Ledové království


Největšími konzumenty zmrzliny jsou obyvatelé Nového Zélandu, kteří spořádají více než 26 l zmrzliny na osobu za rok. V Evropě si drží první příčku Švédové se 14 l zmrzliny za rok. Přestože i my Češi jsme milovníci zmrzliny, se svými 7 l na hlavu se držíme hodně pod světovým průměrem. Pojďme se podívat blíže na zoubek této ledové pochoutce. Mezi nejoblíbenější příchutě patří již dlouhá léta vanilková a čokoládová. A jaká je ta vaše?

Smetanová královna

Zmrzliny se smetanovým a mléčným základem jsou považovány za skutečné královny ve své kategorii. Plná a krémová konzistence je doslova potěšením pro všechny buňky v našem těle. Kvalitní zmrzlinu podle chuti a textury poznáte po prvním olíznutí. Je to právě smetana,  která je pro výrobu domácí zmrzliny zásadní. Zážitek se umocňuje použitím opravdu vysokoprocentní šlehačky. V originálních receptech se ještě přidávají syrová vejce nebo jen žloutky. Pokud si ohlídáte kvalitu domácích surovin, není důvod se obávat. Při použití mléka se nemusíte omezovat pouze na klasické kravské. V ochodech seženete takové speciality jako mandlové, kokosové, ovesné, vanilkové či lískooříškové, nebo si ho můžete v Thermomixu vyrobit sami doma. Dodají zmrzlině nový rozměr chuti. Pak už je jen na vás, jakou příchuť samotné zmrzliny zvolíte. Populární je vanilka z lusku, kousky čokolády a ovoce. Pro děti ji můžete ozvláštnit přidáním gumových medvídků či lentilek.  

Vanilková zmrzlina z Francie 

 

100% ovocná kráska

Technicky vzato není ovocná zmrzlina v italském smyslu považována za zmrzlinu, protože není vyrobena z mléka ale z vody. Což ovšem neznamená, že je ošizená. Ovocné zmrzliny si oblíbí každý, kdo má raději lehčí a svěží chutě nebo alergii na laktózu. Při výrobě té domácí můžete zpracovat i měkčí kousky ovoce. Díky vyššímu obsahu cukru už je nebude nutné přislazovat. Dobrý příkladem může být banán. Když si koupíte přezrálé banány (mají hnědé tečky a výrazně voní), bude mít zmrzlina velmi silnou typicky banánovou a přirozeně sladkou chuť. Pokud naopak použijete méně zralé banány, budete muset do rozmixované hmoty přidat ještě sladidlo a nějakou další chuťově výraznou ingredienci. Právě chutě a vůně jsou daleko intenzivnější v plně zralém, až přezrálém ovoci. Pokud nemáte po ruce dost vyzrálé plody, můžete k doslazení použít med, nejrozličnější druhy sirupů (agávový, rýžový, javorový, ovesný) či si přilepšit sáčkem vanilkového cukru.

Dýňová zmrzlina 

 

Lehký sorbet

Oproti tomu vodové zmrzliny slouží vyloženě k ochlazení v horkých letních dnech. K jejich výrobě mnohdy postačí ovocná šťáva či džus, který se nalije do formiček a nechá několik hodin mrazit. Obdobou vodových zmrzlin jsou sorbety. Mají podobnou konzistenci, ale na rozdíl od nich obsahují podíl velmi jemně mletého sušeného ovoce, které jim dává jemný chuťový dozvuk. Chcete-li o něco kaloričtější variantu této jedinečné letní pochoutky, pak přidejte k citronové šťávě ušlehaný bílek nebo trochu mléka či smetany. Zjemníte tak chuť zmrzliny a místo sorbetu vytvoříte tzv. šerbet. Ten je o něco hutnější, ale mnohem lehčí než klasická smetanová zmrzlina. Je jen na vás, které z těchto pochoutek dáte přednost. A ještě malý test na závěr: víte, jaký je rozdíl mezi granitou a sorbetem? Granita je zmrzlý mix cukru, vody a ochucené tekutiny. Nemusí být nutně ovocná. Od sorbetu se liší hlavně tím, že kousky ledové tříště jsou větší. Sorbet je jemnější a vyrábí se výhradně z ovocných šťáv.

Ananasový sorbet 

 

Moderní jogurt a tvaroh

Je to vlastně takové povýšení Míša řezů do mražené podoby. Sladká směs tvarohu a smetany v křupavé krustě lahodné čokolády připomíná léto na prolézačkách s nanukem, který má na obalu medvídka. Vyrobit si ho doma je přitom tak snadné! Můžeme použít tvaroh jak balený v papíře, tak ve vaničce. Našleháním vznikne nadýchaná hmota, kterou můžete přisladit podle vlastní chuti, stejně jako doplnit ovocem či kousky čokolády. Jemnější verzi připravíte přidáním ušlehané smetany, kterou může nahradit i sníh z bílků. Plňte do speciálních tvořítek na nanuky, které předem vytřete rozpuštěnou čokoládou. Nemusíte se přitom omezovat pouze na tvaroh. Stejně dobře bude zmrzlina chutnat s kvalitní zakysanou smetanu, mascarpone, pribináčkem, termixem či jogurtem. Právě mražený jogurt je hitem posledního léta. Na první pohled vypadá jako jemná smetanová zmrzlina, ale chutná jako krémový jogurt vyndaný z mrazáku. K mimořádnému chuťovému zážitku přispívá jeho typicky nakyslá chuť.

Zmrzlina lesní směs s jogurtem