Najíst se a zhubnout? Jde to!


Ruku na srdce: dopnete po vánočních svátcích zip u kalhot? Pokud ne, zřejmě jste si jako novoroční předsevzetí dali zhubnout nějaké to kilo. Jenže představa večeře o růžičce brokolice není příliš lákavá. Prozradíme vám, že i v redukčním režimu si můžete dopřát omáčku s přílohou a dokonce i sladkou tečku na závěr. S našimi tipy se ke štíhlé postavě doslova projíte.

Bez omáčky by to nešlo
Dát si během „lehčího“ období omáčku? Proč ne, zkuste to s trikem šéfkuchařů: namísto hutné a výrazně kalorické 'máslové jíšky' nebo 'bešamelu' vsaďte na zeleninu. U 'rajské omáčky' použijte čerstvá nebo loupaná rajčata z konzervy, dobrý protlak nebo 'domácí kečup'. V případě 'svíčkové omáčky' zvyšte podíl kořenové zeleniny. Jenom pozor s mrkví, jejíž přirozená sladkost dokáže pořádně zamotat s celkovou chutí omáčky. Nakonec místo smetany a mouky prožeňte omáčku výkonným mixérem. Takový 'Thermomix®' to zvládne během několika sekund a v téže nádobě, ve které se vaří. Tím ušetříte i další nádobí. Smetanu zdárně zastoupí i osvěží 'hustý jogurt' nebo lehčí zakysaná smetana. A čím zahustit 'guláš'? Pamatujte na zlaté pravidlo: kolik masa, tolik 'cibule'. O ostatní se postará 'Thermomix®'.

Zkuste hit, který dobývá hraniční portály s vařením, je čas vyzkoušet 'omáčku bez výčitek'.

A co k tomu?
'Knedlík' představuje v našich končinách oblíbenou přílohu jak k 'omáčkám', tak i 'omáčkám' typu 'kachna' nebo 'vepřové'. Jenže když už odlehčíte 'svíčkovou', byla by škoda zkazit si to přílohou. Jděte na to chytře a vyzkoušejte něco nového. Znáte 'polentu'? Jde o kukuřičnou 'kaši', která se krátce povaří ve 'vývaru' (pozor, ráda se připaluje, použijte raději 'Thermomix®'), nechá krátce zchladit a poté se tvaruje do požadovaného tvaru. Nebojte se použít domácí 'dochucovací pastu', silné masové aroma dodá takovému 'knedlíku' (nebo 'noku') příjemné grády. Výbornou přílohou jsou také 'luštěniny', které zasytí na dlouhou dobu a obsahují mraky vitamínů a minerálů pro krásné vlasy a pleť. Vegetariánům dokonce zdárně suplují bílkoviny z masa.

Některá jídla už v sobě přílohu obsahují. Takové 'chilli con carne' je výborné i bez 'přílohy' a 'pečiva'. Doporučujeme použít co nejvíce druhů fazolí. Obzvláště ty s černým okem - mají příjemnou, plnou, masu podobnou chuť. Smile

Sladký život
Držíte se, ale stále vám honí mlsná? Sáhněte po 'ovoci', které je přirozeně sladké. Chcete znát fígl zkušených dietářek a modelek? Vezměte libovolné ovoce (s čistým svědomím použijte i to přezrálé - je krásně slaďoučké), pokrájejte ho a vložte do mrazáku. Pak svěřte ledové kousky ostří 'Thermomixu®', přidejte kapku citrónové šťávy, případně hustého 'jogurtu'. A 'dietní zmrzlina' na dotek jednoho prstu je na světě. Spolehnutí je i 'tvarohové dezerty' ve skleničce nebo populární 'cheesecake'. Mají sice 'sušenkový' základ, ale ten hravě vyvážíte ovocem. To si výborně rozumí také s osvěžující zakysanou smetanou nebo již zmíněným 'tvarohem'. A když už bude chuť na onu dobře známou 'lískooříškovou pomazánku', vyrobte si ji sami. Z domácích surovin a klidně dvojnásobné množství. Protože s láskou dělané věci nemohou mít špatné.

Zdravá 'čokoládová pomazánka' má základ v jednom exotickém ovoci. Má hladkou a krémovou konzistenci 'másla', oproti němuž ale obsahuje "dobré" tuky, které chrání naše srdce.

Jako duha
Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim. Ten jde ruku v ruce s váhovým úbytkem. Pozor ale na sladké 'limonády' a oblíbené 'koktejly' s alkoholem. Obsahují tzv. prázdné kalorie, které tělu nepřináší žádný užitek, pouze kilogramy navíc. Když už máte chuť na 'limonádu', připravte si vlastní, bez zbytečných éček a cukru. Poobědovou 'kávu' si dejte, namísto dvou lžiček cukru si ale dejte jen jednu a bez kopečku 'vanilkové zmrzliny'. A vždy si k ní objednejte sklenici vody, protože 'káva' odvodňuje. Tučnou 'smetanu' nahraďte mlékem. Ideálně našlehaným. Psychologicky totiž nabudí dojem šlehačky. Ovšem s minimem kalorií navíc. Svačinu, na kterou občas není čas, můžete nahradit třeba ovocným 'smoothie' nebo 'koktejlem'. 'Thermomix®' vám připraví pestrou paletu přesně podle vaší nálady. Kdo si troufne, může vyzkoušet také výborné kombinace se zeleninou.

Už jste slyšeli o zázračných účincích ananasu? Obsahuje totiž enzym bromelin, který doslova bojuje s tuky. Připravte si proto 'tento' zdravý džus a připijte si mizejícím tukům na (ne)shledanou.