Fórum Francouzská kuchyně



2 příspěvků | Poslední odpověďsort

Francie má rozmanitou a vytříbenou gastronomii, která zahrnuje sýry, šampaňské a vína, stejně tak jako ryby, husí a kachní speciality a samozřejmě také pain au chocolat. Mnoho z těchto pokrmů jsou mezinárodními kulinářskými ikonami.

Ve Francii nalezneme okolo 300 druhů sýrů, které se liší od regionu, způsobu přípravy a druhu použitého mléka – kravského, kozího či ovčího. Mix způsobů přípravy a druhů mléka je navíc tím, co dává proslaveným sýrům jako Camembert, Brie de Meaux, Roquefort, Reblochon, Munster, Pont l’Evéque, Epoisses, Chévre, Tomme de Savoie jejich příslovečnou kvalitu. Vznik šampaňského se datuje do 18. století. Toto šumivé víno, které za své jméno vděčí regionu, kde vzniklo, je vyráběno z odrůd vína Pinot Meunier a Chardonnay. Pravé šampaňské může být vyráběno pouze v regionu Champagne ve Francii.

Mořské plody jsou jedněmi z elegantnějších prvků francouzské kuchyně. Recepty se pohybují od syrových ústřic z Cancale podávaných s citronovou šťávou přes znamenitou bujabézu z Marseille až po vydatné, sametové bisque z korýšů. Stejně jako lanýže, i foie gras mají svůj původ v Perigordu. Tato kulinářská specialita je díky své vynikající chuti a jemnosti považována za synonymum delikatesy a rozšířila se proto v mnoha variacích do celého světa. Její chuť přiměje lidi, aby přehlédli způsob, jakým se připravuje – z husích či kachních jater, a plně si vychutnali tento tradiční pokrm v útulné pařížské restauraci.