Tajemství našich předků


Všimli jste si, jak se mistři kuchaři i televizní hvězdy v pořadech o vaření vrací k tradičním postupům a surovinám? Jednak je to, beze sporu, trendy a jednak pro nás zcela přirozené. Nebo minimálně pro naše předky. Protože jablko z českého sadu je nejen zdravější než jeho dvojče z Chille, ale především ekonomicky a ekologicky ohleduplné. Vy tak ušetříte za nákup drahých a exotických surovin a možná jednou zmizí i hliníková stopa po jejich přepravě z jednoho konce světa na druhý.

Z úcty k tradici

To, že 'chřest' chutná nejvíce na jaře a 'jahody' v létě ví každé malé dítě. Příroda je moudrá a ví, že všechno má svůj čas. Naši předci ani neměli jinou možnost než jíst to, co zrovna vyrostlo na poli, zahradě a v lese. Přebytky se jednoduše zpracovalo. Z ovoce tak vznikla 'marmeláda' nebo 'džem', zelenina se naložila a usušila nebo smíchala se solí. Mimochodem tento jednoduchý trik je báječný jako přírodní dochucovadlo 'omáček', 'polévek' a dalších pokrmů. V Thermomixu například trvá příprava této 'soli' jen 10 vteřin. Kromě toho se na dlouhé zimní měsíce nakládalo 'zelí'. Možná proto naši předci vydrželi drsné počasí, tvrdou dřinu a přesto se dožívali vysokého věku. Kysané zelí totiž zlepšuje zažívání, krevní oběh, posiluje srdce, kosti a imunitu.

Když už jsme u té tradice: znáte krkonošské 'kyselo'?

Ušetříte

Důvodů, proč jíst sezónní a místní potraviny, je hned několik. Tím prvním je především nižší cena. V době, kdy v zahradách roste mladý 'špenát', křehké 'saláty', křupavé 'ředkvičky', na polích se sbírají 'brambory', nová 'mrkev', 'celer' a 'petržel' se dají koupit za hubičku. A to nejen na trzích, od místních zahrádkářů, ale i klasických obchodech. Zkrátka a jednoduše: když je toho všude hodně, prodává se to levněji. Potom stačí přidat jen pár dalších ingrediencí, připravit lehkou přílohu a oběd nebo večeře je za chvíli na stole. Zejména v létě jistě využijete pomoc 'Thermomix®'. Zatímco za vás zadělá na 'chléb' a umíchá 'pomazánku', vy se můžete věnovat rodině, hraní s dětmi nebo dojít pro čerstvý 'hrášek' na zahradu.

Zářijové ovoce, které je ve formě? To jsou hrušky na sto způsobů. Odoláte těmto 'řezům' se zakysanou smetanou?

Pochutnáte si

Není nic lepšího než se zakousnout do šťavnatého 'jablka' nebo 'kedlubny'. To, co vyrostlo v sezónně, pod českým sluncem chutná tak nějak jinak…lépe. Ovoce a zelenina tak si uchová maximální množství chuti, živin, vitamínů a minerálů. Každé roční období má své. Na jaře si můžete pochutnat na jemném 'chřestu' s 'holandskou omáčkou' z vajíček se zlatým žloutkem, v létě na oblíbené 'rajské' z rudých rajčat ze zahrady s 'houskovým knedlíkem', na podzim jistě přijdou k chuti křupavé 'bramboráky' s poctivou dávkou česneku a v zimě se zahřejte krémovou polévku 'polévku' z kořenové zeleniny. Nebojte se na oko složitých 'omáček', byla by škoda se ochudit o jejich delikátní chuť. Všechno, od teploty přes čas za vás ohlídá 'Thermomix®'.

A co k omáčce podávat za přílohu? Co takhle 'špekové knedlíky'?

Kompromis

Jak lze dál podpořit své úsilí o respektování sezónnosti a přitom mít vždy po ruce čerstvé suroviny? Vsaďte na 'bylinky'. Dají se pěstovat po celý rok, stačí k tomu jen květináč místo na parapetu. Takový krajíc čerstvého 'chleba' (zadělaného v 'Thermomixu®') s domácím 'máslem' (jak jinak než z 'Thermomixu®') chutná úplně jinak, když jej posypete 'pažitkou' nebo 'řeřichou'. Tu lze vypěstovat, neboli naklíčit, i na obyčejné vatě. Stejně dobře to funguje i s 'luštěninami' a 'obilím'. Nejen, že jsou zdravé, ale také plné vitamínů a živin. To oceníte zejména v zimě. Výborně fungují i mléčné výrobky. Takový bílý 'jogurt' je hotový poklad ve skle. Jeho příprava je přitom tak jednoduchá. Už jste ochutnali ten z 'Thermomixu®'? Chutná jak na snídani, tak ve vydatné svačině nebo jen tak na chuť s čerstvým ovocem.

Kdo má raději slané snídaně, jistě ocení domácí 'rohlíky' se 'šunkou' bez éček.