Kolombovo vejce


V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Jeho oválný tvar a dvoubarevný obsah byl dlouho zdrojem zásadní otázky: co bylo dřív: vejce nebo slepice? Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Neobejde se bez nich žádný český knedlík, jemná holandská omáčka, štíhlá italská špageta či vláčná francouzská palačinka. A proslavilo i slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba, který ho postavil na špičku a tím si získal respekt a uznání.

Má pod skořápkou
Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Jde především o bílkoviny, které jsou dokonce hodnotnější než ty v mase nebo mléce. Od dřívějších doporučení, abychom konzumaci vajec minimalizovali, odborníci dnes upouštějí a výrazně zvyšují doporučené limity. Zdraví lidé si mohou dopřávat klidně až dvě vejce denně. Počítejte ovšem s tím, že vejce se používá například při přípravě pečiva, těstovin, majonézy, trojobalu, zákuscích nebo některých druhů zmrzlin. Kromě diskutovaného cholesterolu, který obsahuje pouze žloutek, najdeme ve vejcích vitamíny A, D, E, B2 či železo, draslík, zinek a fosfor. Rozdíl mezi bílou a hnědou skořápkou je zcela prozaický. Bílá vajíčka snášejí slepice s bílým peřím, kropenatá a dohněda zbarvená drůbež vejce hnědá. Podobné to je se zabarvením žloutku. Jeho odstín je dán vyloženě jen složením krmiva.
'Zapečený hessenský bramborový nákyp'

Jaké vybrat
Každé vejce v obchodě musí být označeno razítkem, které uvádí, z jakého chovu pochází. Číslo 0 znamená ekologický, 1 volný výběh, 2 halu a 3 klecový chov. Další čísla v kódu uvádějí zemi původu a registrační číslo hospodářství. Při výběru vajec by vás kromě těchto informací měla zajímat i čerstvost a stav skořápky. Nebojte se otevřít krabičku, ve které jsou vejce uložená. Prohlédněte jednotlivé kousky, zda jsou pevné a bez prasklin. Uvnitř nepoškozené skořápky by pak měl být čistý, pevný žloutek a nerozteklý bílek. Pokud neplánujete jejich okamžitou spotřebu, skořápku nikdy neomývejte. Je to jejich ochranný obal a umytím ji poškodíte. Čerstvé vejce poznáte bezpečně ponořením do vody, v které rozpustíte lžičku soli. Jeden den až 2 dny staré vejce se položí na délku na dno. Tři dny staré vejce se postaví na špičku. Starší vejce plavou nahoře.
'Sekaná z hovězího masa a prejtu'

Na vidličku nebo chleba
Není nic jednoduššího, než přivést vodu k varu, vložit do ní vejce a nechat je 8 minut vařit. Jenže babička dává vejce do studené vody, aby nepopraskala, sousedka je vaří 15 minut, protože se bojí salmonelózy, a vy máte ve skutečnosti nejradši vejce nahniličko. Obyčejné vaření vajec se tak stává malou kuchařskou detektivkou, kde o dopadení správného pachatele rozhoduje přesné načasování a dobrá příprava. Takže: jak vařit vejce? Pro tuhý bílek a tekutý žloutek vařte přesně 5 minut, získáte vejce naměkko. Hodí se do stojánku v doprovodu lžičky, soli a krajíčku tmavého chleba s máslem. Pro krémový žloutek a tuhý bílek vařte 7 minut. Takto upravené vejce nahniličko udělá nejvíce parády na lehce opečeném toustu s holandskou omáčkou. Variantu natvrdo vařte minut 9, aby se stihl provařit i žloutek. Dále se už bude jenom vysušovat, drobit, a dělat neplechu. Víc už proto vajíčko netrapte.
'Minimazanec'

Jsou všude
A co dále z vajec připravit? Ideální start do nového dne, to jsou palačinky s marmeládou. K svačině rohlík se šunkou. Na oběd zapečené těstoviny. Ke kávě lehounká piškotová roláda s krémem. A k večeři bramboráky. Ve všech pokrmem bylo použito vejce. Najdeme je v pečivou, těstovinách, knedlících a skoro každém těstě. Díky sněhu z vyšlehaného bílku jsou moučníky a zákusky nadýchané jako obláček. Plní také funkci tmelu, tedy prvku, díky kterému vše drží pohromadě. Ať už jde o sekanou, karbanátky, zeleninové lečo nebo již zmiňované bramboráky. Vezměte jakékoli suroviny, smíchejte je a zapečte. Pod dokřupava vypečenou kůrkou najdete vždy perfektní výsledek. Kulinární kreativita se ještě zvyšuje v období Velikonoc. Barevné pomazánky, nádivky s bylinkami, vláčné omelety, sladký beránek či dozlatova vypečený mazanec. Kdo by vejce nemiloval?
'Bezlepková vaječná pomazánka s droždím'