Pět (ne)obyčejných potravin


O blahodárném vlivu ovoce nebo zeleniny na lidský organismus se ví už dlouho. Ale potravin, které jsou výborné v boji proti civilizačním chorobám, je daleko víc. Nenápadně po nás pokukují z regálů obchodů nebo polic v kuchyni. Úplně obyčejné potraviny, které používáme každý den. Pojďme se na pět z nich podívat blíže.

Jablka

Asi nejrozšířenější ovoce v Čechách. Roste v každé zahradě, podél cest i divoce v polích. Plody překypují škálou chutí od příjemně kyselé (výborně se hodí do štrůdlu) až po jemně sladkou (ideální na svačinu). Mezi exotickými druhy ovoce jsou často podceňované, ale ve skutečnosti jsou nad zlato. Jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Obsahují vitamíny A, C a E, z minerálů železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Jablka pomáhají chránit srdce a tepny, posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Díky vysokému obsahuje vody, až osmdesát tři procent, nejsou energeticky náročná a hodí i do redukčních diet. Náš jablečný kompot zabodujete jak u dětí tak i kamarádek, které si hlídají linii.

Jablečný kompot

 

Zelí

Košťálová zelenina je další levná a účinná pokladnice oplývající zdravím. Obsahuje vitamíny B, C, provitamín A, dále kyselinu listovou, vlákninu, z minerálních prvků pak fosfor, vápník a draslík. Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí a další její příbuzní obsahují látky, které  mohou přispět k prevenci civilizačních chorob. Někteří se této skupině zeleniny vyhýbá z obavy nadměrné plynatosti. Tu lze zmírnit krátkým povařením zeleniny s citrónem, olejem nebo bylinkami (fenyklem, kmínem atd.). Konktrétně zelí zklidňuje, zmírňuje nervozitu a aktivuje serotonin - hormon dobré nálady. Naleznete v něm také velké množství kyseliny listové a vitaminy E a celý B-komplex. Kysané zelí má oproti tomu čerstvému několikrát vyšší koncentraci vitamínu C a probiotických kultur. V kuchyni  je jeho využití všestranné. Dá se zpracovat v syrové, dušené i kvašené formě.  Při jeho přípravě doporučujeme použít Varoma systém, který zajistí uchování co nejvíce vitamínů. 

Zelný salát

 

Cibule

Tato ingredience je v kuchyni stejně nepostradatelná jako sůl. Znáte zlaté gulášové pravidlo, kolik masa, tolik cibule? Do zlatova osmažená cibulka povznese obyčejné bramborové knedlíky na  hotovou delikatesu. Nejen, že je nepostradatelnou surovinou v kuchyni, navíc doslova přetéká zdravím. Obsahuje fosfor, vápník, fluor, vitamíny A, C, B, E a mnoho dalších látek. Upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník a trávení, má močopudný účinek, vliv na srdeční činnost, snižuje krevní tlak či působí proti nachlazení. Cibule je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, zánětu průdušek a angíně. Kolečka syrové cibule můžete přiložit na zasažené místo po bodnutí hmyzem a sníží se tak bolestivost. Následující recept je nejlepší posypaný kolečky čerstvé cibulky.

Taťkův guláš

 

Zelený čaj

Čajem začínáme den, léčíme nachlazení a zahříváme se, když je nám zima. Nechybí v žádné domácnosti a nabízí pestrou paletu chutí, barev a vůní. Jeden z nich ale vyčnívá. Je to čaj zelený. Obsahuje kromě jiného dva důležité antioxidanty – vitamín C a katechin. Ty chrání naše tělo před volnými radikály, které se nám v těle postupně hromadí díky nevhodné stravě, kouření či pití alkoholu, a které způsobují řadu nemocí. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit cholesterol a vysoký tlak. Má antibakteriální a desinfekční účinky, díky tříslovinám navíc zpomaluje proces stárnutí buněk. Účinná látka Theinu pomáhá mysli odpočinout si a soustředit se na důležité věci. Je to takový elixír mládí. Dá se pít teplý nebo v létě ledově vychlazený s plátky citronu a snítky meduňky. Posilněte svou imunitu šálkem lahodného matcha latté.

Matcha latté

 

Rýže

Rýže je prý více jak 8 000 druhů a je jednou ze základních potravin pro minimálně polovinu planety. Jistě ji najdete i ve své domácnosti, kde má své stálé místo. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů,  působí na zdraví pokožky a zpomaluje proces stárnutí. Také zlepšuje trávení, stabilizuje obsah cukru v krvi a ve správném množství může být prospěšná při hubnutí. Absence lepku z ní dělá  skvělou potravinu i pro celiaky. Obsahuje mangan, železo, selen, fosfor, zinek, měď a vápník.   Dále vitamíny skupiny B a E.  Proto je důležitá pro krásné a zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti. Vyhledávanou je také při dietách, protože odvodňuje, zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Ve sladké verzi jablky nadchne i zapřisáhlé odpůrce rýžového nákypu.

Rýžovník