Živá strava, VITARIÁNSTVÍ nebo také RAW food. To vše je pro Thermomix hračka.


Vitariánství neboli živá strava, syrová strava či raw food je způsob výživy, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, tedy tak, jak je pro nás připravila Matka země. Základem vitariánské stravy jsou především rostlinné zdroje jako ovoce, zelenina, semínka, ořechy, obiloviny, luštěniny, řasy a byliny (je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková a chemincky neupravená), které se konzumují čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42-45° C, aby se v nich zachovali veškeré cenné látky. Nad touto hranicí se již ničí enzymy, které jsou nepostřádatelné pro veškeré procesy funfování našeho těla včetně imunitního systému. Trávicí enzymy štěpí potravu na jednodušší složky, které jsou poté využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie. Pokud je tělu nedodáme prostřednictvím stravy, tělo musí sáhnout do vlastních rezerv, čímž se ale připravujeme o energii, která by jinak byla využita k regeneraci a dalším životním pochodům. Žádné vitamíny, minerály, ani hormony nenastartují svou funkci bez  přítomnosti enzymů.

Navíc takto neupravená a chemicky neošetrená potrava nese vysokou vibraci - energii - život - svěžost - vitalitu, kterou můžete sami pocítit při její pravidelné konzumaci.

Principem živé stravy je tedy dopřát tělu přirozené kvalitní potraviny, a zajistit si tak přísun živin, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, abychom mohli využít jeho potenciál naplno a těšili se pevnému zdraví. Tělo tak dostává víc, nasazuje vyšší rychlostní stupeň, a dokáže lépe odrážet nemoci, lépe opravovat své buňky a spalovat tuk.

Z toho vyplýva, že zařadění živé stravy do našeho jídelníčku alespoň z 80-ti % je pro naše nejoptimálnější fungování víc než vhodné.

Jak zařadit živou stravu do svého jídelníčku?

Naprosto jednoduše! Začněte konzumovat více čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin během dne, ke snídani si připravte koktejl obohacený superpotravinami nebo raw pohankovou kaši, obojí vás perfektně nastartuje do nového dne. Luštěniny a ořechy  obsahují v syrovém stavu enzymatické inhibitory a k jejich oživení je třeba namočit je do studené vody, a nastartovat tak proces klíčení, takže zkuste si nechat vyklíčit fazole mungo či cizrnu a zamýchejte je do svého oblíbeného zeleninového salátu.  Klasické těstoviny nahraďte cuketovými, vytvořené pomocí spiralizéru. V zimě si dopřejte kvašenou zeleninu a celoročně si užívejte čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. 

Je 100% vitariánství vhodné pro každého?

Teorií ohledně správného způsobu stravování je mnoho. Ayurvéda a tradiční čínská medicína či makrobiotika doporučují potraviny tepelně upravovat a 100% živou stravu považují za příliš ochlazující a hůře stravitelnou. Záleží však na individuálním typu organismu a také ročním období. Každý by si měl sám vypozorovat, po jakém jídle se cítí dobře, plný energie a bez trávících obtíží.

 „Nejezte nic, co vám podle vašich zkušeností nesvědčí – i když je to údajně zdravé. Tak jako neexistuje žádná "zdravá“ velikost bot, neexistuje ani výživa, která by byla pro všechny lidi stejně vhodná." - Udo Pollmer, německý odborník na výživu

Za tento článek děkujeme webu: www.zivepokuseni.cz