Vtipná kaše


Kaše mají v českých zemích dlouhou tradici. Naši předci s nimi začínali svůj den, dodala jim potřebnou energii na těžké práce na polích a končili s ní i svůj den. Dokázala nasytit na dlouhou dobu a respektovala lokální a sezónní stravu. Dnes se pomalu vracíme ke kořenům a znovu objevujeme, že kaše není jenom ta bramborová s řízkem nebo krupicová s kakaem.

Dobré ráno
Kaši můžete připravit v podstatě z jakýkoli vloček. Ovesných, pohankových, jáhlových, špaldových či kukuřičných. Mnohem lepšího, a hlavně krémovějšího, výsledku dosáhnete, pokud je nejdříve umelete najemno. Pro přípravu v Thermomixu® stačí 4 vteřiny/rychlost 4. Čím jemnější konzistence, tím jemnější a hladší kaše bude. Některé vločky, zvláště ty jáhlové, mohou mít lehce nahořklou chuť. Stačí je před použitím propláchnout horkou vodou. Kvůli obsahu tuku snadno žluknou, proto je po otevření spotřebujte co nejdříve a skladujte je na suchém a temném místě. Pak už jen stačí přidat vodu nebo mléko. Neomezujte se jen na kravské a objevte úžasné mandlové nebo rýžové. Vařte za stálého míchání nebo v Thermomixu® po dobu 5 minut.
'Ovesná kaše s jablky a obilným mlékem'

Fantazii se meze nekladou
A teď začíná ta zábavnější a kreativnější část. „Nahou“ kaši si dozdobte a ochuťte podle vlastních preferencí a možností. Ovoce vnese do kaše šťavnatost, od jahod přes jablka až po exotický ananas nebo papáju. Dále tu máme oříšky a semínka, které příjemně křupnou a navíc obsahují cenné minerály a vitamíny. Oblíbené jsou mandle, lískové i para ořechy, chia semínka, mák nebo jakákoli namíchaná směs. Dekadentní ráz vytvoříte přidáním lžíce dobrého hustého jogurtu nebo zakysané smetany. Je-li na vás kaše málo sladká, zakápněte ji medem nebo nějakým zajímavým sirupem. Takový javorový nebo agávový dokáží vyšvihnout obyčejnou kaši do nebes. Fantazii se meze nekladou. Nemáte nápady? Inspirujte se na receptové platformě Cookidoo®.
'Jáhlová kaše'

Klasika nedělního oběda
Na kaši vždycky vybírejte typ C. Má úžasnou schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Poté je oloupejte, nakrájejte na stejnoměrné kousky, omyjte studenou vodou a dejte vařit. Trvá to zhruba dvacet až pětadvacet minut. Pak zapracujte máslo a mléko. Měly by mít pokojovou teplotu, ale nejlepší bude, pokud mléko nebo smetanu lehce ohřejte. Studené ingredience by totiž vařené brambory prudce ochladily a nevstřebaly se do nich. Nebo si to zjednodušte, a použijte Thermomix®, který si to díky funkci regulovaného ohřevu pohlídá. Pokud rádi experimentujete, můžete si klasickou kaši ozvláštnit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je dozdobení osmaženou cibulkou či nasekanými bylinkami. Přidat do ní ale můžete třeba i podušený listový špenát, jarní cibulku, lžičku hořčice nebo delikátní strouhaný parmezán.
'Bramborová kaše'

Beze zbytku
Připravili jste kaše nad možnosti strávníků nebo byla na talíři v porovnání s řízkem v menšině? Nevadí, přeměňte ji na další chutný pokrm. Zní to trochu divoce, ale pokud zbylou kaši nastavíte trochou opravdu dobrého a poctivého vývaru, vznikne jemná a velmi chutná polévka. Pro masožravce můžete přidat klobásku, opečenou slaninu nebo křupavé chlebové krutony. Vmícháte-li do kaše mouku a vejce, můžete z těsta vypichovat noky nebo krokety a opéci je na rozehřátém tuku. Nápaditou přílohu v podobě efektních pusinek máte hotovou za chvíli: část kaše obarvěte špenátem, druhou část kečupem a třetí např. trochou kurkumy. Naplňte do zdobičky a nastříkáme na plech. Potřete žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
'Bramborové krokety'

To je ale hummus
Kaše se dá připravit takřka z čehokoli. Kromě obilovin, brambor a zeleniny jsou výborné i kaše luštěninové. Příkladem budiž oblíbená hrachová kaše s vajíčkem nebo párkem. Nesmí chybět ni dozlatova osmažená cibulka. Její orientální sestra s nepříliš lichotivým názvem hummus se připravuje z uvařené cizrny (římského hrachu). Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem. A pak už jen stačí namáčet do něj kousky zeleniny, sýrů a uzenin. V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani hit poslední doby: pomazánku z červené čočky. Stačí pár vteřin v Thermomixu® a z mála ingrediencí máte výborné pohoštění pro hosty.
'Cizrnová kaše - hummus'