Do zbraně!


Trápí vás slabá imunita, která se často projevuje virózou, chřipkou, rýmou nebo dokonce alergiemi? Možná byste měli uvažovat o tom, jak posílit imunitu. Nemusíte kupovat doplňky stravy z lékárny plné chemie. Vsďte jednoduše na všudypřítomné potraviny. Nejen, že se obrníte proti vnějším nepříznivým vlivům, ale ještě do sebe dostanete notnou dávku vitamínů a minerálu. A to ve velmi příjemné formě: na talíři. 

 

Hořkosladká symfonie

Všechny citrusy mají pod slupkou ukrytou doslova přírodní lékárničku. Ani grapefruit není výjimkou. Jeho dužina obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek jako vitamin C, hořčík, vápník, draslík, betakaroten a železo. Za typicky hořkou příchutí je zodpovědný antioxidant naringenin, který rovněž posiluje vaše zdraví. Čím více je hořký, tím více vitaminu C obsahuje. Sladší plody jsou zase bohaté na betakaroten, významný pro tvorbu vitaminu A. Kromě toho obsahuje grep velké množství antioxidantů, které chrání náš imunitní systém před nachlazením a nemocemi. Také chrání naše srdce a cévy, obnovuje správnou funkci střev, zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu. A hotové zázraky dokáže i s pletí. Hydratuje ji, zpevňuje a zvyšuje její přirozenou ochranu proti nepříznivým vlivům znečištěného vlivu. Nastartujte svůj den sklenkou grepového džusu. Vaše tělo vám poděkuje.

Grepový džus

 

Netvařte se kysele

Naše prababičky si na zimu nakládaly velké soudky zelí, protože věděly, že dokáže nevídané. Při nákupu kontrolujte, zda se jedná o nepasterizované zelí, neboť pasterizace jej zbaví množství prospěšných bakterií. Jako pilulky z lékárny obsahuje velké množství vitamínu C, B, K ale to není vše. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, obsahuje totiž mnoho dalších látek, například probiotika a vlákninu. Ty udržují zdraví střeva a všichni vědí, že zdravé střevo do značné míry ovlivňuje odolnost vůči onemocněním. Kromě kysaného zelí je najdeme v zakysaných mléčných výrobcích jako je kefír, jogurt a v některých sýrech jako je  gouda, mozzarella či cottage sýr. Vyrobte si vlastní zdroj obrany vaší imunity. Domácí jogurt z Thermomixu® je důkazem toho, jak snadné a přitom geniální to může být.

Jogurt v řeckém stylu

 

Zelená síla

Síla zeleného čaje spočívá především v obsahu velkého množství antioxidantů, katechinů, které bojují proti volným radikálům. Jeho hlavním trumfem ve srovnání s dalšími čajovými nápoji je už především samotný způsob jeho výroby. Vyrábí se z totiž nefermentovaný listů čajovníku, čímž je zachován nejvyšší obsah aktivních látek. Kromě toho posiluje koncentraci a duševní výkonnost, chrání cévy, snižuje hladinu cholesterolu a dokonce je bojovníkem s tukovými polštářky. Čajové lístky se také dají přiložit na ránu jako dezinfekce a kloktáním zeleného čaje zabráníte tvorbě bakterií v dutině ústní a tím i nepříjemného zápachu z úst. Ještě účinnější je tzv. matcha čaj. Lístky rostlinky se rozemelou na jemný prášek. Výsledkem je pozoruhodně zelená barva s báječnou chutí, výjimečným aroma a mnohonásobně vyšší hladinou blahodárných antioxidantů.

Matcha latté

 

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná je sice houba, ale roste na stromech, ze kterých čerpá cenné minerály a živiny. Těmi nepohrdneme ani my, lidé. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K, dále draslík, zinek, selen, bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu. Právem se jí říká elixír věčného mládí. Kromě pozitivního vlivu na posílení imunity také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje elasticitu cév a pomáhá i na uvolnění ztuhlých šlach a svalů. Ročně se vypěstuje až 2,5 milionu tun hlívy ústřičné, což ji po žampionech a shitaké řadí na třetí místo v oblibě hub. Pokrmům dodá šmrnc a nový rozměr chuti. Její využití v kuchyni je snadné, stačí ji jen omýt a nakrájet. Oblíbená je především u vegetariánů, kterým zdárně supluje maso. V gulášové polévce z Thermomixu® byste ji rozhodně nečekali. A přitom je od masové varianty k nerozeznání.  

Gulášová polévka z hlívy ústřičné