Fórum Svatý Martin: svátek, tradice a recepty



7 příspěvků | Poslední odpověďsort

Za měsíc tu máme svatého Martina zase. Už jste přemýšleli, co mu připravíte za pohoštění? Cooking 1


Recepty jsou opravdu výborné, skvělě popsané, takže není divu že byly na oficiálním newsletteru! Gratulace.


Juchůůůůů. Ja su světový. :D


Honzo, tvé recepty se objevili již i v oficiálním newsletteru!


Je příjemné vidět zde odkazy na své recepty. Smile


Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. Ani jedno nemůže chybět při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, kdy k nám podle pranostiky má tento světec na koni přivézt první sníh. Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti. V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly a samozřejmě již zmíněné, ať už červené či bílé, mladé víno, které se k pokrmům české kuchyně výtečně hodí.

Na světě receptů najdete mnoho zajímavých receptů, které Vám tento tradiční svátek zpříjemní:

http://svetreceptu.cz/recepty/kachna-ve-varoma/265509http://svetreceptu.cz/recepty/moravsk%C3%A9-zel%C3%AD/257618http://svetreceptu.cz/recepty/5049/zelne-knedliky.htmlhttp://svetreceptu.cz/recepty/vlacny-kynuty-knedlik/257721http://svetreceptu.cz/recepty/houskovy-knedlik-s-kypricim-praskem/257824http://svetreceptu.cz/recepty/chlebovy-knedlik/265440http://svetreceptu.cz/recepty/bezlepkove-kynute-houskove-knedliky/261975http://svetreceptu.cz/recepty/5048/bramborove-knedliky.htmlhttp://svetreceptu.cz/recepty/4509/houskove-knedliky.html

Přejeme Vám dobrou chuť Cooking 1

http://files.slovenske-zvyky.webnode.sk/200000192-55af456a8f/martin.jpg