3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Malinový džem


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

3 skleniček/sklenic

malinový džem

  • 1000 gramů malina, nebo směs lesních plodů

želírovací přípravek: želírovací cukr

  • 500 gramů želírovacího cukru v poměru 2:1, (ovoce:cukr)

nebo želírovací přípravek: jablečný pektin

  • 1 čajová lžička citronové š´távy
  • 50 gramů jablečného petkinu, (dle návodu na balení)
  • 500 gramů cukr
5

Příprava

    Želírovací přípravek: želírovací cukr
  1. 1. Do mixovací nádoby vložte maliny a sekejte 5 vteřin/rychlostí 5.

    2. Přidejte želírovací cukr a vařte 14 minut/100°C/rychlostí 2.

    3. Vyzkoušejte bod tuhnutí džemu, nalijte do 3 teplých a omytých a zavařovacích sklenic se šroubovacími víčky a ihned uzavřete.

    4. Zavařovací sklenice otočte na 10 minut dnem vzhůru.
  2. nebo želírovací přípravek: jablečný petkin
  3. 1. Do mixovací nádoby vložte maliny a sekejte 5 vteřin/rychlostí 5 a vařte 10 minut/100°C/rychlostí 2.

    2. Přidejte citronovou šťávu a jeablečný petkin, míchejte 5 vteřin/rychlostí 3 a vařte 2 minuty/100°C/rychlostí 2.

    3. Přidejte cukr, míchejte 10 vteřin/rychlostí 3 a vařte 5 minut/100°C/rychlostí 2.

    4. Vyzkoušejte bod tuhnutí džemu, nalijte do 3 teplých a omytých a zavařovacích sklenic se šroubovacími víčky a ihned uzavřete.

    5. Zavařovací sklenice otočte na 10 minut dnem vzhůru.
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

ZKOUŠKA BODU TUHNUTÍ:

- než začnete vařit džem, dejte si do mrazničky podšálek nebo malý talířek

- položte jednu čajovou lžičku džemu na studený podšálek

- až se ochladí, stlačte jej prstem

- pokud se džem zvrásní, je hotový

- pokud ne, vařte další dvě minuty a vyzkkoušejte znovu

- při použití jablečného petkinu bude možná nezbytené trošku přidat



PRO LEPŠÍ UCHOVATELNOST

- řádně umyjte sklenice horkou vodou s přípravkem na mytí nádobí

- poté je vysušte v troubě zapnuté na nízkou teplotu nebo je umyjte v myčce

- po otevření džem skladujte v lednici po dobu až jednoho měsíce



OBMĚNY:

- na tento recept můžete použít ovoce podle vlastního výběru

- podle obsahu bílkovin v ovoci může džem vykypět až k víku mixovací nádoby

- pokud k tomu dojde, snižte teplotu na 90°C

- pokud používáte jablečný petkin nebo agar-agar, můžete si vybrat své oblíbené sladidlo (například bílý či hnědý cukr, med či fruktoźu)

- nízký obsah cukru nebo jeho absence může snížit dobu uchovatelnosti


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.