Projezte se ke krásným vlasům


Krásné a zdravé vlasy jsou korunou krásy každé ženy. V zimě však vypadají úplně jinak než v létě. Chybí jim lesk, objem a jsou unavené. Díky chladu, větru a přetopeným místnostem postrádají sílu, pružnost a výživné látky. V lékárně si můžete koupit drahé přípravky s nejistým výsledkem. Nebo vsaďte na přírodu a ke krásným vlasům se jednoduše projezte.

 

Suché

Zdá se to jako naprosto jasná věc. A je to tak. Suché vlasy postrádají vodu. Tato tekutina přenáší živiny a kyslík do buněk, rozpouští minerály a další živiny z potravin. Hlídejte si proto dodržování pitného režimu. V ideálním případě pijte čistou vodu. Pro lepší chuť můžete přidat kousky oblíbeného ovoce podle ročního období a nabídky v obchodech. Ovoce a zeleninu vybírejte podle vysokého podílu vody. Může to být okurka, meloun, celer, hlávkový salát, jahody, broskve, grapefruit a další šťavnaté kousky.  Blahodárný účinek má také olivový olej. Dokáže vyživit unavené vlasy nejen zevnitř, ale také zvenku. Zkuste ho vmasírovat do vlasů. Nechte chvíli působit a poté důkladně umyjte. Nejlépe ho však schováte do salátové zálivky. Na smažení řízků je ho škoda. Spolu s čerstvou a křupavou zeleninou dokáže vykouzlit osvěžující chuťový požitek.

Salátové dresinky

 

Mastné

V boji s rychle se mastícími vlasy zkuste malé ale přesto silné pomocníky. Oříšky a semínka. Ukrývají v sobě totiž celý komplex vitamínu B, který je důležitý pro tvorbu a regulaci kožního mazu. S klidným svědomím si ke svačině zobněte malou hrst mandlí, vlašských ořechů, kešu, slunečnicových nebo dýňových semínek. Miska ovesné kaše ke snídani představuje zdravou bombu v podobě zinku, který je dalším klíčovým prvkem pro prevenci mastných vlasů. Právě ovesné vločky a další obiloviny v kombinaci s oříšky a semínky tvoří silnou dvojku pro rychlé svačiny a nespočetné variace na sladké kaše k snídani. Nebojte se vyzkoušet pohanku, jáhly nebo ječné vločky. Množství variací jednotlivých druhů obilovin s pestrou paletou nabídky oříšků zajistí, že každé ráno bude jiné. A nezapomeňte ani na ovoce. S vločkami a oříšky si náramně rozumí.

Ovesná kaše s jablky a obilným mlékem

 

Padají

Za přijatelnou normu je považována ztráta 100 – 150 vlasů denně. Pokud se ale budíte s polštářem plným vlasů a kolegové v práci vám neustále obírají vlasy ze svetru, něco je špatně. Zkontrolujte svůj talíř. Jíte dostatek luštěnin? Fazole jsou již dlouho doporučovány pro zdravý růst vlasů. Nejen, že jsou vynikajícím zdrojem železa, ale také jsou výbornou zásobárnou bílkovin. Právě jejich nedostatek může zapříčinit rozpad vlasů a jejich řídnutí. S tím souvisí i nedostatek železa, který je obsažen především v mase. Zásobte se potravinami bohatými na tyto živiny – maso, ryby, špenát, dýni či právě luštěniny. Velmi oblíbené jsou u vegetariánů, kteří jejich přípravu vyladili k dokonalosti. Použitím nových ingrediencí a technik objevíte nepoznané chuťové možnosti i bez použití masa. Pokud máte přece jenom doma zapřisáhlého masomilce, vyzkoušejte následující karbanátky. Obsahují kousek od každého a výsledný efekt je ohromný.

Fazolové placky s masem

 

Lupy

Vypadají jako sněhové vločky, ale rozhodně z nich nemáte takovou radost. Lupy dokáží pěkně znepříjemnit život.  Už jen tím, že si neustále hlídáte, jestli nemáte „nasněženo“ na tričku. Příčina vzniků lupů může být v příliš častém mytí vlasů, vysoušení horkým vzduchem a především v  nedostatku vitamínů a minerálů. Ten nejdůležitější je selen. Zapracujte na své životosprávě. Ze svého jídelníčku vyřaďte příliš tučná a sladká jídla. Jejich nadbytek může mít za následek zvýšenou tvorbu mazu a tedy problém s mastnými vlasy. Naopak přidejte na ovoci, zelenině a mléčný zakysaných výrobcích. Když vás bude honit mlsná, sáhněte místo po tabulce čokolády raději po jablku nebo pomeranči. Ovoce samo o sobě obsahuje cukr, který je na rozdíl od toho v čokoládě zdravější. Navíc do sebe dostanete várku vitamínů a vlákniny. Příjemným vedlejším efektem pak možná bude i nějaké to ztracené kilo.

Lívanečky z kefíru

 

Šedivé

Šedivé vlasy dnes už nemusí být jen známkou blížícího se stáří. Při pohledu na celebrity a modelky zjistíte, že stříbrná kštice není katastrofou, ale módní záležitostí. Komu se tento trend nelíbí a prvního šedivého vlasu se děsí, může tento okamžik alespoň o něco oddálit. Nejsnazší cestou je začít si barvit vlasy. Pro vás bude výsledek sice rychlý a efektivní, ale vaše vlasy uvítají spíše přírodní cestu.  Předčasné šedivění je spojeno s nedostatkem mědi. Ve větším množství ji naleznete především v mořských plodech. V našich zeměpisných šířkách poslouží jako nejlepší zdroj houby a také jedna velmi oblíbená pochoutka. Milovníci čokolády zpozorněte. Tmavší typy čokolád s vyšším obsahem kakaa dodávají tělu mimo jiné i dostatečnou dávku mědi. Až si příště vychutnáte kousek tmavé čokolády, netrapte se výčitkami svědomí. Vaše vlasy vám poděkují.

Čokoládová pěna

 

 

 

-->