Fórum Řecká kuchyně



2 příspěvků | Poslední odpověďsort

Tradiční řecká kuchyně je středomořského stylu a sdílí podobné znaky s kuchyní Itálie, Balkánu, Turecka a východního Středomoří. Řecká kuchyně 21. století hojně využívá olivový olej, zeleninu a bylinky, obiloviny a chléb, víno, ryby a různé druhy masa, včetně kuřecího a králičího.

Mnoho řeckých receptů, zejména v severní části země, obsahuje „sladká“ koření v kombinaci s masem, jako například hřebíček a skořici v dušených masech. Místní klima a terén poskytují lepší podmínky pro chov koz a ovcí než hovězího dobytka, proto jídla z hovězího nejsou příliš častá. Rybí pokrmy jsou obvyklé v pobřežních regionech a na ostrovech, které jsou rozesety ve Středozemním moři. V řecké kuchyni se používá mnoho druhů sýra, včetně sýru Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone a Mizithra.

Příliš vytříbené způsoby vaření jsou obecně považovány za něco, co není v souladu se zdravým a vydatným duchem řecké kuchyně, ačkoli poslední trendy v řeckých kulinářských kruzích začínají preferovat sofistikovanější přístup. Večeření mimo domov je v Řecku již nějakou dobu poměrně obvyklé. Taverny a Estiatorio jsou velmi rozšířené a podávají se v nich tradiční řecká domácí jídla za rozumné ceny nejen turistům, ale i místním obyvatelům.

Řekové jsou národem, který miluje kávu. Káva je zde silná, plná chuti a podává se v šálcích demitasse. Starší muže lze často vidět v ranních hodinách, jak sedí u stolů přede dveřmi místní kavárny (kafeneio) nad svým šálkem řecké kávy a diskutují o novinkách. Vychutnejte si putování po Řecku, určitě si smlsnete.