Fórum Superpotravina nového tisíciletí - Qinoa



2 příspěvků | Poslední odpověďsort

I v tomto článku si představíme plodinu, která pro změnu pochází z And, kde se pěstuje ve výšce 4 000 metrů nad mořem. Tato plodina se nazývá merlík chilský, ale obecně je pro ní vžitý název Quinoa. Inkové ji nazývali „matkou všech obilovin“ a incký vládce byl tradičně prvním, který každoročně vyséval první semínka.

Během růstu se konzumují  čerstvé listy v podobě různých salátů, ale především se využívají semena. Quinoa představuje skvělou alternativu k rýži a kuskusu, jelikož vyniká stejně jednoduchou přípravou. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií. Mouka z této plodiny se hodí pro přípravu bezlepkových pokrmů a má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou a kukuřičnou, což oceníte při pečení chleba a různých sušenek. Semena Quinoa jsou bohatá na různé vitamíny – thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, betakarotén, alfa-tokoferol a vitamín C. Velmi rozšířená je v jídelníčcích vegetariánů, veganů a vitariánů. Vzhledem k jejím vlastnostem s ní NASA počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou.

Zkuste generacemi osvědčenou plodinu, která má blahodárný účinek na lidské zdraví a dopřejte svému tělu, vystavovanému každodennímu stresu, trochu péče.