Fórum Polská kuchyně



2 příspěvků | Poslední odpověďsort

Na cestě po Evropě by byl hřích se nezastavit v Polsku. Tuto kuchyni není radno podceňovat. Důkazem může být croissant s šípkovým džemem. Nejspíš si kladete otázku, co dělá croissant v polské kuchyni? Odpověď naleznete o pár řádků níže.

Věděli jste, že: tradiční polská kuchyně vychází z rafinovaných a uhlazených chutí přinesených před stovkami let z francouzského královského dvora králem Henri de Valois, prvním voleným polským králem.

Polská kuchyně není pouze o elegantním prostření stolu, ale především o podávání vydatného a okázalého jídla s dlouhodobou tradicí. Mezi typickými polskými pokrmy nalezneme bílý či červený barszcz (boršč), golabki (zelné rolky), vařené či smažené pierogi (plněné knedlíky) a kielbasa (uzené klobásky).

Každá část Polska přináší různé gastronomické zážitky s ohledem na historický vývoj a místní suroviny. Zatímco sladkovodní ryby jsou oblíbeným pokrmem v severní části, zurek (polévka z žitného kvasu) pochází z písečných plání vojvodství Mazovia ve středním Polsku. Pokud si chcete vychutnat vynikající pokrmy z husího masa, musíte se vydat na západ, zatímco na východě si objednejte typickou kwasnicu (polévka z kysaného zelí) a oscypek (uzený ovčí sýr). Potěšte své chutě a navštivte naše sousedy, budete příjemně překvapeni. Co jiného popřát než „Smacznego“.