Neobyčejné potraviny proti obyčejnému nachlazení


Brambora

Znáte trik, jak zachránit přesolenou polévku? Stačí do ní vložit bramboru, která přebytečnou sůl vytáhne. S tím se dá pracovat i při nachlazení. Až budete vařit brambory na 'knedlíky' nebo 'placky', nechte si jednu nebo dvě stranou. Ještě teplé je rozmačkejte (nebo prožeňte v Thermomixu) a zabalte do ubrousku nebo utěrky. Vznikne jakýsi bochánek, který posléze přiložte na čelo nebo dutiny. Brambora vytáhne z těla horkost a uvolní ucpané dutiny. Vzhledem k tomu, že ho přikládáte na pokožku (i když přes látku) vyvarujte se použití opravdu horkých brambor.

Sádlo

Kupte dobré sádlo nebo si ho 'vyškvařte' sami. V Thermomixu je to hračka. Navíc získáte křupavoučké škvarky a byt provoněný neodolatelným aroma. Ale zpátky k sádlu. To namažte nemocnému na hrudník nebo krk. Pozor, škvarky oddělte a použijte pouze čisté sádlo. Vznikne ochranná vrstva, která dokáže (stejně jako brambora) vytáhnout z těla horkost, prokrví a zklidní kašel. Tuto vrstvu poté oviňte obvazem, plátýnkem či šátkem. Zabráníte tím umaštění oblečení a ložního povlečení. A všichni víme, jak špatně jde vyprat. Opakujte, dokud není po nachlazení.A co zbylými škvarky? Co říkáte třeba na 'pomazánku' na ještě teplém 'chlebu'? To by bylo, aby po takové dobrotě nachlazení dobrovolně neodešlo.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou, mimo jiné, doslova nadupané zinkem. Tenhle minerální prvek se podílí na tvorbě bílých krvinek. A to jsou bojovníci proti bakteriím a virům, kam patří i chřipka a nachlazení. Bez vlašáků by se neobešel žádný 'závin' ani vánoční 'cukroví'. V podzimní sezóně pak možná oceníte i jejich léčebný účinek. Z vyloupené hromádky odpočítejte dvanáct kousků a vložte je do půl litru vody a tu vařte asi půl hodiny. Moc dobře si to ohlídá třeba Thermomix. Poté nechte chvíli odstát, přelijte do hrnku a doslaďte medem. Maximální denní dávka je právě onen půl litr. A kdo chce, tak si upeče tuhle delikatesní 'bábovku'.

Cibule

Bez to v kuchyni nejde. Francouzi ji milují natolik, že z ní připravují vyhlášenou 'polévku' a dokonce i 'koláč'. Možná i vy máte doma schovaný sváteční cibulák, na kterém se servíruje jenom při výjimečných příležitostech. Cibule má ale i hojivé účinky. Třeba takový čaj: oloupejte dvě žluté cibule, pokrájejte na větší kousky, zalijte půllitrem vody a přiveďte k varu. Nechte probublávat 15 minut na mírném ohni. Poté přeceďte, doslaďte a podávejte. Tip pro požitkáře: jednu oloupanou cibuli pokrájejte na kostičky, přidejte tolik medu, aby byly všechny ponořené a dejte na noc uležet do lednice. Cibule pustí šťávu, kterou můžete buď rovnou po lžičkách mlsat v průběhu dne nebo si s ní osladit čaj. Kašel to vzdá do tří dnů, to se vsaďte.

Zázvor

Naše babičky používaly zázvor spíše při 'pečení', ale v 'Asii' se bez něj neobejde takřka žádný pokrm. Je typický svou 'pikantní' chutí, která podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím i trávení. A také bojuje proti nachlazení, chřipce a nejrůznějším virózám. Stačí oloupat kousek oddenku, zalít horkou vodou a nechat vylouhovat (asi 5 minut). Poté přeceďte a podávejte. Pro děti doporučujeme kombinaci s medem: prožeňte v Thermomixu stejné množství oloupaného zázvoru a citrónu (i s kůrou, kterou pečlivě omyjte). Vzniklou směs spojte s medem tak, aby vznikla konzistence kaše. Podávejte jednu čajovou lžičku denně. Buď jen tak nebo ji rozmíchejte v horké vodě a vypijte stejně jako 'čaj'. Nebo dáte přednost osvěžujícímu 'džusu'?