Jak vzniká recept pro Thermomix®


Už jste se někdy zamysleli, jak vlastně vypadá proces vzniku nového receptu pro Thermomix®? My vám poodhalíme, co se skrývá pod pokličkou naší testovací kuchyně, kde o dokonalé chuti rozhodují i detaily. A tak až si příště pochutnáte na 'sladkokyselém kuřeti', vzpomenete si na péči, kterou náš tým vývoji receptury věnoval.

Myslí jen na to jedno
Náš receptový tým miluje jídlo a miluje vaření. Místo knížek si jeho členky před spaním listují v kuchařkách a vymýšlejí, jestli rebarbora chutná lépe s 'marcipánem' nebo se 'zázvorem'. O jídle sní, mluví, myslí na něj, a hlavně ho vaří. Kulinární vyjádření většinou začne nadšeným vyprávěním kolegyně, která večeřela v restauraci božské trhané vepřové a strhne všechny okolo pro nápad: „Tohle chci vyvinout i pro Thermomix®!“ Následuje velké hledání a vybírání té nejlahodnější variace. Shodnout se na vítězi není jednoduché. Recept by měl ideálně obsahovat dostupné ingredience a respektovat české chutě. Receptové developerky se nezaleknou ani kuchyně vzdálených zemí, a proto na on-line platformě Cookidoo® najdete delikatesy z barevné 'Indie', kořeněné 'Asie' nebo slunné 'Itálie'.

Ladí k dokonalosti
Vytipovaný recept je nutné upravit tak, aby jeho příprava byla díky Thermomixu® co nejefektivnější – to znamená určit správný sled kroků přípravy. Tedy například nejdříve vyšlehat tuhý sníh z bílků, poté namlít oříšky a následně uhníst těsto na koláč. Také je třeba vyzkoušet rychlost otáčení nožů, teplotu a přesný čas míchání a zahřívání. Receptová vývojářka nejdříve vyzkouší nastavení v nízkých hodnotách času, otáček a teplot, poté zkontroluje jemnost mixování a případně nějakou tu vteřinu či rychlostní stupeň přidá. Občas se to nepovede a musí se začít hezky od začátku. Kurýr s potravinami je u nás jako doma a ví, že si potrpíme na čerstvé a kvalitní suroviny. Náš tým má „prochozené“ i všechny specializované obchůdky s exotickým zbožím a lahůdkami. Je to jako objevování nových světů. Nezřídka se stane, že přijdou s novou bylinkou nebo zajímavým kořením a hledají, jak je uplatnit…

Předávají do rukou testerů
Když je recept vyladěn, posílá se našim testerům. Jsou to fanoušci Thermomixu® a především stejní blázni do jídla, jako je náš receptový tým. Testování pokrmů pro Thermomix® dělají ve svém volném čase, po práci. Jsou to vytížení lidé z korporací, zaneprázdněné maminky na mateřské dovolené i celoživotním vařením protřelí lidé v penzi. Ti všichni si rádi najdou chvíli času a odreagují se u Thermomixu®. Jídlo podle receptu pečlivě uvaří a přidají své komentáře. Například „uvítala bych více slaniny“, „přidal bych o dvě vteřiny více“ nebo „těsto se drolí a nechce se spojit“. A také přiloží fotku výsledného pokrmu. Toto kolečko proběhne několikrát, dokud není postup řádně prověřený. Pokud se ho držíte, úspěšný výsledek je zaručen. Do kolekce nebo kuchařky se dostane jen takový recept, který je srozumitelný, správný a odpovídá nejpřísnějším nárokům receptového týmu.

Vzniká hvězda první velikosti
Recepty jsou zkrátka hvězdy, bez kterých by Thermomix® nebyl tím, čím je. Právě ony se totiž zobrazují na jeho dotykovém displeji. Je tedy jasné, že musejí nejen chutnat, ale také skvěle vypadat. Co si budeme povídat: to, co rozhodne, který recept si z platformy Cookidoo® vyberete a uvaříte, je právě jeho food styling, tedy finální podoba pokrmu na fotografii. O to se stará šikovná foodstylistka. Sleduje nejnovější trendy v jídle, ladí barvy, podklady a pozadí, vybírá ten nejvhodnější talíř a pečlivě volí každý detail, který korunuje celkový dojem. Všechny recepty se pak ještě jednou uvaří ve fotografickém ateliéru. Celkový efekt zachytí oko profesionálního fotografa. A víte, co je nejlepší? Že je pak nakonec můžeme všechny sníst! Smile Až se budete příště kochat recepty na platformě 'Cookidoo' uctěte minutou ticha všechny testované verze, které neprošly přísným výběrem našich receptových developerek.