Celiakie - bezlepková dieta, vaříme bez lepku s Thermomixem


Mezi přiznivci Thermomixu se najde i velké množství celiaků, bezlepkářů a makrobiotiků. Z jejich řad nám čas od času přistane nějaký ten recept, několik z nich naleznete v tomto článku.

Co to vlastně je bezlepková dieta?
Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, žito a oves), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná.

Vybrané recepty naleznete v diskusním fóru:
http://www.svetreceptu.cz/content/bezlepkove-vareni-bezlepkova-dieta-s-thermomixem/262334

nebo si je můžete vyfiltrovat: http://www.svetreceptu.cz/diety/bezlepkove

Případně připomínky nám pište do komentářů k receptům nebo na diskusní fórum.