Od kořene po listy


Zeleninové odřezky, slupky, tuhé stonky a nať. Podle druhu tvoří až třetinu hmotnosti celé rostliny. Nejčastěji končí v koši nebo v lepším případě na kompostu. Pokud ale víte, jak je zpracovat, můžete skutečný odpad smrsknout na minimum. Jak naložit s natí, jak dále zpracovat cibuli nebo co vykouzlit z jablečných slupek se dozvíte v následujícím článku. Naše tipy berte spíše jako zpestření nebo motivaci k tomu, jak pracovat v kuchyni efektivně. Připraveni? Začínáme! 

Šupito p(r)esto

Pěknou nať z mrkve, petržele, červené řepy či celeru můžete v klidu dále zpracovat. U té mrkvové si pohlídejte, aby nebyla hořká. U celeru zase nepoužívejte nať, která je zažloutlá nebo má hnědé flíčky. Takovou nať opravdu raději vyhoďte. Špatně skladovaný celer totiž tvoří dráždivé. Natě se asi nejlépe upotřebíte v jednoduchém pestu. Můžete jím ochutit nejen těstoviny, ale také oživíte chuť polévek. K očištěné a nahrubo nasekané nati přidejte česnek, olivový olej, ocet a sůl. Poté všechno důkladně rozmixujte v Thermomixu®, až se jednotlivé ingredience spojí. Hotové pesto můžete ihned použít nebo ho rozdělte na menší dávky a zmrazte. Budete překvapení, jak tohle jednoduché pesto v polévkách funguje. Svou vůní a rozjasní i fádnější luštěninové nebo zeleninové polévky.

Sicilské pesto

 

Stále dokola

Zapomněli jste někdy v lednici cibuli nebo česnek? Všimli jste si, že jim znovu vyrazily zelené výhonky? Směle do nich! Jejich chuť je mnohem jemnější a snesou je i ti, kterým klasický česnek či cibule nedělá dobře. Stačí vzít paličku starého vyschlého česneku či cibule a položit ji do mělké misky s trochou vody na dně. Měla by vyčuhovat těsně nad hladinou. Za pár dní se objeví kořínky a později i zelenkaví výhonky natě. Na rozdíl od cibule, která se dá takto seříznout až třikrát, česnekové výhonky jsou jednorázové. Stejným způsobem oživíte i jarní zelenou cibulku. Snadno ji vypěstujete na okně z bílých konců, které zbydou po ořezání. Vložte je do sklenice s vodou a dopřejte jim trochu sluníčka. Každých pár dní si pak můžete ostříhat čerstvé zelené konce. Použít je můžete třeba do následujícího receptu.

Skládaný bylinkový chlebík

 

To je veget(a)

Pokud zeleninu dobře omyjete, máte pro vás další báječný tip. Slupky mrkve, celeru a petržele před můžete použít jako základ velmi dobrého a silného vývaru. Nebo si vyrobte jednoduché domácí polévkové koření. Slupky i očištěnou nať rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a usušte v troubě s pootevřenými dvířky při teplotě 50 °C. Výsledek by měl v dlani šustit jako papír. Pak je rozmixujte v Thermomixu® a domácí vegeta je na světě.  Ze slupek od jablek zase připravíte výborný čaj plný vitamínů. Pomohou také jako obklady na kruhy pod očima. Těmi od pomerančů či citronů zase dobře vyčistíte nerezové nádobí. Stačí je nechat vylouhovat ve vodě a v ní pak nádobí umýt. A zapomenout bychom neměli ani na domácí limonádu.

Jablečný čaj

 

Nákup z truhlíku

Římský salát je další „recyklovatelnou“ zeleninou. Stačí, když odkrojíte jeho spodní část, zasadíte ji do květináče a pravidelně zaléváte. Po několika dnech této jednoduché péče začnou vyrůstat nové lístečky. A za dalších pár dní sklízíte křupavý čerstvý salát. Stejný postup uplatníte i u řapíkatého a klasického celeru či mrkve. Přibližně po pěti dnech začnou zprostředka jeho spodní části vyrůstat nové oddenky. Když trochu povyrostou, přesaďte je do květináče a pravidelně zalévejte. Nebude trvat dlouho a odmění se vám novými řapíky. Nechce se vám do lesa? Vezměte čerstvé žampiony a odlomte jim kloboučky. Ty zužitkujete například v dalším chutném receptu z Thermomixu®. Nožičky zasaďte do vlhké půdy tak, aby jim koukaly pouze samotné vršky. Houby začnou při pravidelné zálivce za několik dní opět růst a vy můžete celý proces opakovat.

Plněné žampiony