6 TIPŮ JAK SI VYBRAT ČOKOLÁDU


Čokoláda – původně božská pochoutka mayských a aztéckých králů, kterou si postupem času zamiloval celý svět. Jen v rámci České republiky si každý obyvatel ročně pochutná průměrně na šesti kilogramech čokolády ročně. Celkově se na světě ročně vyprodukuje okolo 5 milionů tun kakaových bobů, což průměrně odpovídá 50 000 000 000 tabulek o 100 gramech. Ale jak si vybrat tu opravdu nejlepší? Není totiž čokoláda jako čokoláda! 

Pravá čokoláda se vyrábí z čokoládových bobů, kakaového másla a cukru. Tolerovat můžete ještě přidaný sójový lecitin a sušené mléko. Bohužel většina dostupných čokolád obsahuje ještě rostlinný tuk a další složky, které jsou podstatně levnější, ale co hůř, kvalitu čokolády výrazně poškozují. 

Sledujte původ kakaových bobů

Pro samotnou chuť čokolády má velký vliv právě kvalita kakaových bobů. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech a jeho pěstování je velmi náročné. Potřebuje celoroční stabilní teplotu nad 20 °C, vlhkost 65 až 70 % a v počátcích i úkryt před žhavými slunečními paprsky. Odborníci na čokoládu dokážou rozlišit i chuť čokolády na základě použitého druhu kakaovníku. Proto se na těch nejkvalitnějších čokoládách dozvíte, z jakého druhu kakaovníku čokoláda vznikla a z které oblasti kakao pochází.

Stejně jako kávová zrna, tak i čokoládové boby můžete rozdělit podle druhů. Za nejvzácnější je považován typ Criollo. Dnes už je opravdu velmi vzácný a to především díky jeho křehkosti a náchylnosti k chorobám. Kakaové boby Forastero mají sice nižší kvalitu, ale jsou odolnější a proto byly boby Criollo postupně nahrazovány a dnes patří k těm nejrozšířenějším druhům vůbec. Za nejcennější odrůdu kakaovníku jsou ale považovány boby Porcelana. Což se odráží i na ceně. Mezi další velmi kvalitní odrůdy pak ještě patří například hybrid Trinaitario či pododrůdy ekvádorské Nacional, Arriba nebo Ocumare a Chuao.

Pohlídejte si podíl kakaové sušiny

Důležitou vlastností, i když ne tou nejdůležitější, je obsah kakaové sušiny. Ale rozhodně neplatí úzus, že nejlepší čokolády se poznají podle podílu kakaa. Ovšem díky většímu obsahu této jedinečné suroviny, můžete svému tělu dopřát i její blahodárné účinky. Obsahuje flavoniody, které působí jako antioxidanty. Kofein a theobromin zvyšují postřeh a schopnost soustředit se. V čokoládě jsou i důležité minerály - fluor, draslík a hořčík. Čím vyšší je u čokolády podíl kakaové sušiny, tím méně obsahuje cukru.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda by měla obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny. Ale ty opravdu kvalitní mají minimálně 50 % kakaa. Úplně ideální podíl se pohybuje okolo 70 % kakaa. Ovšem záleží i na vašich preferencích.

Mléčná čokoláda

Většina lidí si myslí, že kvalitní čokoláda je pouze hořká. Ve skutečnosti tomu tak není. Výborná může být i mléčná či bílá. Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě musí být nejméně 25 %. Ovšem ty opravdu lahodné a extra chuťově bohaté mají podíl kakaa přes 30 %.

Bílá čokoláda

Bílá čokoláda na rozdíl od mléčné a hořké neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo, kterého musí obsahovat nejméně 20 %. Přidává se pak ještě cukr a mléko, kterého by mělo být zhruba 14 %.

Cena

Kvalita čokolády se díky náročnému procesu pěstování a výroby odráží samozřejmě i na ceně. Překvapivě nízká cena je prvním alarmem, že se někde šetřilo na úkor kvality. Navíc díky nepříznivému počasí v Ghaně a Pobřeží slonoviny, kde se pěstuje víc než 60 % světové produkce kakaových bobů, dochází k neustálému zvyšování cen. Zásoby kakaa se zmenšují již třetím rokem. Za kvalitní čokoládu si tak budeme v budoucnu muset nejspíš připlatit ještě více.

Typy na Thermomix ® recepty plné čokolády: 

 Brownies 

 Likér Whisky Cream 

 Čokoládová pěna