3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Jogurt v řeckém stylu (hustý a sladký)


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

Jogurt v řeckém stylu (hustý a sladký)

  • 1000 gramů mléko, čerstvého a paterizovaného
  • 125 gramů bílý jogurt
5

Příprava

  1. 1. Do mixovací nádoby nalijte mléko a vařte 25 minut/90°C/rychlostí 3.

    2. Otevřete mixovací nádobu a nechte mléko vychladnout na 37°C (trvá to maximálně 30 minut).

    3. Smetanu, která se vytvoří na povrchu, sejměte.

    4. Ve středně velké míse smíchejte trochu mléka s jogurtem, dokud se jogurt nevstřebá a nezmizí všechny hrudky.

    5. Do mléka v mixovací nádobě nalijte tuto směs mléka a jogurtu a mixujte 20 minut/37°C/rychlostí 2.

    6. Vzniklou směs přlijte do skleněné nádoby a uzavřete ji vzduchotěsným víkem nebo průtahovou fólií. Dejte odpočinout do vychladlé trouby po dobu 5 hodin. Poté by měl mít jogurt hutnou konzistenci.

    7. Vytvoří - li se na povrchu syrovátka, znamená to, že byla inkubačbí teplota příliš dlouhá a jogurt bude lehce nakyslý.

    8. Všechnu syrovátku odstraňte.

    9. Před podáváním nechte několik hodin v lednici.
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

ZÁKLADNÍ INFORMACE

- tvorba srovátky je při domácí výrobě jogurtu zcela běžná

- do průmyslově vyráběného jogurtu jsou přidávány specifické bakterie a je uchováván ve sterilním prostředí, nemůže být proto kontaminován jinými bakteriemi, které vedou k tvorbě syrovátky

- domácí jogurt může obsahovat i jiné bakterie, vzhledem k tomu, že je nemožné udržět naprosto sterilní prostřtedí

- tyto bakterie nejsou škodlivé

- tento způsob přípravy jogurtu od samého počátku je skvělý v tom, že si sami ohlídáte vstupní suroviny, stejně jako dochucující složku (oblíbený džem, sirup, ovoce, oříšky...)



TIPY

- při nákupu surovin je důležité vybírat ty opravdu nejkvalitnější

- vybírejte ty s co nejdelším datem spotřeby

- vytvoří - li se během skladování v lednici syrovátka, jednoduše ji vylijte a vychotnejte si zbývající jogurt

- jogurt uchovávejte ve velké nádobě nebo ho po inkubaci a ochlazení přendejte do několika menších sklenic

- je - li jogurt skladován v lednici při teplotě nižší než 4°C, lze ho uchovat po dobu 7-10 dnů


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.