Pomoc z lednice: dejte své tělo po létu do kupy


Slunce, písek a slaná voda dokáží s pokožkou pěkně zatočit. Je citlivá, červená a loupe se. Pokud jste si dovolenou užívali bez ohledu na její stav a pravidelně o ni nepečovali, můžete být po návratu z dovolené nepříjemně překvapeni. Vlasy jsou suché, lámou se a třepí. Pomoc najdete, kupodivu, v lednici. Domácí masky, zábaly a peelingy představují pro vaši pleť efektivní a šetrné pomocníky v boji s následky letních bezstarostných dní. Máme pro vás pár jednoduchých receptů na domácí přípravky, které skvěle fungují a budou pro vaši pokožku hotovým elixírem z přírody.

Jemný kávový peeling na obličej
Kůže na obličeji, krku a dekoltu je mnohem jemnější než na zbytku těla. Musíte tedy vybírat velmi jemné prostředky, které ji šetrně zbaví přebytečných odumřelých buněk. Obrušující částečky v peelingu by proto měly být velmi malé, až nepatrné. Ideálními jsou třeba rozemletá kávová zrnka, která si běžně zaléváte v hrnečku vodou. Skvěle to jde např. v 'Thermomixu® '
.
Recept je velmi prostý: do svého oblíbeného čisticího přípravku na obličej (odličovací mléko, čisticí gel, odličovací olej) přidejte přibližně jednu kávovou lžičku namleté kávy. Čím více jí použijete, tím bude peeling důkladnější. Čerstvě namíchaný peeling si naneste na obličej a jemně jím masírujte pokožku. Pak vše opláchněte a použijte další pečující přípravky tak, jak jste zvyklá. Bonus: Kofein obsažený v kávových zrnech pomáhá bojovat s otoky!

A když už budete mít namletou kávu, zpříjemněte si vaši chvilku krásy jedním šálkem 'voňavého potěšení.'

Cukrová bomba pro tělo
Pro udržení jemné pokožky těla je zapotřebí trochu přitvrdit – brusné částečky tedy mohou být o dost větší než na obličej. Vystačíte si s obyčejným cukrem krystalem, který ale tentokrát namísto do buchet nasypete do svého sprchového gelu. Asi na dvě polévkové lžíce sprchového gelu či krému budete potřebovat nejméně stejné množství cukru, poměr ingrediencí tedy bude minimálně 50 : 50.

Pokud máte sušší kůži, můžete sprchový gel nahradit olivovým olejem. Cukr by neměl v přípravku stát příliš dlouho, aby se nerozpustil. Proto si směs připravte těsně před použitím. Gel nebo olej naneste na tělo masážními pohyby a následně vše opláchněte teplou vodou.

Cukr využijete i v následujícím 'dezertu.'

Mořský peeling na chodidla
Hladké paty bez zrohovatělé kůže chceme asi všichni a začínáme se o ně starat, až když je na nich většinou tvrdá krusta. Jenže bez pravidelné péče a hydratace to prostě nejde. Zkuste si aspoň jednou týdně udělat tento solný peeling, který je úžasně příjemný a navíc kůži krásně ozdraví.

Smíchejte asi jednu deci olivového oleje s cca 2–3 lžícemi hrubé mořské soli. Umíchejte si kaši a rovnoměrně ji naneste na chodidla i nárty. Ihned začněte s masáží, na které si dejte záležet. Nejlepší je, když vám tuhle proceduru provede někdo jiný. Když je hotovo, opláchněte nohy teplou vodou, namažte je výživným krémem a nasaďte si ponožky. Kůže tak rychleji změkne a vstřebá krém.

Máte soli až po krk (nebo chodidla)? Připravte si zdravý 'zeleninový bujón.'

Peeling z ořechů na ruce
Možná to nevíte, ale i ruce potřebují občas peeling, po kterém se stanou neuvěřitelně jemné. Opět využijte k přípravě svůj oblíbený krém na ruce, jen do něj přidejte namleté ořechy. Platí, že čím více jich v krému bude, tím bude jeho účinek silnější. Po krátké masáži ruce opláchněte. Ořechy obsahují spoustu vitamínů a výživných látek, jež namáhané pokožce rukou velmi prospějí!
Užijte si delikátní spojení ořechů a hub ve následující 'paštice.'