Fórum Španělská kuchyně


Edited by: Mixinka Thermomixová on 02/06/2014 - 16:57

2 příspěvků | Poslední odpověďsort

Španělé mají k jídlu odlišný vztah, než většina národů. Nepovažují jídlo pouze jako prostředek k utišení hladu, pro ně je životním stylem. U jídla vzniká přátelství, scházejí se rodiny a i celý pracovní týden se točí kolem jídla.

Unikátní regionální pokrmy, speciální suroviny a historické vlivy maurských a arabských obyvatel se promítají do různorodé kuchyně této země, jejíž historie začala na fénických, řeckých a kartaginských pobřežních osadách. Suroviny, kterými Španělé zpestřují své pokrmy, byly dováženy po dlouhá staletí z Nového světa, aby se později domestikovali i v evropských končinách (rajčata, brambory, sladké brambory, vanilka, čokoláda, fazole, cukety a různé druhy paprik).

Španělsko je rozděleno do mnoha regionů, přičemž každý má své vlastní kulinářské tradice, nářečí a jazyky. Severozápad země jasně odkazuje na historickou přítomnost Keltů. Narazíte zde na masové a rybí koláče, spolu s mušlemi a telecím. Východní pobřeží je zase známé svou fabadou (fazolový pokrm) a zrajícím modrým sýrem queso Cabrales. Baskický region nabízí kulinářské zážitky ve formě mořských specialit jako je rybí polévka, úhoř na česneku, olihně a různé druhy jídel ze sušené tresky. I katalánská kuchyně se nese v podobném duchu jako ta baskická. Důmyslné pokrmy zahrnují ryby, jako například směs z mořských plodů zarzuela, maso nebo drůbež, a to obvykle v kombinaci s místním ovocem. Paella (pokrm z rýže) je nejznámějším pokrmem Valencie, stejně jako pro Andalusii je to Gazpacho (tradiční polévka).

Ve Španělsku buďte připraveni na neočekávané a nebojte se vychutnat nové, v našich zeměpisných šířích neobvyklé, pokrmy.