Hola hop!


Je jen velmi malá pravděpodobnost, že ve svém okolí najdete někoho, kdo by neměl rád palačinky. Představují línou víkendovou snídani, oblíbenou dětskou svačinku i slavnostní flambovanou večeři. Dopřávají si je i ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu, vegani i vegetariáni. Palačinky zkrátka miluji úplně všichni. Tenoučké těsto, bohatá náplň a zábava při jejich obracení dokáží oživit nudu v kuchyni i v jídelníčku. Pojďme se podívat, co jsou vlastně zač….

 

Špionážní gastronomie

Tak jako mnoho věcí na tomto světě vznikla i palačinka čirou náhodou. Když byl maďarský šlechtic Esterházy v lednu 1687 hostem na banketu v Paříži pořádaném samotným francouzským králem Ludvíkem XIV., vzal s sebou na tento gastronomický výlet také svého osobního kuchaře Franciska Palacciniho. Jeho úloha byla vskutku špionážní: měl vyzvědět receptury francouzské kuchyně a poté je připravit doma v Uhrách. Ze všech delikates si nejvíce si oblíbil „crêpes“, tenkou placku podávanou s cukrem, teplým koňakem a složenou do úhledného trojúhelníku. Přišla mu ovšem poněkud fádní, a tak její křehké tělo zpevnil přidáním mouky a podle své chuti potřel silnou vrstvou jahodové marmelády, sroloval a povrch ozdobil šlehačkou. Zakrátko se pokrm stal vyhledávanou pochoutkou ve všech šlechtických rodinách v celé habsburské monarchii. A tak dostaly palačinky jméno po tomto šikovném a zvídavém kuchtíkovi hraběte Esterházy.

Palačinky - základní předpis

 

Alchymie v kuchyni

Palačinky se připravují z hladké mouky, vajec, mléka, soli a v případě sladké varianty i z cukru. Nejprve důkladně vyšlehejte všechny suroviny kromě mouky. Tu přidejte až na konec a dejte si tu práci a důkladně ji prosejte přes síto. Díky tomuto malému zdržení budou palačinky tenké a křehké. Poté nechte těsto alespoň třicet minut odpočinout. Zbaví se moučné pachuti a při obracení se nebudou tolik trhat. Šéfkuchaři ještě s oblibou používají trochu piva, sodovky nebo rumu, které způsobí, že je těsto kypřejší a nadýchanější. Palačinky smažte na minimu oleje, sádla nebo na přepuštěném másle. Potřeme-li pánev před smažením syrovým bramborem, nebudou se palačinky lepit a trhat.  Těsto nalijte doprostřed rozpálené pánve a pak s ní kružte tak, aby pokrylo celou plochu a palačinka na krajích nevyčuhovala. Kopírováním dna vykroužíte ukázkovou palačinku toho správného tvaru a tloušťky.

Špenát

 

Pozor, hoří!

Pokud chcete své děti nebo návštěvu ohromit, obracejte palačinky ve vzduchu. Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Nejdřív se přesvědčte, že se palačinka po pánvi volně pohybuje a má zespodu hnědá oka. Pak jí zprudka "podtrhněte nohy", vyhoďte do výšky a chyťte zpět na pánev. Chce to rychlé reflexy, mísu plnou těsta a cvičit a cvičit a cvičit, dokud nebudete mistry v házení palačinek. To jistě uvítá celá rodina, která tak bude mít zaručený pravidelný přísun palačinek a vy dostatek testovacího materiálu. Až si budete jisti v otáčení, můžete postoupit do obtížnějšího kola, a tím je flambování. V jedné pánvi se připraví sladká karamelová omáčka, přidá hotová palačinka, podlije se malým množstvím ušlechtilého lihu (brandy, koňak, rum) a nechá hořet. Po chvíli se plamen sám uhasí a vy můžete užaslým strávníkům efektivně předložit dezert hodný krále.

Švestkový džem

 

Co se do nich vejde

Nejoblíbenější a nejrychlejší palačinková náplň představuje džem. Rychlou marmeládu z oblíbeného sezonního ovoce připravíte během chvíle v také v Thermomixu. Setkat se ovšem můžete také s karamelovým banánem se šlehačkou, tvarohem s oříšky či s čokoládovou pomazánkou. Příznivci slaných chutí si také přijdou na své. Kombinace šunka a sýr, špenát se sýrem či boloňskou směsí se těší stejné oblibě jako sladká marmeláda. Mimochodem, slavné palačinky crêpe Suzzete plněné sekanými oříšky a pomerančovým likérem vznikly rovněž náhodou. Teprve čtrnáctiletý číšník Henri Carpentier v roce 1895 připravoval dezert pro anglického prince z Walesu. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu však v pánvi nedopatřením vzňala. Duchapřítomně ji nadvakrát přeložil a servíroval coby nový originální dezert. Princi natolik zachutnaly, že je pojmenoval po krásné Francouzce Suzette, kterou toho dne hostil.

Gallete Brettone