Přejít k hlavnímu obsahu

Už se červenají!

Jestli existuje pro léto nějaké synonymum, pak to jsou určitě jahody. Každé školou povinné dítě totiž ví, že jakmile se začnou červenat (ne děti, jahody!) začínají také prázdniny. A k nim patří jahodové knedlíky s tvarohem u babičky, koláč s křupavou drobenkou a taky mléčný koktejl. Tam všude hrají hlavní roli jahody. Nejde je nemilovat. Jsou sladké, zdravé a hlavně všude.

Lékárnička
Jahody jsou taková příjemná přírodní lékárna. Obsahují zejména vitamín C, organické kyseliny, enzymy, minerály a vlákninu. Zvlášť přínosné jsou pro jedince trpící revmatickými onemocněními a dnou. Díky vysokému obsahu železa snižují chudokrevnost. Jsou také bohatým zdrojem draslíku a manganu. Draslík, který funguje jako přírodní diuretikum, významně pomáhá při vylučování toxinů z těla. Stopový prvek mangan hraje důležitou roli v metabolismu cukrů. Čerstvé jahody jsou díky tomu ideální svačina pro diabetiky, zdravým lidem mohou sloužit jako chutná prevence cukrovky a pomáhají očišťovat organismus. A v neposlední řadě reprezentují jeden z řady antioxidantů, tedy látek, které omezují aktivitu volných radikálů a přispívají k dobré imunitě. Kolik obláčků si dáte?
'Jahodové obláčky'

Afrodiziakum
Málokdo to ví, ale jahody jsou také velmi účinné afrodiziakum. Tajemství tkví v jejich semínkách, ve kterých se koncentruje zinek. Tento minerál totiž přímo ovlivňuje množství a intenzitu vylučování mužského pohlavního hormonu testosteronu. Zinek je samozřejmě obsažen v podstatě ve všech ovocných semenech, ale na rozdíl od hroznů, melounů, jablek a jiného ovoce, jsou semínka jahod tak měkká a drobná, že nikoho nenapadne je vyplivnout nebo se jich zbavit jiným způsobem. Toto přírodní afrodiziakum si můžete také pěstovat doma. A vůbec nevadí, jestli bydlíte v domě se zahradou nebo bytě. Jahody se dají pěstovat i na balkoně v květináči či truhlíku. Pak už jen stačí vychladit šampaňské a užít si příjemně strávený večer. Nebo si namixujte třeba toto pokušení.
'Jahodové pokušení'

Recepty
Kromě toho, že jahody jsou nejlepší čerstvě utržené a snědené jen tak, byla by škoda nevyužít jejich gastronomického potenciálu. Už jen při myšlence na kynuté knedlíky s jahodami, máslem a tvarohem se nám před očima objeví vzpomínka na prázdniny u babičky. Nebo takové palačinky, lívance a poháry či dorty z piškotů, zakysané smetany a rozmačkaných jahod s cukrem. A pak tu máme jednu z nejoblíbenějších zmrzlinových příchutí, kdy jeden kopeček rozhodně nestačí. Příprava zmrzliny v Thermomixu® je jednoduchá, a zabere jen pár minut. Závěrečný tip: kombinace jahod a pepře působí přinejmenším extravagantně, ale stojí za to. Pro začátek zkuste nad miskou pokrájených jahod třikrát otočit mlýnkem s pepřem. V jídle ho ani neucítíte a jahody dostanou intenzivnější chuť a vůni.
'Jahodová marmeláda'

Kosmetika
Užijte si jahody všemi smysly, a připravte si z nich třeba účinnou pleťovou masku. Tu nejjednodušší si vyrobíte z osmi jahod a třech lžic medu. Stačí je jen rozmačkat v mističce nebo Thermomixu® a pořádně promíchat s medem. Pokud máte suchou pleť se sklony k tvorbě vrásek, přidejte ještě lžíci olivového nebo mandlového oleje. Pro zklidnění pokožky můžete přidat i lžíci opravdu dobrého bílého jogurtu, ideálně řeckého typu, ale chybu neuděláte ani zakysanou smetanou. Masku naneste na očištěný obličej a necháme působit necelou čtvrt hodinku. Poté tvář opláchneme, osušíme a namažte oblíbeným krémem. Taková maska vás nejen zkrášlí a vyhladí pleť, ale co vám zbude v misce, můžete klidně dojíst jako chutnou svačinku. Nebo si upečte následující skládané řezy.
'Skládané jahodové řezy'