem. A pak tu máme masové sekané, boloňskou omáčku, lasagne, čevabčiči, skotská vejce, holandský řízek nebo plněné papriky a cukety. Mleté maso byste mohli mít k večeři po celý rok, a stejně byste na stůl nepoložili stejné jídlo.

Namelte si

Už malá Ema ve školním slabikáři věděla, že dobré maso je to, které si maminka namele sama. Třeba v Thermomixu® jí to nezabere ani pět minut. Výběr toho správného kousku záleží na tom, co z něj hodláte připravit. Vždy by ale mělo jít o čerstvé maso. Do směsi na mletí můžete přidat i nějaký ten odřezek, ale všeho s mírou. Rozhodně se vyvarujte šlachám a dalším nejedlým částem masa. Skvělá je například plec, nejlepší pak mix vepřového, hovězího a telecího. Vepřové může být tučnější, nemusíte se bát ani bůčku. Ten dodá směsi šťávu, zbytek by měl být spíš libový. V dobrém mletém mase by měly být patrné libové i tučné kousky. Díky tomu, že prošlo čepelí nože, má maso narušenou strukturu a snáze podléhá zkáze.  Zpracujte ho proto co nejdříve, nejpozději do dvou dnů od umletí. Pokud si mleté maso koupíte jako polotvar v obchodě, vždy zkontrolujte procenta obsahu masa na etiketě, aby neobsahovalo kůže, separát a podobná „plnidla“.

Masové muffiny

 

Šiška z masa

Dokonalá sekaná má být šťavnatá, vonět po česneku a bylinkách a rozhodně by při pečení neměla popraskat. To se stane, když masová hmota není řádně prohnětená. Nebojte se ji svěřit například Thermomixu®, který ji dokonale promísí. Šťavnatosti dosáhnete, pokud použijete prorostlé a přiměřeně tučné maso. Právě jeho nelibové části se při pečení rozpustí, změknou a všechny šťávy zůstanou tam, kde mají. Sekaná se peče celkem dlouho a zprudka, a tak se může, že se její povrch spálí. Proto nepodceňujte řádné podlévání výpekem. Také ji můžete posypat kostičkami špeku nebo zabalit do plátků slaniny či vepřové síťky, což je tenoučká, průsvitná a tukovými žilkami prorostlá pobřišnice. Seženete ji za pár korun u některých řezníků. Přípravou ve Varoma systému, si pojistíte šťavnatou a dokonale upečenou sekanou. Svátečnější verze docílíte, pokud ji naplníte. Například vařeným vajíčkem, párkem či různobarevnou zeleninou

Domácí sekaná se zeleninou

 

Noční dobrodružství

Vepřenky se připravují, jak už název napovídá, pouze z vepřového masa, bez  strouhanky a vajíčka. To karbanátek je směs mletého hovězího a vepřového masa, rohlíku namočeného v mléce, vajíčka, česneku a dalších libovolných ingrediencí jako například kapusta, cuketa, vločky a podobně. Stejné druhy masa obsahuje také čevabčiči, turecky kebab, ale na rozdíl od karbanátků se ochucuje pouze sladkou paprikou a cibulí. Stále větší popularitu získávají také masové kuličky, obzvláště pak ty z nejmenovaného obchodu s nábytkem. Můžete je ozvláštnit přidáním čerstvých bylinek, šunky, sýra, zeleniny nebo novými druhy exotického koření. Všem těmto masovým kuličkám a placičkám nejvíce sluší bramborová kaše s okurkovým salátem, ale chybu neuděláte ani opečenými brambory či hranolky. Stejně dobře ale chutnají při noční výpravě do lednice, na plátku domácího chleba a s rohlíčkem kyselé okurky.

Čevabčiči v župánku

 

Světové variace

Každá země má svou oblíbenou variaci na mleté maso. V Itálii to je boloňská omáčka z hovězího masa, kořenové zeleniny, zeleniny, rajčatového protlaku, pancetty a bílého vína. Exotické Thajsko je královstvím jarních závitků. Rolky z rýžového těsta se mimo jiné plní také mletým vepřovým masem, krevetami a čerstvou zeleninou. To holandský řízek nese jméno pouze po holandské Goudě, ale směs šťavnatého mletého bůčku a jemného sýra je neodolatelná, že nevadí, že je to vlastně český recept. Texasané dokonce korunovali původně španělské chilli con carne na své národní jídlo. Kombinaci hovězího a jehněčího masa, chilli papriček, čerstvých rajčat a fazolí vyloženě milují a pořádají i soutěže o to nejpálivější. A dvě perličky na závěr: věděli jste, že tatarský biftek pochází z Paříže a slavný americký hamburger z Německa, odkud ho přivezli přistěhovalci? Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na české plněné papriky s rajskou omáčkou!

Plněné papriky s rajskou omáčkou