Ingredience & Porce
8 porce/porcí
Jogurt v řeckém stylu (hustý a sladký)
- 1000 gramů mléko, čerstvého a paterizovaného
- 125 gramů bílý jogurt
-
6
6h 15min
Doba přípravy 5minDoba vaření/pečení -
7
snadný
Doba přípravy -
8
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
-
-
9Bez masa Dětské jídlo Bez vajec Jídlo pro kojence Bezlepkové Jarní Letní Podzimní Zimní Velikonoce Den matek Vánoce Čínský Nový rok Snídaně Odpolední čaj Svačina Ohřívání Přírodní Nízkorozpočtové Vaření pro velkou rodinu Vaření pro jednotlivce Vaření pro studenty Vaření pro starší osoby Narozeniny dětí Piknik Dárek Děti v kuchyni Dezert Pudink/pěna Pralinky/sladkosti
Příprava
- 1. Do mixovací nádoby nalijte mléko a vařte 25 minut/90°C/rychlostí 3.
2. Otevřete mixovací nádobu a nechte mléko vychladnout na 37°C (trvá to maximálně 30 minut).
3. Smetanu, která se vytvoří na povrchu, sejměte.
4. Ve středně velké míse smíchejte trochu mléka s jogurtem, dokud se jogurt nevstřebá a nezmizí všechny hrudky.
5. Do mléka v mixovací nádobě nalijte tuto směs mléka a jogurtu a mixujte 20 minut/37°C/rychlostí 2.
6. Vzniklou směs přlijte do skleněné nádoby a uzavřete ji vzduchotěsným víkem nebo průtahovou fólií. Dejte odpočinout do vychladlé trouby po dobu 5 hodin. Poté by měl mít jogurt hutnou konzistenci.
7. Vytvoří - li se na povrchu syrovátka, znamená to, že byla inkubačbí teplota příliš dlouhá a jogurt bude lehce nakyslý.
8. Všechnu syrovátku odstraňte.
9. Před podáváním nechte několik hodin v lednici.
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
koupit nyní -
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
koupit nyní
Tip
ZÁKLADNÍ INFORMACE
- tvorba srovátky je při domácí výrobě jogurtu zcela běžná
- do průmyslově vyráběného jogurtu jsou přidávány specifické bakterie a je uchováván ve sterilním prostředí, nemůže být proto kontaminován jinými bakteriemi, které vedou k tvorbě syrovátky
- domácí jogurt může obsahovat i jiné bakterie, vzhledem k tomu, že je nemožné udržět naprosto sterilní prostřtedí
- tyto bakterie nejsou škodlivé
- tento způsob přípravy jogurtu od samého počátku je skvělý v tom, že si sami ohlídáte vstupní suroviny, stejně jako dochucující složku (oblíbený džem, sirup, ovoce, oříšky...)
TIPY
- při nákupu surovin je důležité vybírat ty opravdu nejkvalitnější
- vybírejte ty s co nejdelším datem spotřeby
- vytvoří - li se během skladování v lednici syrovátka, jednoduše ji vylijte a vychotnejte si zbývající jogurt
- jogurt uchovávejte ve velké nádobě nebo ho po inkubaci a ochlazení přendejte do několika menších sklenic
- je - li jogurt skladován v lednici při teplotě nižší než 4°C, lze ho uchovat po dobu 7-10 dnů
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Přidat komentář