Svačinky s nápadem


Svačiny jsou důležitou součástí školního dne. Pomáhají doplnit energii, kterou je třeba vydat na soustředění a vstřebávání nových poznatků a také překlenují dobu mezi snídaní a obědem. K tomu všemu by neměly být jen nutričně vyvážené, ale také zajímavé a pestré. Stačí si vyhrát s ingrediencemi, a pak už stačí jen kombinovat. S našimi tipy vám budou chutné svačinky všichni závidět.

Obligátní houska se salámem už dávno nefrčí. Už jen výběr je pečiva tak rozmanitý, že vybrat to správné je mnohdy hotová věda. Pravidlo je jednoduché: vyvarujte se bílému pečivu a sáhněte po celozrnném. To bílé dodá tělu pouze energii, zatímco celozrnná varianta vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu. Proto je tak výhodné si péci vlastní pečivo. Budete mít přehled o použitých surovinách a jejich kvalitě. Lze si ho snadno upéct doma, například v Thermomixu® to je hra, do které se rády zapojí i děti. Do těsta navíc můžete přidat další oblíbené suroviny jako bylinky, sýr nebo sušená rajčata. Pod vašima rukama tak mohou vzniknout dalamánky, housky, rohlíky nebo třeba sluníčko či věneček. Vše záleží jen na vaší a dětské fantazii.

Žitný chléb

 

Namažte si

Už víte, čím naplníte housku nebo co namažete na chleba? V každé správné svačině by určitě neměly chybět bílkoviny, které představují důležitý stavební kámen pro svaly a tvorbu nových buněk. Může to být třeba kvalitní šunka, která obsahuje minimálně 92 % masa. Nebo čerstvé a tvrdé sýry. Ty navíc obsahují vápník, který podporuje růst kostí a zubů a vitamín D, který zlepšuje jeho vstřebávání. Další „plnidla“ pak reprezentuje například vajíčko natvrdo, čerstvé másla a především zástupce zeleniny. Zaměřte se na pomazánky, které vytvoříte večer a pochutná si celá rodina. Vystačíte si i s minimem surovin, nezaberou ani tolik času a všechny okouzlíte. Například nový Thermomix® je zvládne umixovat během několik vteřin. Do přípravy se nebojte se zapojit také malého školáka. Sám si určí, na co má chuť, a vy budete mít jistotu, že co si „uvaří“, to také sní.

Mrkvová pomazánka s lučinou

 

Kouzelné krabičky

Stále populárnějšími se stávají takzvané „krabičky“, neboli svačinové či obědové boxy. Naleznete v nich plnohodnotnou svačinu a především pak i oběd, pokud vaše dítě nechodí do školní jídelny nebo má dlouhou výuku. Nebojte se těstovin, rýže, kuskusu, pohanky či quinoi s kousky kuřecího masa a zeleniny. Kvalitní maso a příloha zajistí, že malý školák udrží pozornost i na zbytek výuky. Také tortilla nebo wrap s masem, zeleninou, sýrem a trochy dresinku přežije cestu do školy bez úhony a sklidí obdivné pohledy spolužáků. Stejně jako tousty, slané koláče a záviny se zajímavými náplněmi a nejrozličnější druhy placek. Všechny tyto pokrmy mají jednu báječnou vlastnost: dají se jíst teplé i studené a zaženou hlad na delší dobu. Pokud k večeři připravíte o porci navíc, můžete ji rovnou naservírovat do krabičky, a máte vystaráno.

Špaldový salát s kuřecím masem

 

Sladké mámení

Sladké svačiny zařaďte spíše výjimečně. Jestliže ji přece jenom zvolíte, doplňte ji mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou bílkovinné povahy. Ta zajistí, že malého školáka nepřepadne brzy hlad a sníží množství přijatého cukru. V praxi to může vypadat následovně: několik kousků buchty či koláče s ovocem nebo perníku a kelímek jogurtu nebo ochuceného tvarohu. Snažte se, aby vše bylo domácí. S Thermomixem® to není problém. Zvládne koláče plné ovoce, pudink z čerstvého mléka a dokonce i jogurt. Budete tak vědět, že neobsahují žádné zbytečné konzervanty, které zbytečně zatěžují lidský organismus chemií. Také mrkvovo-ananasový i ovocný salát s oříšky dokáže tento multifunkční robot nachystat během okamžiku. A nezapomeňte ani na vhodný nápoj bez zbytečných cukrů. Například vodu ochucenou ovocem, trochou domácího sirupu nebo čaj, který chutná teplý i studený.

Domácí jogurt