Harmonogram vánočního pečení


Naplánovat si počet druhů a přesný harmonogram pečení vánočního cukroví je skoro jako sestavení státního rozpočtu. Na seznamu nesmí chybět stálice jako vanilkové rohlíčky nebo linecké s marmeládou, ale zapomenout byste neměli ani na drobné tatrankové kuličky nebo něžné sněhové pusinky. Kdy začít s pečením, aby se medvědí tlapky rozležely a na Štědrý den se rozplývaly na jazyku nebo tipy na ty nejlepší vánočné perníčky se dozvíte v našem vánočním manuálu.

 

 

 

Kdo je připraven

Při pečení vánočního cukroví se zcela jistě neobejdete bez čtyř základních surovin. Jsou to mouka, cukr, máslo a vejce. Mouku vždy prosejte. Provzdušní se a cukroví bude nadýchanější. Při koupi cukru můžete ušetřit, pokud sáhnete po levnějším krystalu nebo krupici, a sami si namelete vlastní moučkový. Ten budete potřebovat například na obalení vanilkových rohlíčků. V Thermomixu® to bude otázka několika vteřin. Máslo by mělo být poctivé, nikoli olejová náhražka. Věřte, co rozdíl poznáte po prvním kousnutí. Vejce zkuste sehnat čerstvá, ideálně z domácího chovu. Cukroví z těch domácích má sytější barvu. Dále budete potřebovat ořechy, například lískové, vlašské, mandle. Slupky je snadno a rychle zbavíte spařením v horké vodě. Opražením na pánvi získají ještě intenzivnější aroma i barvu. Zkuste to, nebudete litovat.

Vanilkové rohlíčky

 

Tři týdny předem

Zhruba kolem svatého Mikuláše se můžete pustit do pečení. Jako první přijdou na řadu kousky, které potřebují čas k uležení. Jsou to především perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky cukroví z oříšků a kokosu. Právě při jejich přípravě se bytem rozvoní ta pravá vánoční atmosféra. A to díky použitému koření. Nejvíce ho použijete do perníčků. Neutrácejte koupí již namíchané prefabrikované směsi. Vytvořte si vlastní. Vložte do Thermomixu® celou skořici, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, zrníčka vanilky, semínka anýzu a badyánu ale nebojte se ani pár kuliček černého pepře či koriandru a kardamomu. Vaši originální směs koření můžete později použít i do švestkové omáčky nebo k pečenému masu. Při pečení vanilkových rohlíčků se nebojte použít opravdovou vanilku, nikoli pouze esenci. Ten rozdíl v chuti je ohromný.

Dvoubarevné cukroví

 

Už jen dva týdny

Dva týdny před Štědrým je ideální čas na oblíbené linecké cukroví. Nevyžaduje takovou dobu na odležení a změknutí jako například vanilkové rohlíčky a zaměstnat můžete i děti. Těsto zpracujte pokud možno co rychleji. Přílišným propracováním by tuk změkl, vsákl by se do mouky a těsto by se spařilo. Pak se špatně tvaruje a po upečení by bylo tvrdé. Přidáním kapky octa zajistíte, že se op upečení nebude drobit, což vám usnadní slepování marmeládou. Pokud do vajec přidáte trochu citronové šťávy, bude pak těsto ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte trochu škrobové moučky. Lepí se vám těsto na váleček? Vložíte ho předem do mrazáku nebo tence potřete olejem. Neplněné linecké uchovávejte v suchu, třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem.

Linecké cukroví

 

Vánoce jsou za rohem

Poslední týden před Štědrým dnem připravte rychlé a nenáročné druhy, které nevyžadují dlouhý odpočinek. Mohou to být marokánky, pusinky a nepečené kousky jako jsou rumové a tatrankové kuličky rozinkové rohlíčky a včelí úlky. Nezapomeňte ani na krémové a máslové polevy, kterými naplníte vybrané kousky. Chcete tajný tip na to nejlepší nepečené cukroví? Schovávejte si všechny polámané a lehce připálené kousky z předchozího pečení. Stejně jako poslední zbytečky krémů a polev. Vše smíchejte v Thermomixu® a obalte v kokosu, strouhané čokoládě nebo barevném zdobení. Jedině tak vzniknou originální a každým rokem jiné nepečené kuličky. V této fázi vynikne asi nejvíce vaše kreativní já. Cukroví vkládejte do krabic vyložených alobalem, překryjte ubrousky a dejte na suché, chladné místo, kde se budou vůně a chutě dohromady pěkně rozvíjet.

Kuličky Raffaelo