Velikonoční půst hravě zdravě


Masopustní hodování plné šťavnatých klobás, voňavých jitrnic, zlatavých škvarků, bohatě nazdobených koláčů a nadýchaných koblížků plněných marmeládou je za námi. V duchu křesťanské víry nastává období půstu. Stejně tak, jako na jaře uklízíme své domácnosti, myjeme okna a jiné, můžeme očistit i svá těla. Podle tradice by měl půst pomoci k ozdravení jídelníčku po zimě, kdy člověk měl málo pohybu a jedl tučná jídla.

Tradiční velikonoční půst začíná podle křesťanských tradic už čtyřicet dní před samotnými slavnostmi v den Popeleční středy. Sám o sobě je velmi prospěšný, pokud jej pojmete jako střídmost v jídle a zařadíte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Naopak je vhodné omezit maso, uzeniny a sladká jídla. V postní době by jste si měli odříci i alkohol nebo cigarety. Uskromnit se v jídle ovšem neznamená přísnou hladovku.  Měl by být spíše chápán jako určitá forma odlehčení. Namísto hladovění by ale měli lidé očistit tělo po zimě a pomoci mu nastartovat organismus pře jarem. Organismus zbavený toxických látek se mnohem lépe vypořádá i s jarní únavou.

Svůj jídelníček nemusíte měnit nijak radikálně. Zvláště když využijete momentální nabídky čerstvé nebo mražené zeleniny a přidáme k tomu sýry různých chutí, vejce, čerstvé bylinky a nové druhy koření. Základní surovinou mohou být kromě jiného brambory, těstoviny, rýže a  také neprávem opomíjené luštěniny.

Ty dříve hrály podstatnou roli ve stravování našich předků. Svou zemitou a výraznou chutí výborně nahrazovaly absenci masa. Dnes je k dostání nepřeberná paleta druhů fazolí, čočky a hrachu. Každá se vyznačuje typickou chutí. Od jemně nasládlé fazolky mungo po masitou červenou fazoli. Důležitou vlastností luštěnin je jejich vysoký obsah bílkovin a velmi nízký obsah tuku. Pokud při jejich konzumaci trpíte nadýmáním, doporučujeme je upravovat společně s bylinkami jako je libeček, estragon, majoránka, bazalka a další. Nadýmaní předejdete také rozmixováním či mletím.

Znáte Pučálku? Není to žádná žirafa z pohádky od Jindřicha Plachty. Jde onaklíčený a opečený hrách. Je to pokrm natolik tradiční, postní, výživný a zajímavý, že jí okamžitě propadnete. Její výhodou je, že ji můžete ochutit jak na sladko (vanilkový či skořicový cukr) tak i na slano (sůl, pepř, uzená mletá paprika, chilli). Přijde k chuti nejen k televizi ale také jako hlavní jídlo s vajíčkem. Známá je také lepenice, tedy uvařené brambory smíchané se zelím. Někdy se jí říká žvanda či kočičák ale vždy je základem zelí, brambory případně luštěniny.

Říká se, že v životě jsou ty skutečně potřebné věci buď úplně zdarma, a nebo "za babku". Co se týká postních pokrmů, tak vstupní suroviny jsou velmi levné. Balíček čočky, těstovin a pytlík brambor vyjde v součtu levněji než krabička vepřového masa. Načechraná hlava květáku, červené prsty mrkve a baculatá jablíčka zasytí mnohem více než čokoládová tyčinka nebo pytlík slaných brambůrků.

Pro maximální efektivitu odlehčeného jídelníčku je zařazení pohybu. Stačí svižná procházka. Vytáhněte svého pejska, dítě, kamarádku a vyrazte do přírody. Čerstvý vzduch v plicích a sluníčko nad hlavou zvedne náladu i zarputilému odpůrci pohybu. Procházky pomáhají odbourat stres, zlepšují celkovou psychickou pohodu, posílí kardiovaskulární a dýchací soustavu, zpevní kosti a chrání před osteoporózou. Chůzi jako nejlepší pohybovou aktivitu podporující odbourávání nadbytečných kilogramů.

Zkuste naše tipy na postní jídla:

Krémová hrachová polévka

Zelné placky

Květák na paprice

Brambory v alobalu s bylinkovým tvarohem

 

Jáhlový dezert