Kousek léta ve sklenici


Už víte, jak zpracujete přebytky ze zahrad a sadů? Pokud už jste přejedení koláčů s máslovou drobenkou a ovocných knedlíků z tvarohového těsta přelitými smetanou můžete si zkusit zavařit kousek léta do sklenice. Přinášíme několik praktických rad a tipů, se kterými to bude hračka.  

 

Připravte se

Při zavařování platí více než kdekoli jindy pravidlo výběru opravdu kvalitních surovin. Ovoce na kompot vybírejte s pevnou a neporušenou slupkou, bez otlačenin a jakýchkoli náznaků plísně. Při přípravě kompotů sáhněte po pevnějších kouscích, do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody. Před samotných zpracováním veškeré ovoce řádně omyjte a nechte odkapat. Poté ho odstopkujte, odpeckujte a podle druhu také přepulte, případně překrájejte na menší kousky. Pokud se vám nechce strávit krájením celé odpoledne nebo nemáte po ruce zdatné pomocníky z řad členů rodiny, můžete si práci usnadnit. Thermomix zvládne nasekat větší množství plodů během okamžiku. Sklenice i víčka před použitím dobře omyjte horkou vodou s trochou čisticího prostředku. Následně důkladně vypláchněte čistou, studenou vodou, aby se odstranily případné zbytky saponátu. Ovoce na kompot skládejte do sklenic vždy těsně k sobě, ale nestlačujte ho. Prostor mezi jednotlivými kousky vyplní voda. V případě džemů a marmelád plňte sklenice jeden až dva centimetry pod okraj.

Džem z jahod 

 

Zahřívejte

Některé tvrdší druhy ovoce (například hrušky) můžete před zavařováním krátce povařit. K hruškám se také přidává pro zlepšení chuti hřebíček nebo skořice. Koření v takovém případě vkládáme mezi ovoce. Poté ovocnou směs opatrně zahřívejte. Abyste nedošlo k připalování, přichází na řadu funkce regulovaného ohřevu. Zatímco při vaření na sporáku můžete aktuální teplotu uvnitř nádoby pouze odhadovat, Thermomix tuto informaci zobrazuje na displeji.  Neustálá rotace nožů nedovolí, aby se jídlo připálilo nebo přichytilo na dno mixovací nádoby. Integrované senzory zabraňují přehřátí, takže od něho můžete klidně odejít a věnovat se jiným činnostem. A protože Thermomix zároveň hmotu i míchá, nemusíte se obávat odskočit pověsit prádlo nebo zkontrolovat děti na zahradě. Během varu se na povrchu objeví pěna. Jsou to sražené bílkoviny z ovocné dužniny, které nejen že  špatně vypadají a čiré zavařeniny a rosoly zakalují, ale i podstatně zkracují trvanlivost. Pěnu se snažte odebírat ještě před přidáním cukru do zavařeniny. Nejlépe ji seberete děrovanou lžící, kterou vždy oplachujte ve vlažné vodě.

Broskvová přesnídávka 

 

Želírujte

A jsme ve fázi přidání cukru. Klasické recepty na marmelády doporučují většinou 1 kg cukru na 1 kg ovoce, u kyselých i více. Univerzální poměr však neexistuje. Ochutnávejte do stavu vámi preferované sladkosti. Želírování, kterým z ovoce získáte marmelády, džemy a želé, je závislé na pektinu, který každý druh ovoce obsahuje v různém množství. Víc pektinu je v méně zralých plodech, ale protože při dlouhodobějším vaření ovoce ztrácí mnoho důležitých vitamínů a dalších látek, přidává se pektin,  želírovací cukr, nebo cukr a kyselina citronová přímo do směsi.  Proces tepelné úpravy pak trvá maximálně 5 minut.  Pokud se chcete vyhnout chemickým prostředkům jako Gelfix, sáhněte po přírodních pektinech. Ty se vyrábí z jablečných slupek, nezralých jablek či z citrusové kůry. Další variantou přírodního zahušťovadla je agar-agar. Můžete ho používat všude tam, kde se běžně používá želatina. Žádný z přípravků není ve výsledné chuti cítit.

Rajčatová marmeláda 

 

Ochutnávejte

Zkoušku toho, zda je marmeláda již hotová provedete nejlépe na malém studeném talířku. Opatrně lžící odeberte horkou směs, naneste na talířek a mírně nahněte směrem dolů. Pokud se její stopa zastaví před okrajem talíře, dosáhli jste ideální konzistence. Až budete s hustotou spokojeni, naplňte ji do předem zahřátých sklenic a ihned uzavřete víčkem. Marmeládu nebo džem ve sklenici můžete ještě mírně aromatizovat přidáním malé lžičky kvalitního alkoholu na jejich povrch před uzavřením sklenice Poté krátce zavařte a nechte je vychladnout na utěrce postavené dnem vzhůru.  Pokud jsme v džemu nechali kousky ovoce, rovnoměrně se ve sklenici rozloží. Nebo si vyberte z dalších možností konzervace. Nejpoužívanější je zavařování v horké vodě, ale zavařuje se i v tlakovém hrnci, klasické elektrické, horkovzdušné, plynové i mikrovlnné troubě, v myčce nádobí či v páře. Varoma systém kuchyňského robota Thermomix® je sice určený k přípravě pokrmů v páře, ale hravě si poradí i s menšími sklenicemi marmelády.

Meruňková marmeláda s mandlemi