Už se červenají!


Jestli existuje pro léto nějaké synonymum, pak to jsou určitě jahody. Každé školou povinné dítě totiž ví, že jakmile se začnou červenat (ne děti, jahody!) začínají také prázdniny. A k nim patří jahodové knedlíky s tvarohem u babičky, koláč s křupavou drobenkou a taky mléčný koktejl. Tam všude hrají hlavní roli jahody. Nejde je nemilovat. Jsou sladké, zdravé a hlavně všude.

Lékárnička
Jahody jsou taková příjemná přírodní lékárna. Obsahují zejména vitamín C, organické kyseliny, enzymy, minerály a vlákninu. Zvlášť přínosné jsou pro jedince trpící revmatickými onemocněními a dnou. Díky vysokému obsahu železa snižují chudokrevnost. Jsou také bohatým zdrojem draslíku a manganu. Draslík, který funguje jako přírodní diuretikum, významně pomáhá při vylučování toxinů z těla. Stopový prvek mangan hraje důležitou roli v metabolismu cukrů. Čerstvé jahody jsou díky tomu ideální svačina pro diabetiky, zdravým lidem mohou sloužit jako chutná prevence cukrovky a pomáhají očišťovat organismus. A v neposlední řadě reprezentují jeden z řady antioxidantů, tedy látek, které omezují aktivitu volných radikálů a přispívají k dobré imunitě. Kolik obláčků si dáte?
'Jahodové obláčky'

Afrodiziakum
Málokdo to ví, ale jahody jsou také velmi účinné afrodiziakum. Tajemství tkví v jejich semínkách, ve kterých se koncentruje zinek. Tento minerál totiž přímo ovlivňuje množství a intenzitu vylučování mužského pohlavního hormonu testosteronu. Zinek je samozřejmě obsažen v podstatě ve všech ovocných semenech, ale na rozdíl od hroznů, melounů, jablek a jiného ovoce, jsou semínka jahod tak měkká a drobná, že nikoho nenapadne je vyplivnout nebo se jich zbavit jiným způsobem. Toto přírodní afrodiziakum si můžete také pěstovat doma. A vůbec nevadí, jestli bydlíte v domě se zahradou nebo bytě. Jahody se dají pěstovat i na balkoně v květináči či truhlíku. Pak už jen stačí vychladit šampaňské a užít si příjemně strávený večer. Nebo si namixujte třeba toto pokušení.
'Jahodové pokušení'

Recepty
Kromě toho, že jahody jsou nejlepší čerstvě utržené a snědené jen tak, byla by škoda nevyužít jejich gastronomického potenciálu. Už jen při myšlence na kynuté knedlíky s jahodami, máslem a tvarohem se nám před očima objeví vzpomínka na prázdniny u babičky. Nebo takové palačinky, lívance a poháry či dorty z piškotů, zakysané smetany a rozmačkaných jahod s cukrem. A pak tu máme jednu z nejoblíbenějších zmrzlinových příchutí, kdy jeden kopeček rozhodně nestačí. Příprava zmrzliny v Thermomixu® je jednoduchá, a zabere jen pár minut. Závěrečný tip: kombinace jahod a pepře působí přinejmenším extravagantně, ale stojí za to. Pro začátek zkuste nad miskou pokrájených jahod třikrát otočit mlýnkem s pepřem. V jídle ho ani neucítíte a jahody dostanou intenzivnější chuť a vůni.
'Jahodová marmeláda'

Kosmetika
Užijte si jahody všemi smysly, a připravte si z nich třeba účinnou pleťovou masku. Tu nejjednodušší si vyrobíte z osmi jahod a třech lžic medu. Stačí je jen rozmačkat v mističce nebo Thermomixu® a pořádně promíchat s medem. Pokud máte suchou pleť se sklony k tvorbě vrásek, přidejte ještě lžíci olivového nebo mandlového oleje. Pro zklidnění pokožky můžete přidat i lžíci opravdu dobrého bílého jogurtu, ideálně řeckého typu, ale chybu neuděláte ani zakysanou smetanou. Masku naneste na očištěný obličej a necháme působit necelou čtvrt hodinku. Poté tvář opláchneme, osušíme a namažte oblíbeným krémem. Taková maska vás nejen zkrášlí a vyhladí pleť, ale co vám zbude v misce, můžete klidně dojíst jako chutnou svačinku. Nebo si upečte následující skládané řezy.
'Skládané jahodové řezy'