Princezna mezi letní zeleninou


Cuketa je taková letní princezna. Pod temně zelenou lesklou slupkou se skrývá osvěžující dužina plná vitamínů. V kuchyni je oblíbená pro svou univerzálnost a eleganci, se kterou snadno přejímá další chutě. Můžete ji tak naplnit masem, osmažit v těstíčku a dokonce upéct lahodný moučník. Právě teď má svou sezonu a tak se ji pojďme podívat pod slupku.

 

Má pod slupkou

Tykev obecná, jak zní cuketino pravé jméno, patří do stejné rodiny jako zeleninoví šlechtici okurka, dýně a jejich sladký příbuzný meloun. Asi 90 % obsahu plodů cukety tvoří voda. Je bohatá na provitamin A, vitamíny skupiny B, vitamín E a stopové prvky jako hořčík, vápník, železo či zinek. Je vhodná pro detoxikaci organismu a díky vysokému obsahu vlákniny má báječný čistící účinek na zažívací trakt. Také pomáhá s vyplavováním usazených toxinů a kyselin a stimuluje činnost ledvin. Tato funkce je prospěšná například pro jedince trpící zdravotními potížemi jako je dna, cukrovka, revma, otoky končetin, nadváha a podobně. Její častá konzumace skvěle účinkuje proti stresu. Až budete příště cítit, že potřebujete vzpruhu, která vás postaví na nohy a zároveň zlepší náladu, upečte si něco sladkého. S tím vám jednoduše pomůže Thermomix®. Nad šálkem silné kávy nebo dobrého čaje si můžete pochutnat třeba na šťavnaté cuketové buchtě.

Cuketová buchta

 

Větší neznamená lepší

Při nákupu neplatí všeobecné pravidlo „čím větší, tím lepší“. I když mohou cukety dosáhnout délky až 80 centimetrů a vážit kolem 5 kilogramů, vybírejte raději malé a pevné plody s lesklou a neporušenou slupkou. Mají intenzivnější a svěžejší chuť. Mnoho výživných látek se totiž nachází ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i zasyrova. Výborná je nakrájená na tenoučké plátky. Skvěle také  chutná v kombinaci např. s rajčaty, paprikou, okurkou a bylinkovou nebo jogurtovou zálivkou. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě ztvrdne a je těžko stravitelná. Proto je nutné ji oloupat a velmi často také zbavit měkké dřeně, která už obsahuje semínka. Ty můžete opražit a použítmísto oříšků nebo mandlí jako zdravé mlsání k televizi. Pokud máte rádi bramboráky, ale neradi strouháte kvanta brambor, práci si ulehčíte přidáním cukety. Mladé kousky navíc nemusíte loupat. O zbytek se postará Thermomix®.

Cuketové bramboráky

 

Verze pro odvážné

Jak už bylo zmíněno, snadněji se připravují cukety co nejmladší a nejmenší. Existuje ale ještě jeden způsob zpracování této zeleninové princezny. Není to nic pro něžné povahy, ale výsledek stojí za to. Pokud máte to štěstí, a můžete cuketu pěstovat na zahradě, zaměřte se už na její květy. Ty jsou v Itálii vyhledávanou a poměrně exkluzivní specialitou. Sbírají se ráno, v den kdy poprvé vykvetou a na trhu se musejí prodat ještě napůl otevřené. Velice rychle podléhají zkáze. Uvadají, ztrácejí snovou oranžovo-lososovou barvu a výraznou chuť. Nejoblíbenější úpravou cuketového květu je smažení ve vinném či jiném těstíčku, které dá nejlépe vyniknout jeho delikátní chuti. Květy se dají sehnat také v obchodech, ale jsou poměrně drahé. Ale ani samotný plod vás nezklame. Pokud se rozhodnete zpracovat větší kus, a uvařit ho, může ztratit svůj tvar. To ovšem není žádný problém, pokud vaříte cuketovou polévku a chcete výsledek rozmixovat. Jako v následujícím receptu.

Krémová polévka z cukety

 

Co se do ní vejde

Že cuketa není žádná nudná zelenina dokazuje, co všechno s ní lze vykouzlit. Sluší jí to v každé kuchyňské úpravě (snese dušení, smažení, vaření, pečení i grilování) a rozumí si téměř se vším, co naleznete v ledničce či spíži. Tak pravděpodobně vznikl i recept na plněnou cuketu. Nešťastná hospodyňka otevřela poloprázdnou lednici, oknem mrkla na zahrádku a do vteřiny byl recept na nadívanou zeleninu na světě. Tahle křehká princezna snese mleté i dušené maso, neodolatelná je s čepičkou sýra, ale pohrdne ani směsí kuskusu, těstovin či rýže. Nechce se vám v horkém létě rozpalovat troubu? V Thermomixu® si můžete cuketu připravit na páře. Díky Varoma systému tak na stůl položíte nejen chutné, ale také zdravé jídlo, které si zachová vitamíny a svěží barvu. A ještě jedna rada na závěr: protože cukety pouštějí hodně vody, solte je při vaření, pečení nebo grilování až těsně před koncem. Tak zůstanou pěkně šťavnaté a neroztečou.  

Nadívané cukety