Postní období? S přehledem, kily dole a ukázkovým jídelníčkem


V období po skončení masopustu a Velikonocemi drží věřící křesťané 40 denní půst. V minulosti to prakticky znamenalo přísné dodržování předepsaných pravidel co jíst a co ne. Dnes už tomu tak není a je pouze na vás, jak půst pojmete. Může to být začátek nového těla do letní sezóny nebo jen zlepšení vašeho zdraví. Přinášíme tipy a rady, jak se netrápit hlady, a to včetně ukázkového jídelníčku.

Maso pusť!

Po vánočním hodování přichází poměrně brzy další důvod zakousnout něco dobrého. Je jím svátek masopust, který začíná na Tři krále a vrcholí masopustním pondělím a úterým. Pak křesťané drží až do Velikonoc čtyřicetidenní půst. Naši předci se tohoto pravidla drželi opravdu důsledně, ovšem před tím se náležitě najedli „do zásoby“. V tuto dobu se proto pořádali zabijačky, bály a veselice se stoly plnými 'mastného', 'tučného' a 'smaženého' jídla, včetně sladkých 'moučníků'. Dnes vnímáme půst spíše jako detox a očistu těla. Lehčí strava prospěje nejen naší postavě, ale také játrům, žlučníku, pleti a všem smyslům. Vsadíme se, že už po týdnu si mnohem intenzivněji užijete čisté a jednoduché chutě.

Zatím si pochutnejte třeba na kulaťoučkých 'kobližkách'. Zítra je také den. Smile

Každý podle sebe

Půst už je sice v plném proudu, to ale neznamená, že nemůžete odlehčit svůj jídelníček. A nemusíte být tak radikální, jako naši předci (ti ostatně neměli ani jinou možnost). Můžete si vybrat, zda se vzdáte 'masa' úplně, nebo budete jíst jen 'ryby'. Nebo si odpustíte 'pečivo' a veškeré 'přílohy'. Pak je tady ještě verze cukrového detoxu – to je být až do Velikonoc bez 'muffinů', 'koláčů' a 'dortíků'. Je to jako vaření v Thermomixu®: každý si najde to své. I když si odpustíte takovou drobnost, jakou je večerní trojúhelníček 'pizzy' před spaním nebo si dáte na chvíli pauzu s konzumací 'uzenin' věřte, že vaše tělo vám poděkuje. A odmění čistou pletí, pevnými vlasy, vytříbí se vám chuť a shodíte nějaké to kilo.

Víte, že lze připravit maso tak, aby v něm zůstala všechna šťáva, chuť, aroma a přitom bylo lehké jako pírko? Zkuste 'jemné kuřecí na 60°C' ve Varoma. Je ohromné!

Je z čeho vybírat

Nebojte se, postní strava je více než pestrá a rozmanitá. Inspirující mohou být jídelníčky vegetariánů. Jejich jídla jsou postavena na 'luštěninách', čerstvém ovoci, zelenině, 'mléčných výrobcích' a vajíčkách. Tak například:

Snídaně: 'řecký jogurt' s čerstvým ovocem

Svačina: 'banánové smoothie'

Oběd: 'orientální kuskus s překvapením'

Svačina: 'chléb se lněným semínkem' a 'lučinovou pomazánkou'

Večeře: 'fazolová polévka'

Možná objevíte nové druhy surovin jako například 'pohanku', 'jáhly', 'kuskus', 'kukuřičnou krupici' nebo superpotravinu 'quinou' neboli merlík čilský. Inkové věřili, že dává sílu válečníkům i malým dětem. Zrychluje spalování tuků, podporuje vstřebávání výživných látek a má vysoký sytící efekt. Díky vysokému obsahu vlákniny předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny. A v neposlední řadě je doslova pokladnice vápníku a hořčíku, tedy minerálů důležitých pro pokožku a kosti.

Ideální příležitost ochutnat ho třeba v tomto povedeném 'pokrmu s lilkem'.

Všechno začíná v kuchyni

A ještě něčím se můžeme u našich předků inspirovat. Je to domácí výroba všeho, co jde. Právě čisté, jednoduché a poctivé suroviny jsou to nejlepší, co můžete svému tělu dát. Z obilí si umelte 'mouku' (klidně i bezlepkovou z pohanky nebo kukuřice) a poté upečte 'chleba'. A na něj 'máslo', které nemusíte stloukat a chutná po smetaně. I výroba 'jogurtu', 'majonézy' či 'zmrzliny' je až neuvěřitelně jednoduchá. Pak už přidáte oblíbené ovoce nebo 'marmeládu'. Přemýšlíte, jak dochutit 'polévku' nebo 'omáčku'? Zkuste 'domácí dochucovací pastu' ve skleničce. Je prakticky BIO a 'hovězí' varianta navíc obsahuje i červené víno. Se vším vám pomůže Thermomix®: umele, zadělá, upeče, vyšlehá, umixuje a obstará kompletní menu na dotek jednoho prstu. Jednodušeji už to zkrátka nejde.

A kdyby se vám opravdu stýskalo po něčem nezdravě slaďoučkém, křupavém nebo mastném, zkuste si připravit například RAW 'hamburger' nebo 'dortík'.