Na co chodíte do cukrárny vy?


Do cukrárny se chodí za odměnu. Třeba za hezké vysvědčení, úspěšně složenou zkoušku, za odvahu u zubaře (to je sice poněkud bizarní, ale jsou i tací) nebo za hotový projekt v práci. Také se zde hojí křivky a nespravedlnosti jako například po prohraném turnaji v badmintonu, když rozbijeme oblíbený hrnek po babičce nebo když zmokneme a potřebujeme zlepšit náladu. Ale úplně nejlepší je, když si do cukrárny jdeme dát něco na zub jen tak, pro radost. Když se po letech sejdeme s dobrou kamarádkou, po náročném dni v práci nebo jen proto, že venku svítí sluníčko. Na co chodíte do cukrárny vy?

Větrník není věneček

Naducaný bochánek z kyprého těsta naplněný hedvábnou karamelovou šlehačkou a jemným vanilkovým krémem. Mlsalové si ho mohou naplnit i zmrzlinou. Celou tuto barokní krásku pak korunuje fondánový nebo čokoládový závoj na její elegantně zvlněné čepičce. Inspirací mu byly francouzské profiterolky, což jsou malé oříšky ze stejného těsta, ovšem plněné nadýchanou šlehačkou. Pevnou a krásně lesknou ji hravě připravíte v Thermomixu®. Oproti tomu jeho menší bratříček věneček má otvor přesně uprostřed rozčepýřené hlavičky a je naplněný heboučkým žloutkovým krémem s omamnou vanilkou. Oba tyto výstavní kousky mají něco společného: a to tělo z křehkého odpalovaného těsta. Mnozí se jeho přípravy obávají, ale věřte, že v Thermomixu® se povede opravdu každému. Funkce mísení se postará o dokonalé těsto bez připálení.

Větrníky

 

Tvarohové proměny

Obliba moučníků s tvarohem je dlouhodobě jedna z nejvyšších. Možná je to tím, že tvaroh každé těsto zvláční a propůjčí mu punc šťavnatého kousku štěstí. Nejeden z nás si z dětství nese hřejivou vzpomínku na svátečně prostřený stůl s kostičkami piškotového těsta, poctivou vrstvou slaďoučkého tvarohovému krému a tenkou vrstvou čokolády, která po prvním zakousnutí příjemně křupla. Míša řez se těší takové oblibě, že si v létě můžeme pochutnat na jeho nanukové verzi. Láska zkrátka prochází žaludkem. V poslední době ho pomalu ale jistě dohání jeho americký bratr: cheesecake. Spodní vrstvu tvoří krusta z rozemletých sušenek a másla. Na ní je krém ze směsi smetanového sýra nebo tvarohu. Šlehejte opravdu důkladně, jedině pak bude tento koláč nadýchaný jako peříčko. Thermomix® to zvládne za několik vteřin. Povrch pak ještě můžete korunovat lesklou polevou.

Míša řezy po domácku

 

Křehké duše

Laskonka s rakvičkou jsou takové nejlepší kamarádky, co se skvěle doplňují. Laskonka je něžná kráska z bílků a oříšků či kokosu spojená hravým karamelovým krémem. Oproti tomu na rakvičku využijete zbylé žloutky a cukr. Jednoduché ingredience vyváží řádně našlehaná čepice z husté šlehačky. Jedno mají obě společné: pokud budete disciplinovaní a nebudete kousat, samy se vám rozplynou v puse. Tak moc křehkou mají duši. Proto doporučujeme krémem a šlehačkou nešetřit. Podobně je na tom i linecké těsto, ze kterého se připravují ovocné koláče, roztomilé pudinkové košíčky nebo vánoční cukroví.  Platí jednoduché pravidlo „1–2–3“, které znamená 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky. Hnětení těsta za vás udělá Thermomix, a vy mezitím můžete řešit dilema, kterou marmeládou budete promazávat. Dáte přednost sladké jahodové nebo pikantní rybízové?

Ovocné košíčky

 

Listování

Listové těsto je jedno z nejvděčnějších, ale nejnáročnějších na přípravu. Princip spočívá v šesterém přeložení těsta, čímž se vytvoří vrstvy, které se pečením nafouknou a vytvoří strukturu připomínající knihu o tisíci stránkách. Použití másla mu dává ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. A čím ho naplnit? Existuje asi milion možností, jedna chutnější a vypečenější než ta druhá. Třeba kremrole, jejichž dlouhé a štíhlé tělo bylo stvořeno obtočeném těsta kolem trubičky, a následně naplněno lehkou šlehačkou. Také žloutkové řezy mají základ z tohoto těsta, střed z hutného žloutkového krému a završený příjemně nakyslou citronovou polevou. Nebo dáte přednost nebezpečně návykovému krémeši či tradičnímu závinu s jablky a oříšky zabalenými v nadýchané peřince. Ten můžete pro změnu obměnit za pikantní náplň z choriza a sýru.

Rýžový koláč