Imigrant, který dobyl svět


Dnes vám povíme pohádku, kterak německý karbanátek dobyl svět. Kdo by to byl řekl, že se z dělnické svačinky stane taková superstar. Řeč je o hamburgeru. Nemusí to být jen slavný dvouručák, k jehož konzumaci potřebujete znát hmat, kterým jej uchopíte do rukou a najíte se jako člověk. Protože pokud nemáte pusu jako Mike Jagger, jen stěží vám v průběhu žvýkání neupadne tu plátek rajčete, tu kousek okurky na talíř a tamhle kečup na talíř. V lepším případě. Takže, jak to vlastně celé začalo?

Hezky od začátku

Zní vám slovo „ hamburger “ nějak povědomě? Máte pravdu. Je odvozené od největšího severoněmeckého přístavu, Hamburku.

Nicméně nad vznikem této oblíbené pochoutky určené nejen pro obézní návštěvníky fast foodu, ale i milovníky jídla, visí spousta otázek. Koluje mnoho polopravd a mýtů, kterak se kousek masa mezi dvěma plátky housky dostal za Velkou louži. Nám se líbí, a vyznívají nejpřesvědčivěji, tyto dvě verze:

Ta první tvrdí, že poprvé byl hamburger připraven opravdu v Hamburku někdy v průběhu 19. století. Na okolních pastvinách se pásla stáda krav vyhlášená svým delikátním masem. Místní kuchaři jej umleli najemno, okořenili, vytvarovali do podoby karbanátku, který opekli na rožni a následně podávali kusem chleba dělníkům jako rychlý oběd „do ruky“. Když se následně tito pracanti odhodlali hledat štěstí v Americe, ostatně jako spousta dalších imigrantů v té době, zastesklo se jim po této dobrotě. A protože to byli pěkní mlsalové, nelenili a vymysleli obdobu oblíbené svačiny z místních surovin. Největším problémem bylo sehnat dobrý chléb (ten německý je hutný, žitný a spíše kyselejší), a tak jej nahradilo sladké pečivo z kynutého těsta ve tvaru housky. Na počest přístavu, odkud vypluli pak výsledky pokrm pojmenovali „ hamburger “.

Druhá je velice podobná. Jen s tím rozdílem, že podnikaví imigranti (s receptem na oblíbený oběd/svačinu z domova) začali otvírat přístavní bistra, kde tuto dobrotu nabízeli místním obyvatelům. Snili a žili svůj americký sen, a tak se z obyčejného jídla „do ruky“ stal hit a miláček celé Ameriky. Postupem času jej vyladili k dokonalosti: k žemli a plátku mletého nebo sekaného hovězího masa s česnekem přidali cibuli, kečup, rajče, kyselou okurku a plátek sýra.

Domácí je domácí

Dnes už nevíme, co patřilo do originálního hamburgeru starých dob, můžeme se ale pokusit nabídnout vám alespoň verzi, jak jej máme rádi my. Z domácích a poctivých surovin a vůní uhlíků z grilu. Žádný chudák z fast foodu. Jdeme na to?

Maso

Zapomeňte na experimenty s druhy masa (ne: kuřecí, vepřová, rybí nebo luštěninová varianta prostě nepřichází v úvahu). Do správného hamburgeru patří jedině hovězí maso. Můžete použít odřezky, které vám zbyly po přípravě jiného jídla, v každém případě by mělo jít o prorostlejší kousek s tukovým proložením. Tuk je totiž nositelem chuti a šťavnatosti. Pryč s dietami, tady je o chuťový zážitek.

Pokud nemáte po ruce šikovného řezníka, který by vám maso namlel , pomozte si s Thermomixem. Stačí vložit kousky masa na několik hodin do mrazáku a poté je rozsekat na požadovanou konzistenci.

Ochucení

Když máte opravdu dobré maso, vystačíte si pak už jen se solí a pepřem. Ano, tak jednoduché to je. Vajíčko, strouhanka, rohlík namočený v mléce a nejrůznější koření jen odvádějí pozornost od toho nejdůležitějšího – od masa.

Experimentovat se vyplatí jen s bylinkami. Proto namísto klasické soli použijte tu bylinkou, z Thermomixu.

Houska

Česká houska je boží třeba s plátkem sekané nebo se šunkou a sýrem. K hamburgeru pasuje spíše pečivo z kynutého, jemného těsta se sladkou linkou (typu briška). Právě onen kontrast chutí vytváří příjemný doprovod k masu a obloze.

Žemle by měla být patřičně nedýchaná, aby mohla vstřebat případné šťávy a omáčky. Nicméně před samotnou komplementací doporučujeme hamburgerovou bulku rozkrojit podél a trochu opéct na grilu. To proto, aby zbytečně rychle nenavlhla od použitých ingrediencí.

Nebojte se přípravy housek, žemlí či bulek doma, s Thermomixem to je snadné. Zadělá na kvásek, uhněte těsto a pomůže i s kynutím.

Komplementace

Je úplně jedno, v jakém pořadí budete hamburger sestavovat. Rozhodně by neměl chybět plátek rajčete, list hlávkového salátu a trocha majonézy nebo kečupu. Hodí se ale taky slanina, sýr (na klasický cheesburger plátek čedaru), kyselá okurka či cibule.

Podávejte s domácími hranolky, ikonickým salátem a ledově vychlazenou limonádou.

Vidíte, není to tak složité, že? A nejlepší na tom všem je, že všechno zvládnete připravit sami doma. Thermomix se postará o všechno: od těsta na housky, přes maso, kečup z rajčat od babičky, majonézu umícháte klidně bezvaječnou (ano, v Thermomixu to je brnkačka) až po rozličné přílohy, saláty (včetně zálivek a dresinků) či oblíbené koktejly.

Léto bez domácího hamburgeru, to je jako léto bez jahodových knedlíků.

Dobrou chuť.