5 tipů na odlehčená jídla


Po Vánocích mnozí najeli na lehčí jídelníček. Přinášíme pět tipů, které vám pomohou zorientovat se na poli zdravého stravování. Změna nemusí být radikální. Stačí zařadit ty správná jídla, na kterých si pochutnáte a nebude vás tlačit špatné svědomí.

Polévka je grunt
Už děti v mateřské školce se učí, že polévka je grunt. Jejím úkolem je prohřát žaludek, zajistit a podporovat vylučování žaludečních šťáv a připravit tělo na příjem hlavního chodu. Ten je považován jako vrchol celého oběda či večeře. Pokud ale chcete svůj jídelníček odlehčit, zařaďte naopak jenom polévku.

Ve striktní dietě jsou doporučovány pouze vývary se zeleninou a libovým masem. Ty jsou sice kaloricky chudé, ale rychle po nich vytráví, a hrozí vyluxování lednice a následný jojo efekt. Mnohem lepší volbou jsou polévky zahuštěné. Smetanu a máslovou jíšku raději vyměňte za rozmixovanou zeleninu. Dobré je také doplnit polévku o více libového masa. Vynikající a lehkou obměnou je zařazení luštěnin. I zde jich můžete část rozmixovat a tím dosáhnout krémové konzistence. Nadýmavý efekt zmírníte přidáním kmínu, majoránky nebo méně známé saturejky.

Zeleninová polévka s paprikou 

Jemné bílé maso
Konzumace ryb je u nás obecně velmi nízká. Čech jich sní v průměru 5,5 kg ročně. Proto by se na talíři měly objevovat nejen na Štědrý den. A právě stereotyp úpravy pouze smažením je posouvá na žebříčku oblíbených jídel hodně nízko. Ryby jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také vitaminy D a B2 (riboflavin) a spoustu minerálních látek jako vápník, hořčík či zinek. Mastné kyseliny pak předchází vzniku krevních sraženin a snižují hladinu krevních tuků. Jejich maso je navíc velmi křehké a lehké, což z ryb dělá výbornou dietní potravinu.

Takové středomořské národy umí ryby na tisíc způsobů. Stačí kvalitní suroviny a dobrá ryba. Zkuste třeba tento recept z Řecka.  Vůně bylinek vás vrátí zpátky na dovolenou…

Ryba po řecku  

Královský salát
Království zeleniny nám hýří celou škálou minerálů, vitamínů i enzymů. Nabízí pestrou paletu kombinací vašeho jídelníčku. A to jak ve formě syrové zeleniny - salátů, tak zeleninových a ovocně-zeleninových šťáv, ale také tepelně upravené – polévky, restovaná či zapečená zelenina, zeleninové pomazánky. Její pravidelnou konzumací mezi jídlem, nebo přidáním zeleniny k hlavnímu jídlu výrazně prodloužíte pocit sytosti. Nízký glykemický index zeleniny vám také umožní pohodlně a bez hladovění přiměřeně snížit porce jídel.

Zelenina je vhodná ke konzumaci po celý den, díky minimálnímu obsahu kalorií a velkému podílu vody. Vhodnou dietní večeří tak může například být svěží salát s kuřecím masem, sýrem a jemnou zálivkou. Ve světě je známý jako Cézar salát.

Caesar salát 

Tip na dip
Aby dietní strava nebyla jednotvárná, a vy se po třech dnech chroupání mrkve nevrátili zpátky k polotvarům akalorickým bombám, je dobré si takové jídlo něčím ozvláštnit.

Znáte dipy? Jsou to  studené omáčky, do kterých se namáčí kousky jídla, např. sýr, mrkev nebo okurka. V jižní Asii to je pasta z lilku, tzv. baba ganuš.  V latinskoamerické kuchyni je nezbytností salsa – omáčka z rajčat. V Mexiku to je guacamole – pomazánka z avokáda a chilli papriček. A určitě znáte řecké tzatziki – jemnou omáčku z jogurtu, okurek a kopru. Nebo můžete vyzkoušet arabskou specialitu hummus. Název je hodně zavádějící. Skrývá se pod ním omáčka z rozmixované cizrny, která vás dostane svou oříškově jemnou chutí. Určitě ji vyzkoušejte.

Hummus

 

Sladká tečka na závěr
I v lehčím režimu si můžete dopřát něco sladkého. Ideální je čerstvé nebo sušené ovoce. Také pomáhá ovocný čaj nebo hrst oříšků. Skvělé jsou mandle, díky kterým budete mít jako bonus krásné vlasy a nehty. Další variantou je sníst kousek vysokoprocentní čokolády. V obchodě sáhněte po té s minimálně 60 % kakaa. Tím si zaručíte, že nebude plná rostlinných olejů a dalších náhražek. Čtvereček kvalitní čokolády si s čistým svědomím můžete dát ke snídani nebo jako odměnu ke kávě. Stačí ji nechat rozpustit v ústech a vychutnat si její intenzivní aroma.

Výborný je také bílý jogurt nebo tvaroh. Stačí ho ochutit již zmíněným ovocem, medem nebo oříšky a zdravá svačinka nebo sladká tečka na závěr je na světě.

Bílý jogurt