Kouzelná lednice


Ne všichni máme Thermomix®, který zastane práci až dvanácti samostatných spotřebičů a výrazně tak ulehčí přípravu pokrmů a ušetří čas strávený v kuchyni. A vzhledem k tomu, že za (šmouhatými) okny pučí jaro, využijete nejspíš tento čas úklidem. Věděli jste, že úklidové prostředky najdete ve své lednici? Přinášíme několik tipů, umýt okna, kachličky nebo připečený pekáč efektivně, bez chemie a hlavně levně. Ještě, že údržba Thermomixu® je tak snadná!

Nejen do kysela
Ocet nepatří jen na buřty s cibulí nebo do hrnce čočky. Věřte nebo ne, ale dokáže vás zbavit vodního kamene. Je to jednoduché: do myčky dejte šálek octa a pusťte ji naprázdno. Podobně postupujte i u pračky a varné konvice: naplňte ji vodou s octem, zapněte a po převaření vodu po nějaké chvíli vylijte. Octem můžete otřít i obklady kolem vany, umyvadla a také krásně a zcela bez šmouh vyleští okna. Pár kapek pomůže i při odstranění zápachu ze svačinových boxů a nečistot, se kterým si mnohdy většina čistící prostředků už neporadí. Ocet vás zbaví i připeklých zbytků jídla a zápachu. Do misky s vodou nalijte dvě lžíce octa, postavte ji do mikrovlnné trouby a zapněte ji na pár minut. Vzniklá vlhkost pak usnadní setření zbytků jídel. Podobné účinky má i citrónová šťáva.
'Prsní kuřecí maso se sladkokyselou omáčkou s rýží'

Sůl nad zlato
Také by vaše trouba mohla vyprávět, co jste měli k večeři? V pondělí to byly lasagne s prskající bešamelovou omáčkou, ve středu pečené kuře s mastňoučkou kůrčičkou a v pátek jste si dali do nosu pizzou s bublajícím sýrem. Stopy všech těchto pokrmů jsou znatelné ještě týdny nazpátek. Jak se jich zbavíte aniž by trouba byla cítit chemií? Co takhle obyčejnou sůl? Naplňte menší pekáč solí, zapněte troubu a nechte sůl v nádobě zhnědnout. Po vychladnutí trouby půjde mastnota dolů sama a bez řečí. Utrpěly vaše kachličky útokem komanda nenechavých a hlavně mastných ručiček malého ploutvonožce? I tady pomůže solný peeling. Zatočí také s mastnotou v hrncích či pánvi. Naneste ji po celé ploše nádobí, nechte chvíli působit a poté jemně smyjte proudem teplé vody. Sůl patří i do následující exotické polévky.
'Turecká nevěstina polévka'

Kypřící prášek je malý zázrak
Až budete péci bábovku (recept naleznete níže), nechte si trochu kypřícího prášku stranou. Rozdělejte ho s horkou vodou a hotovou kaši naneste na libovolnou, i zaschlou skvrnu. Já si pomáhám starým zubním kartáčkem, který se dostane i do spár. Nechte chvíli působit a poté opláchněte nebo v případě oblečení vyperte. Poradí si i s takovou výzvou jako fleky pampelišky, borůvek či trávy. Naše babičky mají díky němu čistě bílé a voňavé záclony. Zkrátka přidejte pět sáčků prášku ke klasickému pracímu prostředku a vyperte. Nasypaný v misce a umístěný v ledničce zase pohltí pachy. Jeden sáček prášku nasypaný do odpadu a zalitý horkou vodou s octem pomůže s ucpaným odpadem. Prostě poklad.
'Vrstvená bábovka s tvarohem'

Jemná, šetrná avšak účinná…
Máme rádi ovoce a zeleninu? Tak to asi máte také vyšší míru odpadu ve formě slupek a zelených odkrojků. Pokud žijete v bytě ve městě a nikoli na venkově s možností kompostu, může vás obtěžovat zápach rozkládajících se zbytků z odpadkového koše. Vyřešte to jedlou sodou. Dokáže absorbovat pachy a zanechá po sobě příjemný závan svěžesti a čistoty. To využijte i při čištění mastnoty po pečeném kuřeti nebo prskající sýrové krustě z lasagní. Ze sody a vody vymíchejte pastu, kterou potřete vnitřek trouby a nechte přes noc působit. Druhý den vše důkladně setřete. Nejprve mokrým hadříkem a poté papírovou utěrkou. Pro dokonalý lesk doporučujeme ještě několikrát vytřít vnitřek trouby vodou s vinným octem. Jedlou sodu upotřebíte například i v božských čokoládových muffinkách.
'Čokoládové muffiny '

Nejen do salátů
Olivový olej je skvělý nejen do salátů, dressingů nebo jako účinná maska na vlasy. Ale také jako přírodní leštěnka. Hadřík napuštěný olejem zbaví dřevěný nábytek nejen prachu, ale navíc ho i krásně vyleští. Poradí si také se zahradním ratanovým nábytkem, který pobytem venku trpí o něco více než ten, který máte doma. Ohřejte trochu olej na teplotu vám příjemnou na dotek ruky a pomocí hadříku ho vetřete do ratanu. Nejen, že se bude blýskat, ale díky blahodárným účinkům této ozdravné kůry zamezíte jeho popraskání. A ještě jeden tip od šéfkuchařů. Ti vždy na konci směny přejedou nerezové povrchy trochou olivového oleje. Neulpívají na něm pak kapky vody. Až budete příště připravovat domácí majonézu k hranolkům nebo do jako základ dokonalého dresingu, vzpomeňte si, jaké olej dokáže zázraky.
'Majonéza'