3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Bábovka mramorová


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

Těsto

  • 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
  • 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
  • trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
  • 240 g cukru krupice
  • 210 g hladká mouka
  • 210 g polohrubá mouka
  • 300ml mléka pokojové teploty
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
  • rozinky dle chuti
  • 15 g kakao, prášek
  • 6
    1h 10min
    Doba přípravy 20min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    střední
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Bábovka
  1. Předehřát troubu na 200°C.
    Vymažte si formu máslem a vysypte hrubou moukou.
    Vyndejte si z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu.
  2. Utřete změklé máslo, nakrájené na kostky, bez metličky cca 15sek / R3, pak s metličkou30sek / R3,5.
    Nechte metličku a přidejte cukr moučku a citron. kůru a zamíchejte 30sek / R2. Pak přidejte 5 žloutků a míchejte 4min / R4.

    Varianta A:Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu a přidejte 5 celých vajec a míchejte dle potřeby asi 4min / R3,5. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.


    Varianta B:
    Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
    Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků.
  3. Varianta A i B:
    Přidejte 210g hladké mouky a bez metličky míchejte 1,5 min/ R4. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.
    Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta.
  4. Přidejte 210g polohrubé mouky, hrozinky a zpětným chodem míchejte 40sek / Zpětný chod R2,5. Pak vsypte kypřící prášek a promíchejte ještě 20sek / R2,5
  5. U varianty A:
    2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.

    U varianty B:
    Přelejte těsto do jiné mísy.
    Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte.
    Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
    (Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) .
  6. Pečte v horkovzdušné troubě 210°C/8 minut. Pak 190/4 minuty, pak stáhněte na 170°C/40-50minut. Špejlí zjistíte, jestli je těsto dopečené
  7. Popište zde přípravné kroky receptu
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Metlička
    Metlička
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.