Kulinární cesta po Itálii


Již léta se Itálie umisťuje na předních příčkách oblíbených letních destinací. Je to země provoněná parmskou šunkou, sýrem Gorgonzola, olivami, čerstvým pečivem a vínem. Země, která je ze tří stran omývána teplým, průzračně čistým mořem a ze severu je chráněna do oblak se tyčícími Dolomitami. Řízky nechte doma. Tahle kulinární perla Evropy má co nabídnout i vašich žaludkům.

Pizza, prosím!

Symbolem Itálie je pizza. Většinou se peče v kamenné peci, která je vytápěná dřevem nebo uhlím. Originální placka pochází z Neapole a měla by mít tenké, křehké a křupavé těsto. To, co dělá pizzu tak populární je nespočet variací přizpůsobující se každé chuti. Základ většinou tvoří rajčatová omáčka či smetana. A pak už existují stovky možností, čím ji obložit. Nejznámější jepizza Margherita s rajčatovým základem, mozzarelou a bazalkou. Poprvé byla připravena v roce 1889, kdy do Neapole přijela na návštěvu savojská královna Margherita. Místní jí přichystali pizzu s přísadami v barvách italské národní vlajky, která potom byla podle královny pojmenována. Ochutnat můžete také rozmarnou pizzu Capricciosa s artyčoky a vejcem natvrdo, oblíbenou Quattro formaggi se čtyřmi  druhy sýra (mozzarella, stracchino, fontina a gorgonzola) či bílou pizzu Bianca se zakysanou smetanou. Setkat se můžete také s Calzone, jakýmsi závitkem z těsta ve tvaru půlměsíce, který může obsahovat rajčata, mozzarellu, sýr ricotta, salám či jiné přísady běžné u klasické pizzy.

Křupavá pizza

 

S kečupem nebo bez?

Spaghetti, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne, penne, caneloni, fusilli, gnocchi, nebo plněné tortellini a ravioli. Nikde jinde nenajdete takové množství různých druhů těstovin jako právě na poloostrově ve tvaru boty. Vyrábějí se v mnoha podobách a upravují se na nejrůznější způsoby. Nikdy se přitom nejedí jen jako příloha, ale jako samostatný chod. Těstoviny jsou pro Italy srdcová záležitost. Rozhodně je netrápí dlouhým vařením. Jakmile jsou „al dente“, tedy „na skus“ mohou být servírovány. Populární metodou, jak určit, zda jsou těstoviny uvařené tak akorát, je hodit je na zeď. Když na zdi drží, jsou hotové. Podle omáčky, která se k nim chystá se volí i druh, který ji nejlépe doplní. K řidším omáčkám se hodí spíše dlouhé těstoviny, které se v nich obalí, k těm hutnějším pak volte těstoviny duté s hlubším vrubem. Omáčka v nich lépe drží a více se vám jí tak udrží na vidličce. Pokud zvolíte těstoviny čerstvé a ne sušené, máte oběd do pěti minut na stole. Ty sušené si odvezte jako suvenýr domů. Určitě je ale nedegradujte kečupem a eidamem. To by Ital nepřežil.

Penne ala puttanesca

 

Tři roky stará šunka

Itálie není jen pizza a těstoviny. Za ochutnání stojí také jejich výborné šunky a salámy. Například proslulý měkký salám mortadella původem z Bologni. Je příjemně okořeněný černým pepřem, bobulemi myrty, muškátovým oříškem, koriandrem a pistáciemi. Nebo dáte přednost vyhlášené sušené šunce prosciuttu, která visí až dva roky ve větraném prostoru? Ovoněná muškátovým oříškem, fenyklem, černým pepřem, chilli papričkami a česnekem bývá slanina pancetta, která se suší tři měsíce. Podobně na tom jsou i sýry. Vybírat můžete až ze 400 druhů, podle toho, jestli je budete podávat k vínu, hlavnímu jídlu nebo jen tak na chuť. A každý má svůj příběh. Gorgonzola, slavný italský sýr s bohatým zelenomodrým žilkováním zraje po dobu 2 až 3 měsíců v přírodních skalních jeskyních. Pravá mozzarella z buvolího mléka prý vznikla náhodou, když nepozorný sýrař zakopl a mozzarella spadla do vařící vody. Obdobami Parmiggiano-Reggiano, tedy parmazánu, jsou Grana Padano a Pecorino romano. Krásně se rozpouští, a proto se výborně se hodí do krémových rizot a polévek. Bez smetanového mascarpone se zase neobejde věhlasné tiramisu.

Tiramisu bez vajec

 

Dolce vita

Ano, tiramisu, proslulý italský dezert tvořený vrstvami v kávě namočených piškotů a směsí vaječných žloutků s cukrem dělá právě krémový sýr mascarpone tak neodolatelným. Povrch bývá posypaný kakaem a patří k odpolední kávě stejně dobře jako dezert po obědě. Sáhnout můžete také po plněných trubičkách s ricottou Cannoli či křupavých sušenkách Biscotti. Ty se báječně rozpouští v povzbuzující kávě. Co takhle espresso? To pravé italské se vaří protlačením horké vody přes vrstvu jemně namleté kávy. Espresso je základem pro výrobu dalších nápojů jako cappuccino, latte, mocha nebo macchiato. Ty navíc obsahují různé množství horkého či napěněného mléka. Že je pro Italy káva rituálem poznáte, že i z obyčejného mléka dokáží do kávy vykreslit neuvěřitelné obrázky. Při procházce po dechberoucích památkách se pak zchlaďte krémovým gelatem, italskou zmrzlinou. Hlavními přísadami jsou mléko, smetana, cukr a příchutě jako je ovoce, ořechové pyré, čokoláda, alkohol a koření. Tradičně se nanáší špachtlí namísto u nás běžného kopečkovače. Výsledkem je obrovská porce husté a osvěžující lahůdky.

Cappuccino