Fórum Italská kuchyně


Edited by: Mixinka Thermomixová on 02/06/2014 - 17:12

2 příspěvků | Poslední odpověďsort

Italská kuchyně je oblíbená pro svojí skvělou chuť a rozmanitost po celém světě. Rozdílné klimatické podmínky severní a jižní části země, přispívají k odlišným pokrmům po celé Itálii. Tato kuchyně nezahrnuje pouze všudypřítomné těstoviny ze semolinové mouky.

Ačkoli není možné jednoduše shrnout všechny regionální a lokální vlivy italské kuchyně, je možné říci, že je založena na tzv. Středomořské dietě (chléb, cereálie, ovoce a zelenina, bylinky, více ryb než masa, olivový olej, citrusy a víno), která je velmi dominantní především na severu, ale projevuje se značně i na jihu. Každá část země má své vlastní speciality. Od Alp až po Toskánsko, vše se odvíjí od zemědělství. Dlouhodobá tradice pěstování rýže vedla ke vzniku mnoha vynikajících risott, připravovaných z rýže Arborio nebo Carnaroli, které jsou pro přípravu kvalitního rizota nezbytné, pokud chcete dosáhnout té správné konzistence.

Další neopomenutelnou složkou italských pokrmů jsou sýry, jako známé Fiori di Latte, Mascarpone, Gorgonzola, Taleggio Fontina, Mozzarella, Pecorino a hlavně nenapodobitelný Parmigiano-Reggiano. Italové jsou také známí svými vynikajícími klobáskami, salámky, jelítky a té nejlepší šunky na světě, jako je ta parmská či San Daniele. To ale není vše, v čem se skrývá gastronomické kouzlo Itálie, protože nesmíme samozřejmě zapomenout na houby, které jsou také významnou složkou italských pokrmů (především hříbky a lanýže), a také vynikající víno (Chianti, Lambrusco a mnoho další odrůd, kterým se daří v podmínkách Středozemního moře).

Návštěva Itálie je opravdu gastronomickým zážitkem, který potěší nejednoho gurmána.