O grilování


V létě se tak nějak přirozeně vracíme ke svým kořenům a žijeme převážně venku. Snídáme na terase, oběd si dopřejeme pod mohutným ořešákem na zahradě a večeříme v altánku omámeni vůní grilovaného masa. Nejen, že je nejstarší příprava pokrmů nad ohněm velká romantika. Společné stolování a příprava jídla navíc lidi spojuje a utužuje (nejen) rodinné vztahy. Takže rozpalte grily, naložte maso, vychlaďte lahve s dobrým pitím a pozvěte své nejlbižší a přátele na hostinu pod modrou oblohou.

Nic se nemá přehánět

Ideální je maso přímo od řezníka, který vám poradí s výběrem vhodného kousku a případně ho i naporcuje. Určitě nekupujte již předpřipravené maso na gril. Marináda v těchto případech většinou obsahuje větší množství konzervačních látek a soli, která maso připraví o část vody a to je po upečení vysušené. Nejjednodušší marináda se skládá z oleje a bylinek. Pokud máte čerstvé maso, je zbytečně přebíjet jeho přirozenou chuť a vůni kořením. Nicméně pokud si chcete vyhrát, paleta chutí je  opravdu pestrá: pikantní, kyselá, nasládlá, exotická i ovocná. K docílení opravdu křehkého masa sáhněte po kyselých ingrediencích jako ocet, citronová šťáva nebo jogurt. Maso uložte do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjte a nechte naložené 12 - 24 hodin v chladu. Dbejte přitom na to, aby v marinádě bylo ponořené celé. Před grilováním ho vyjměte pomocí grilovacích kleští a nechte okapat. Pečte přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.

Bazalkový olej

 

Jaký kousek vybrat

Kdo má rád šťavnaté a mírně prorostlé maso, měl by vsadit na krkovičku. Je výborná například naložená na česneku. Kdo má raději libovější kousky, zvolí nakládané kotlety s kostí. Ta se při grilování sama oddělí, ale vynikající chuť masu zůstáne. Dietnější jsou i oblíbené medailonky, které lze nakládat jak v česneku, tak i třeba v medu nebo bylinkách. Kuřecí hody můžete začít křidélky, která jsou nejdříve hotová a skončit u lahodných stehen a prsíček. Pro opravdové masomilce tu jsou pak hovězí steaky. Ty si i přes svou drsnou pověst zaslouží citlivé zacházení. Plátek masa jemně promněte klouby zaťaté ruky a posype pepřem. Solte až na stole. Po sundání z mřížky nechte maso i přes sebevětší hlad chvíli odpočinout pod alobalem nebo víkem z grilu. Šťávy z masa, které se koncentrují v samém srdci masa tak budou mít čas se rozplynout po celém kousku. Snadné na přípravu jsou i stále populárnější hamburgery. Stačí placku z mletého masa strčit do housky a doplnit křupavým ledovým salátem, křehkým plátkem rajčete, sýra a vypečenou slaninou.

Zázvorové kuřecí burgery s limetkovou majonézou

 

Co přikusovat

Ke grilovaným pochoutkám se hodí spíše lehčí přílohy, které příjemně doplní samotnou chuť masa. Vhodné je pečivo, které stačí nakrájet na plátky, aby si každý mohl vzít právě tolik, kolik je potřeba k proložení mezi jednotlivými sousty a vytření šťávy z talíře. Nebojte se různě ochucených chlebů a bagetek. Se smaženou cibulkou, sušenými rajčaty, česnekem nebo sýrem chutnají báječně i samotné nebo jen potřené bylinkovým máslem. Další možností je grilovaná a čerstvá zelenina. Zralá rajčata plná šťávy, různobarevné papriky, roztomilé cukety, okurky a mnoho dalších druhů opět stačí jen pokrájet a naaranžovat na mísu nebo vykouzlit lehký salát plný vitamínů. Pro větší pocit sytosti ho lze doplnit těstovinami všech druhů a barev či drobnými zrníčky kuskusu a bulguru. Kousky určené ke grilování stačí promíchat s trochou oleje a přidat k masu na žhavou mřížku. Pokud vám zbyly z předchozího dne vařené brambory určitě je nevyhazujte. Kromě salátu je opět můžete obalit v oleji, klidně ochuceném česnekem či bylinkami, a opéct na pánvičce, v troubě či přímo na grilu.

Coleslaw

 

Omáčka není jen svíčková

Omáčka, dip či dresink patří ke grilování stejně jako česnek k bramboráku. V obchodech naleznete nesčetné množství různých typů a chutí od kečupů a hořčic přes sladké dipy s ovocem až po pikantní chilli omáčky. Vyznavači ostrých jídel si mohou dopřát rajčatovou omáčku s chilli papričkami, jemnější jazýčky mohou vybírat mezi jogurtovými variacemi vylepšenými třeba troškou pepře nebo česneku. Zajímavou alternativou je také bylinková omáčka s kefírem, tvarohový dip se sekanými ořechy nebo dresink s příchutí pomeranče a zázvoru. Už jen výběr základu nabízí nepřeberné možnosti. Majonézové, jogurtové, olejové, smetanové, zeleninové, kečupové a mnohé další. Pravidla téměř neexistují, jen chuť omáčky nesmí přebíjet přirozenost masa. Máte bylinkový záhonek? Hrst koriandru nebo bazalky dokáže vyšvihnout i obyčejnou majonézu do kategorie „nejlepší grilovací omáčka“. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky vám budou dobrým rádcem.

Omáčka Bernais