O lívancích bez soli a mlsném jazýčku prince Radovana


Patří k Vánocům stejně jako vanilkové rohlíčky, bramborový salát nebo vůně koření z šálku svařeného vína. Jsou to pohádky, které jsou neodmyslitelnou součástí vánočního času a které dokreslují atmosféru, na niž vzpomínáme ještě po letech. Právě nad oblíbenými scénami pronášíme s hlavními hrdiny hlášky typu „je to rebel“ nebo „Élišku chci za ženu“ a přitom ukusujeme už třetí kousek lineckého koláčku nebo ořechových dortíků. Ale i v pohádkách si uměli dopřát dobého jídla, nemyslete si. Nehonili se jen za draky, nehledali poklady či štěstí v dalekých krajích. Pojďme si projít několik příběhů, kde se část děje odehrávala právě v kuchyni.


Sůl nad zlato

Kdo by neznal legendární hlášku z oblíbené pohádky s Janem Werichem a Vlastou Burianem. Tato povedená dvojice stojí nad díží těsta na lívance a dumá nad gramážemi jednotlivých surovin. „Přiměřeně“ mouky, „přiměřeně“ vajec (včetně skořápek), „přiměřeně“ másla – ovšem BEZ SOLI (škoda, taková domácí bylinková z Thermomixu je naprosto famózní). Kdyby tak tehdy znali Thermomix. Na Cookidoo by si našli recept, ten poslali přes Cook-Key do Thermomixu, a pak by už jen sledovali pokyny na barevné obrazovce. Mouku by si také namleli sami (kdepak čekat na mlynáře, v Thermomixu to je otázka několika vteřin – zvládne všechny druhy: od jáhel přes rýži až po jemnou mandlovou), máslo vyšlehali v mixovací nádobě a v ní pak rovnou zadělali. Jenže říkejte to mlsnému králi s ještě mlsnějším rádcem…

Recept na královské lívance naleznete zde: https://bit.ly/2EnxV2t

Lotrando a Zubejda

Celé království Solimánské je zakryto černými závoji: princezna Zubejda nemluví. Doktoři nevěřícně kroutí hlavami a tápou, jak ji rozpovídat. Až loupežnický synek Lotrando z Čech ji uzdraví. Žádné léky ani kouzla v tom nebyla, ale obyčejný chléb s čerstvým tvarohem. A vy se divíte? Ještě mírně teplý krajíc chleba s křupavou kůrkou a poctivou vrstvou domácího tvarohu, to je něco, co by rozmluvilo každého. O to víc, o co je snadnější si tyto vyloženě léčivé dobroty připravit v Thermomixu. Kromě tvarohu si troufne i na jogurty (doporučujeme se lžičkou třešňové marmelády od babičky), sýry (včetně jejich veganské verze) či neodolatelnou čokoládovo-oříškovou pomazánku.

Vypečený bochník chleba si upečte podle tohoto receptu: https://bit.ly/2RMS2Kl


Honza málem králem

Tento Honza hloupý rozhodně nebyl. To tedy ne: vybaven buchtami a bochníkem chleba od mámy vyrazil do světa hledat štěstí, které nakonec našel doma. Se zastávkou u chamtivého sedláka a jeho ženy, kde – mimo jiné – uvařil „sekerkovou polévku“. Pravda, nic těžkého na tom nebylo. Stačilo do hrnce přidávat, co bylo zrovna po ruce: sádlo, kroupy, sušené houby, brambory, kousek špeku, majoránku nebo česnek. Kdyby už tenkrát znali Thermomix, mohl by si sedlák se ženou ušetřit cennou lekci od Honzy. Taková pikantní pastiňáková polévka nebo poctivá gulášová polévka s párkem jsou naprosto fantastické, jednoduché na přípravu a nenáročné na jakékoli další nádobí.

Už jste ochutnali sekerkovou polévku? Tady je recept: https://bit.ly/2G9Oocb

Princezna se zlatou hvězdou na čele

Polovina děje této pohádky se odehrává v královské kuchyni prince Radovana. Právě zde našla útočiště princezna Lada, která si nechtěla vzít zlého krále Kazisvěta. Hlavní kuchař byl poněkud bručoun, ale měl stejně dobré srdce jako pokrmy, které s láskou připravoval pro svého milého panovníka. Na závěr pohádky dokonce získal Řád zlaté vařečky. Co myslíte, zasloužil by podobné ocenění i Thermomix? Delikatesy jako holandská omáčka se šťavnatým lososem, křehkými fazolovými lusky a novými brambůrkami nebo vypečené plátky domácích lasagní s rajčatovo-masovou omáčkou by jistě ohromily i zmlsaného prince Radovana. Pro Thermomix totiž není nic nemožné: troufne si na ošemetnou majonézu, křehotinku s tekutým srdcem jménem creme brule, nadýchané čokoládové suflé stejně jako na obyčejné ovocné knedlíky nebo bramboráky s česnekem.

....na které najdete recept zde: https://bit.ly/2GcVjRJ

V našem výčtu nesmíme zapomenout ani na takovou klasiku, jako je dort od Pejska a Kočičky. Nápad smíchat všechno dobré je sice chvályhodný, ale všeho moc škodí.

Na závěr ještě přidáme tip, díky němuž nedopadnete jako v pohádce „Hrnečku, vař“. Až dostanete chuť na dobrou kaši, připravte ji raději v Thermomixu. Ohlídá za vás čas, teplotu i rychlost, takže se nestane, že by něco vyteklo nebo vzkypělo.

Dobrou chuť i v roce 2019 vám přeje Thermomix tým.