5 TIPŮ NA CHUTNÉ HORSKÉ SVAČINY


Užijte si letošní zimu naplno. Dodejte svému tělu náležitou odměnu za sportovní výkon na sjezdovce. Hranolky s kečupem, langoš s česnekem, smažák či jiná „mňamka“ z občerstvení na sjezdovkách rozhodně vašemu tělu k rychlé regeneraci příliš nepomohou. Proto jsme připravili pár tipů na svačiny plné energie pro zimní radovánky. Váš Thermomix ®  vám ochotně pomůže s jejich přípravou.

Dopřejte svému tělu potraviny, které jej v tomto období zahřejí, neoslabují jej a podporují obranyschopnost organismu před nemocemi. Zařaďte do svého zimního jídelníčku v potraviny se zahřívací funkcí (např. zázvor, luštěniny, rýže, sezónní ovoce a zelenina, teplé nápoje…). Naopak se vyhněte potravinám, které mají spíše ochlazující efekt a proto jsou vhodnější pro letní a jarní období (šunka, sýry, sezónní ovoce a zelenina).

 Co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku v zimě:

1. Dopřávejte si každý den polévku. A buďte kreativní. Střídejte jak její konzistenci, tak i suroviny – luštěniny, zelenina, maso... 

2. Rozhodně nezapomeňte na zimní sezonní zeleninu! Letní vám nedá v zimě tolik potřebné vitamíny a minerální látky. Navíc ochlazuje váš organismus.

3. Minimálně 50 % zeleniny ve vašem jídelníčku by mělo být upraveno tepelně.

4. Zapomeňte na studené mléčné výrobky (sýry, jogurty, kefíry). Radši šáhněte po  luštěninové pomazánce nebo luštěninovém salátu.

5. Snažte se mít každý den teplý oběd.   

6. Na snídani či svačinu si místo jogurtu s müsli dejte teplou obilnou kaši, přidejte oříšky a sušené ovoce.

7. V zimě vaše tělo potřebuje více tuku, proto se nebojte občas zařadit i tučnější maso nebo zeleninu restovanou na oleji.

8. Pitný režim je důležitý v každém období. V zimě se hodí popíjet čaj, do které můžete přidávat nakrájený zázvor.

Naše tipy pro zahřívací svačiny:

 Sendvič s brynzovou pomazánkou a lilkem 

 Krůtí burger 

 Řízečky v čerstvé strouhance 

 Calzone 

 Vegetariánské rolky