Umění improvizace


Občas se to stane každému. Nevyhne se to ani tomu, kdo si všechno poctivě zapisuje na papírek přidělaný k lednici magnetem. A dokonce i ten kdo se spoléhá na automaticky vygenerovaný nákupní seznam z 'Cookidoo' po příchodu domů může zjistit, že zapomněl koupit mléko. Co teď? Změnit menu, zaklepat na věčně nepříjemnou sousedku nebo poslat dítě do Večerky za rohem? Máme pro vás řešení: našli jsme alternativy, které zachrání rodinnou večeři aniž by kdokoli cokoli poznal.

Kyselé řešení

Nemáte rádi typický pach rybiny? Snadno se ho zbavíte, pokud rybu pokapete citronem. Jenže co když jste poslední kousek zužitkovali do horkého čaje? Nevadí, stejnou službu udělá i limetka. Pokud nemáte ani tu, sáhněte po lahvi bílého vína. To už většinou doma bývá. Pak už jen stačí rybu pokapat několika kapkami (stejně, jako byste použili citron). Poté už stačí rybu upravit podle receptu. Co říkáte třeba na 'tresku na rajčatech'? Podávejte ideálně se zbytkem bílého vína.

Osolte to

Sůl je nad zlato. To věděla už pohádková Maruška. Při vaření bychom ji měli používat s mírou, především u pokrmů pro děti. Všechny 'Thermomix' recepty jsou navrženy tak, aby je mohly bez problémů jíst i ony. Pokud i přesto nemáte po ruce sůl, pokrm dochutíte trochou citrónové šťávy – ale jen v polovičním množství tj. například 6 gramy soli nahradíte 3 mililitry citronové šťávy. Výborným dochucovadlem jsou také bylinky. Maso namísto soli ochutíte citronovým tymiánem (seženete v každém větším zahradnictví nebo na trzích), 'polévky' a 'omáčky' kerblíkem, 'brambory' rozmarýnem, 'saláty' či 'těstoviny' bazalkou a 'pomazánky' řeřichou.

Řízky bez strouhanky

Kdo už má doma Thermomix ví, že ušetří například i za takovou základní surovinu jakou je například strouhanka. Stačí vložit do mixovací nádoby rohlíky či večku (pro oživená přihoďte i kousek parmazánu nebo bylinek) a během vteřiny máte hotovo. Jenže co když doma není ani kůrka? Prožeňte v 'Thermomixu' hrst kukuřičných cornflaků. Takováto strouhanka představuje příjemnou změnu oproti té klasické a navíc nenasaje tolik tuku. 'Řízky' můžete také obalit v sezamových semínkách nebo mandlové mouce (oloupané mandle mixujte asi 5 vteřin rychlostí 10 nebo do požadované konzistence). A co přidat do 'sekané'? Zdravější verzi získáte nahrazením pečiva ovesnými vločkami (záleží jen na vás, zda je předem podrtíte) nebo strouhaným sýrem.

Sladká tečka ke kávě

Co by to bylo za nedělné oběd nebo odpolední kávu bez dobrého 'moučníku'? K jeho přípravě mimo jiné potřebuje i prášek do pečiva. Ten se postará, že buchta hezky vyskočí a bude nadýchaná. Vypadl vám z nákupního seznamu? Buď se obejdete bez sladké tečky (a to jistě nikdo nechce) nebo si poradíte jinak. Smíchejte 20 gramů majonézy s 20 gramy jedlé sody. Rázem získáte náhradu jednoho balíčku „prdopeče“. Kromě něj lze těsto „zvednout“ ještě pomocí sněhu z perfektně vyšlehaných bílků. V tom případě si vezměte k ruce také 'Thermomix'. Bude to pro něj hračka. Pojistit se můžete ještě zakápnutím sněhu lžící studené vody a přidáním špetky soli. Pak už jen těsto obložte ovocem, drobenkou a šup s ním do trouby.

Vejce bez slepice

Z celé té záplavy řízků a moučníků se může snadno stát, že vám dojdou vajíčka. Co teď? Obchod je daleko, sousedovic slepice nenesou a v domě není ani skořápka. Naše babičky to řešily směsí vytvořenou z dvou lžic pudinku v prášku a dvou lžic vody, půlkou čajové lžičky škrobové moučky nebo půlkou balíčku instantního droždí smíchaného s jednou lžící vody. Vegani nahrazují jedno vajíčko půlkou avokáda, banánu nebo třemi lžíce arašídového másla (pokud máte máslo s kousky buráků, rozmixujte ho v 'Thermomixu' do hladka) V případě, že chcete upéct něco slaného, například 'slaný koláč' se špenátem, vejce nahradí obyčejná lněná semínka. Nasypejte jich lžíci do Thermomixu, přidejte 3 – 4 lžíce vody a mixujte na plné obrátky asi jednu minutu. Výsledkem by měla být hladká kaše.

Jako po smetaně

Zjemnili jste si 'kávu' poslední kapkou mléka? Tady je to jednoduché: mléko s přehledem nahradíte v podstatě jakýmkoli jiným mléčným výrobkem. Taková smetana vyšvihne moučník nebo polévku na pochoutku s jemnou a delikátní chutí. Pokud použijete opravdu tučnou a hustou smetanu, nařeďte ji vodou. To nahradit podmáslí je už o něco složitější, ale ani tady ještě není nic ztraceno. Použijte naopak mléko se lžičkou octa. Výsledek je od originál k nerozeznání.