Z louky rovnou na talíř


Právě se nacházíme v období, kdy se to láme. Přelom jara a léta nabízí hotovou pastvu divokých rostlin a bylinek, které potěší nejen naše oči, ale také příjemně oživí jídelníček. Nemusíte přitom studovat tlusté herbáře, některé druhy známe z dětství nebo procházek lesem a loukou. Přinášíme tipy na čtyři pozoruhodná býlí, která našemu tělu dodají sílu a duši jedinečný chuťový prožitek. Igelitové sáčky nechte doma a vyrazte do parku s košíčkem. Výprava za divokou chutí začíná.

Smetanka lékařská
Kdo z nás si někdy nezkusil uvít zlatý věnec z pampelišek? Je to jedna z prvních kvetoucích květin – bylinek, na kterou v přírodě po zimě narazíte. Využijete ji celou, od květů přes listy až po kořeny. Nerozkvetlá poupata se dokonce nakládají jako kapary. Z květů se připravuje voňavý med či sirup, které pomáhají při léčbě nemocí dýchacích cest, ale také jsou skvělým pomocníkem při chřipce či angíně. Mladé lístky chutnají mírně nahořkle, asi jako čekanka nebo rukola. Příjemně tak oživí směs salátů a doladí výslednou chuť. Účinky kořene oceníte zejména při žaludečních potížích. Stačí ho svařit s vodou a cukrem a užívat 4 denně po jedné čajové lžičce. A ještě jedna věc: Pokud patříte k jen trochu šikovným hospodyňkám, můžete si se sušeného kořene připravit i meltu. Kořen stačí nakrájet a na sucho opražit, poté vše pořádně pomlít a máte pampeliškovou kávu.Recept na další netradiční kávu se šlehačkou a skořicí najdete zde:
'Káva se šlehačkou a skořicíí'

Kopřiva dvoudomá
Pro někoho plevel, pro někoho poklad. Roste ve vlhkých lesích, v příkopech kolem cest, na loukách, kolem plotů, na zahrádkách i na sídlištích. Výčet jejích blahodárných účinků je lidské tělo je takřka nekonečný, tak alespoň ve zkratce: čistí krev, pomáhá při revma a chřipce, snižuje hladinu cukru v krvi a také povzbuzuje játra, žlučník a slinivku. Pravidelným oplachováním vaše vlasy po dvou týdnech hustší, lesklejší a zdravější. Stejně zanechá vaši pleť bez jediného pupínku. Mladé lístky kopřiv můžete klidně použít i do salátu, omelety, polévky nebo nádivky a zdárně zastoupí i špenát. Svěží barvu dodá i těstu na knedlíky, noky a těstoviny. Syrové kopřivy přidejte klidně do pomazánek, sušené se používají spíše jako koření nebo na čaj. Nebojte se, tepelnou úpravou ztrácí kopřiva své pálivé schopnosti. Netroufnete si na kopřivový špenát? Zkuste tuhle klasiku se sýrem a vajíčkem.
'Špenát se sýrem a vajíčkem'

Sedmikráska chudobka
Tato rostlinka dříve byla považována za všelék. Je to dáno obsahem účinných látek, jako jsou např. třísloviny, hořčiny, saponiny, minerální látky, vitamin C, jejichž kombinace má příznivý vliv na náš organizmus. Najdete si ji na všech loukách, mezích a zahradách. Dříve lidé věřili, že nosí štěstí. Musíte ji však sbírat na svatého Jana mezi dvanáctou a třináctou hodinou, kdy je slunce nejvýš a kvítka jsou plně otevřená. Jinak vhodný čas na sběr je od dubna do srpna. Chudobka příznivě působí proti kašli, nachlazení či nechutenství. Sedmikrásku můžete využít také pro rychlé ošetření hmyzího bodnutí apod. Stačí rozemnout čerstvý list a čerstvou šťávou potírat postižené místo, nebo rozmačkaný list na ránu jen přiložit. Květy sedmikrásek se přidávají také salátů a polévek nebo je můžete nasypat na chléb s máslem či tvarohem. Recept najdete zde.
'Tvarohová pomazánka'

Bez černý
Keř Bezu černého roste podél každé cesty, u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. Poznáte ho snadno: na jaře podle krémových chomáčků drobounkých kvítků vonících na hony daleko, na podzim vás pak uhranou jeho temně fialové bobulky zralých plodů. Bez působí proti skleróze. Také regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu. Bobulky dozrávají koncem srpna a připravují se z nich marmelády, džemy a sirupy. Oblíbená je také krajová specialita „kosmatice“. Jsou to vlastně květy obalené v jednoduchém těstíčku z hladké mouky, mléka, vajec a osmažit do zlatova. Takové dobrotě se říká „kosmatice“ a lze ji připravit nasladko se skořicí nebo naslano se sýrem a bylinkami. Nemáte rádi smažené? Upečte si lehký koláč s rebarborou.
'Tříbarevný koláč s rebarborou a tvarohem'