Pan chlebíček


Kdo nesmí chybět na žádné oslavě narozenin, svatbě, promoci, na Silvestra, o Štědrém dnu nebo při nejrůznějších výročích? Kdo nás doprovází celým životem od narození přes první večírky až po příjemné posezení v kavárně? Je to náš český unikát, který si nedáme vzít a bráníme ho před jeho exotickými příbuznými vlastním tělem. A že jsme si ho postupem času vyladili k dokonalosti! Už víte? Je to obložený chlebíček. Na měkké vece, se štědrou porcí majonézového salátu, kolečkem vajíčka natvrdo, plátkem kyselé okurky, šunky nebo tvrdého salámu a kapie.

Líný lord

Prapředkem našeho českého chlebíčku byl anglický obložený chléb. Ten vznikl v roce 1733 díky lenosti lorda Sandwiche. Ten se nemohl odtrhnout od napínavé partie pokeru a tak požádal svého komorníka, zda by mu mezi dva krajíce chleba nevložil plátek masa. A první obložený chléb byl na světě. Stejně na tom byl i mlsný Napoleon, který při vymýšlení bojových strategií neměl čas vysedávat u hodovního stolu. Nechával si tedy přinášet chléb s masem, a aby pěkně viděl, čím je obložený, požádal o odstranění vrchního krajíce. V Čechách patřil ještě před sto lety za tradiční nedělní večeři v měšťanských rodinách, protože se na něj snadno upotřebily zbytky masa z víkendu. To roku 1916 změnili manželé Paukertovi. Ti zhodnotili své zahraniční zkušenosti a založili první lahůdkářství v Praze. A tradice chlebíčků, na které chodil i Vlasta Burian či Jan Werich byla započata.

Jak uvařit vajíčko

 

Stavební kámen

Základem českého obloženého chlebíčku je bílá veka. Určitě se nepokoušejte nahradit ji toustovým chlebem, francouzskou bagetkou nebo obyčejnou houskou. Mohly by totiž vzniknout kanapky (tmavý chléb bez kůrky s luxusnějšími ingrediencemi jako kaviár či uzený losos) nebo jednohubky (kolečko rohlíku s pomazánkou a párátkem uprostřed). Oba zmíněné bratry sníte na jedno sousto, kdežto u chlebíčku se jednotlivými vrstvami a chutěmi projíte na vícero kousnutí. A právě veka z bílé mouky, s měkkou střídkou a vypečenou kůrkou, která je druhý den mírně „gumová“ je to, co na chlebíčku milujeme. Pokud si na pomoc přizvete Thermomix ®, zadělá za vás perfektní těsto a vy se můžete věnovat přípravě pomazánky. Právě pečlivé prohnětení zaručí, že z trouby vyndáte nadýchaný kousek pečiva se zlatavou kůrkou. Mistři lahůdkáři radí krájet ji zešikma. Vznikne větší plocha, na kterou se vejde více dobrot.

Křenová pomazánka

 

Kdo maže, ten jede

Obložený chlebíček nemusí být namazaný jen bramborovým, vlašským nebo hermelínovým salátem. Nebojte se běžných pomazánek jako tvarohové, budapešťské, z nivy, česnekové, sýrové nebo klasického másla či neochuceného krémového sýra. Svátečnější verze s bramborovým salátem je sice na přípravu i suroviny náročnější, ale rozhodně se vyplatí. Už jen proto, že si zbytek můžete dát se smaženým řízkem nebo kaprem. Dejte si tu práci s výrobou domácí majonézy. V Thermomixu® ji připravíte během chvilky a pokud použijete domácí vajíčka se zlatavým žloutkem, výsledek bude přímo výstavní. Jednodušší verze s pomazánkou přijde vhod zejména v případě, že nemáte příliš času na přípravou. Stačí otevřít lednici, vybrat oblíbené suroviny a umíchat geniální směs. Výborná je ze zbytku pečeného kuřete, voňavá česneková nebo lehká budapešťská. V nouzi nejvyšší klidně sáhněte po starém dobrém másle. To stejně zůstane schované pod dalšími vrstvami.

Majonéza

 

Chuťové objevování

Podstatou krásného chlebíčku je, že suroviny stavíte do výšky a prosotru. Zapomeňte na to, že byste na chlebíček položili kousek plátku sýra a šunky. Neděláte přece svačinu do školy. Zkuste sehnat šunku a další salámy krájené na co nejtenčí plátky. Lépe se prohýbají a hned tak nepopraskají. Také lépe drží tvar, takže vaše dílo pak vzorně ční do výšky. Plátek salámu stačí prohnout kolem prstu a pak libovolně stočit. Čechrejte, prohýbejte, vlňte, ale nepokládejte. K šunce patří bramborový nebo vlašský salát, k budapešťské pomazánce kousek papriky a k uheráku čisté máslo. Pomazánka z nivy snese kousek vlašského ořechu, sýrová těžba čtvrtkou čerstvého fíku nebo hrušky a tvarohová si vystačí s kostičkou výrazného sýru. Experimentujte, objevujte, tvořte, zkoušejte. Novou kombinaci vyzkoušejte na jednom chlebíčku, a když se osvědčí, zařaďte ji do svého repertoáru.

Domácí šunka