Reinkarnace školních obědů


Co se vám vybaví, když se řekne školní jídelna? Většině z nás v hlavě utkvělo to špatné. Univerzální omáčky, studené brambory, rozvařená kolínka nebo tvrdé maso. Když se ale neoblíbená jídla uvaří s láskou, rozdíl je ohromující. Dejte si načas a vaření si užijte. Vyhrajte si s přípravou jíšky z másla a mouky, použitím čerstvých surovin a dodržením osvědčeného postupu. Vůně, která provoní celý byt bude mít s tou školní pramálo společného.

 

Rýže sladce

Už jste se někdy zamysleli, koho napadlo uvařit rýži na sladko? A ještě ke všemu podávat ji jako hlavní chod? Po delší úvaze zjistíte, že je to vlastně geniální spojení hlavního jídla a dezertu. Poučíme-li se z chyb školní jídelny, přijde si pro nášup i odpůrce sladkého. Nejdůležitější krok je hned ten první. Nepřevařit rýži. Na druhu zase tolik nezáleží. Hlavně z ní neudělat kaši. To by se vám s novým Thermomixem stát nemělo. Rýži uvaří podle základní kuchařky a uchová teplou, než s ní budete pracovat dále. Dále to je výběr ovoce. Můžete použít čerstvé, podle momentální nabídky vašeho obchodu, sezony a chuti. Nebo kompot od babičky. Jako třešničku na dort můžete celý nákyp korunovat načechranou sněhovou čepicí z bílků. V troubě zezlátne, a vytvoří zlatavou kůrčičku.

Rýžový nákyp

 

Perník v omáčce

Tyto dvě omáčky jsou jako den a noc. Jemně nakyslá a krémová koprová omáčka. Na druhé straně sladce navinulá a temperamentní rajská. Školní jídelny z nich udělaly uniformní hmotu lišící se jen barvou. Udělejte si čas na přípravu máslové jíšky, zjemnění smetanou a použitím čerstvého kopru. Ten přidejte až nakonec, aby nezčernal a pokrm příjemně ovoněl. Bezmasá varianta je výborná se zatřeným vejcem. K rajské omáčce je vhodné přistupovat podle možností a daného ročního období. V létě použitím rajčat čerstvých, v zimě zvolte konzervovaná (pasírovaná, loupaná) či nějaký opravdu dobrý protlak. Určitě se vyhněte kečupu. K doladění chuti sáhněte po třtinovém cukru, citrónové šťávě a triku našich babiček. Strouhaném perníku. Dokáže její chuť krásně vyladit a navíc i zahustit. Pokud si chcete vyhrát a rajskou omáčku povýšit na opravdu sváteční jídlo, zkuste ji s masovými kuličkami.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

 

Fleky bez fleků

Ve školní jídelně se nejčastěji používala kolínka, vy si můžete vybírat. Mašličky, mušličky, trubičky nebo třeba spirálky a hvězdičky. Také paleta barev se rozšířila. Těsto se barví na zeleno (špenátem), červeno (rajčatovým protlakem) nebo do zlata (šafránem). Thermomix si poradí i s přípravou tohoto druhu těsta. V tom případě si můžete vymyslet vlastní tvar a barvy střídat podle nálady. V obchodě  vsaďte raději na vaječnou či semolinovou variantu. Vařte je v osolené vodě na skus, v troubě ještě dojdou ve vajíčku. Důležitá je také volba masa. Ideálně uzené (může být bůček, žebra, krkovička, koleno) nebo vysokoprocentní šunka. Ve směsi na zapečení by se nemělo šetřit vejci. Zlaté pravidlo říká na sto gramů těstovin patří jedno vejce. K dochucení bude bohatě stačit jen sůl a pepř. V jednoduchosti je krása. Pokud ale chcete odlehčit, vyzkoušejte těstoviny zapečené se zeleninou podle Zdendy z Prahy.

Těstoviny s ústeckou klobásou a zeleninou

 

Já rád játra

Vnitřnosti obecně nepatřily k nejoblíbenějším pokrmům v jídelně. Játra a ledvinky společně s plíčkami na smetaně spíše vzbuzovaly hrůzu. Přitom neoprávněně. Z nutričního hlediska jsou bohatým zdrojem železa, zinku, draslíku, mědi.  I přes to mají lidé z jejich konzumace obavy. Především pak z jater a ledvinek kvůli strachu ze škodlivých látek. Přesto, že v těle zvířat játra i ledviny fungují jako „čistička“, nemusíte se jich bát. Většinu nečistot totiž neskladují, ale naopak je pomáhají vyloučit z těla ven. I tady platí, že výběr kvalitních surovin a dodržení receptu se odrazí ve výsledné chuti. Inspirujte se u Francouzů. Ti umí s vnitřnostmi a dalšími ne příliš populárními surovinami hotová kouzla. Používají aromatické bylinky, sezonní zeleninu a nebojí se ani kombinace s víny či koňakem. Výsledkem je, že do Francie se jezdí ochutnat foie gras, šneky či žabí stehýnka.

Dušená játra na červeném víně

 

(U)dušená zelenina

Zelenina školních jídelen se omezovala na udušený špenát, mrkev, zelí a kapustu. Jistě je dobře jíst syrovou zeleninu, ale stejně důležitá je i zelenina tepelně zpracovaná. Je snadněji stravitelná a získáte z ní více minerálů. Např. betakaroten se lépe vstřebává z mrkve vařené než ze syrové. Při některých zdravotních problémech je tepelně upravovaná zelenina dokonce vhodnější než syrová. Duste však krátce a dolaďte jen bylinkami a solí. Vynikne samotná chuť zeleniny, kterou není třeba přehlušit dalšími zbytečnými ingrediencemi. Praktickým pomocníkem může být systém Varoma. Vaření v páře uchovává vitamíny, minerály i důležité antioxidanty. Potraviny si ponechají svou přirozenou vůni a strukturu. Návod, jak připravit jednoduchý a chutný pokrm nabízí opět Francie. Znáte ratatouille? Je to francouzská podoba našeho leča. Talíř plný zeleniny poslouží stejně dobře jako příloha k masu nebo lehká večeře.

Francouzská míchaná zelenina s ratatouille